Antena Meniu Search
x

UPDATE/ Statul roman vrea sa repatrieze osemintele lui Brancusi

Pentru francezi, Constantin Brancusi e cel mai mare sculptor. Pentru romani, el este un parc unde merg indragostiti la sarutat. Guvernul il vrea pe sculptor acasa

Vezi și

Acestia apeleaza la avocati francezi pentru repatrierea osemintelor. Banii pentru anevoioasa procedura au fost deja alocati: 90.000 de lei. Promisiunea avocatilor este ca in trei luni Brancusi se va intoarce sa-si doarma vesnicia la Hobita. "Mor cu sufletul neimpacat ca voi putrezi in pamant strain, departe de fiinta cea mai draga, mama mea." Sunt cuvintele pe care Constantin Brancusi le-ar fi spus inainte sa inchida ochii la Paris. A fost ingropat in Cimitirul Montparnass, in vecinatatea unui alt roman universal, Emil Cioran.

Mai mult ca niciodata, autoritatile romane il vor inapoi pe Brancusi. Un birou de avocatura francez s-a angajat in fata Guvernul Romaniei sa aduca in tara ramasitele celui mai mare sculptor roman al tuturor timpurilor pentru un onorariu de 20.000 de euro.

Osemintele lui Brancusi ar urma sa fie duse la Hobita, satul in care s-a nascut marele sculptor. Insa aici nu mai sunt decat mormintele ingropate in buruieni ale familiei si o casa memoriala in care n-a trait niciodata. Adevarata locuinta a fost transformata de urmasi in adapost pentru animale.

Brancusi le apartine insa francezilor. Sculptorul a luat cetatenia franceza si si-a lasat mostenire prin testament atelierul sau din Paris, cu tot ce era in el, tarii adoptive. Cu sase ani inainte de moarte, Brancusi a vrut sa-si doneze opera statului roman, dar a fost refuzat. Comunistii i-au considerat operele prea "burgheze" si au vrut sa taie la fier vechi "Coloana Infinitului". Acum, operele lui Brancusi se vand cu preturi de ordinul zecilor de milioane de euro, la cele mai prestigioase case de licitatii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » UPDATE/ Statul roman vrea sa repatrieze osemintele lui Brancusi