Antena Meniu Search
x

Halep, bănuită că s-a dopat şi la Wimbledon. Testul făcut de experţi pe o voluntară cu înălţimea şi greutatea Simonei

Tribunalul care a suspendat-o 4 ani pe Simona Halep pentru dopaj spune că românca ar fi luat roxadustat și dintr-o a doua sursă. Tribunalul a avut motive solide de suspiciune că românca s-a dopat și anul trecut la Wimbledon, dar nu a fost confortabil convins de asta, relatează The Guardian.

de Redactia Observator

la 15.09.2023, 15:16

Halep, bănuită că s-a dopat şi la Wimbledon. Testul făcut de experţi pe o voluntară cu înălţimea şi greutatea Simonei
Simona Halep - Profimedia

Tribunalul sportiv care a suspendat-o pe Simona Halep timp de 4 ani pentru dopaj a avut "motive solide de suspiciune" că românca s-a dopat și anul trecut la Wimbledon, scrie The Guardian după ce a analizat cele 125 de pagini de motivare a deciziei. 

Halep, bănuită că s-a dopat şi la Wimbledon în 2022

Deși au existat suspiciuni solide, tribunalul nu a putut fi pe deplin convins de asta, deoarece Simona Halep nu a făcut nicio analiză de sânge între aprilie și septembrie 2022.

"Marți, tribunalul a anunțat că fostul număr 1 mondial a luat în mod intenționat substanța interzisă roxadustat, după un test la US Open 2022, în august. Separat, un grup de experți a constatat, de asemenea, că Halep avea anomalii în pașaportul ei biologic, după analizarea a 51 de probe de sânge.

Pe acelaşi subiect

Cu toate acestea, decizia completă publicată joi, dezvăluie că Agenția Internațională de Integritate din Tenis (ITIA) a depus eforturi pentru o pedeapsă mai severă și a suspectat că a fost dopată cel târziu din martie 2022, în timpul pregătirilor pentru Wimbledon și US Open din acel an", scrie The Guardian.

"O acuzație cheie a ITIA despre circumstanțe agravante este aceea că jucătoarea ar fi folosit o substanță sau o metodă interzisă cel târziu în martie 2022. Cu toate acestea, deși există motive solide de suspiciune, nu suntem confortabil convinși că aceasta este situația", a explicat tribunalul.

"Spre deosebire de opinia lor referitoare la august 2022 și US Open, nu există nicio afirmație fără echivoc din partea grupului de experți că un dopaj al jucătoarei a fost "foarte probabil". Același lucru este valabil și pentru acuzația de dopaj în legătură cu campionatul de la Wimbledon din iunie/iulie 2022... Există o perioadă între 27 aprilie și 22 septembrie pentru care rezultatele sanguine ale jucătoarei nu sunt cunoscute."

Testul făcut de experţi pe o voluntară cu înălţimea şi greutatea Simonei

Decizia completă în cazul lui Halep mai precizează că tribunalul consideră că "nu este posibil în mod realist" ca nivelurile de roxadustat din corpul ei să fi provenit dintr-un supliment Keto MCT, așa cum pretinde românca.

Deși a acceptat că suplimentul ar fi putut fi contaminat, lucru asupra căruia experții nu au căzut de acord, tribunalul a spus că nivelurile din corpul ei arată că trebuie să fi ingerat roxadustat dintr-o "altă sursă care nu a fost identificată niciodată".

Potrivit The Guardian, experții au realizat și un test pe o voluntară cu înălțimea și greutatea Simonei Halep. "Ca parte a cazului, unei femei cu o înălțime și o greutate similare i s-a administrat aceeași cantitate de Keto MCT ca și lui Halep înainte de testul pozitiv. Cu toate acestea, studiul de control a constatat că valorile medicamentului interzis depistat în testul de urină al lui Halep au fost "între de 46 și 85 de ori mai mari" decât în ​​cea mai mare valoare găsită în urina voluntarului."

Un expert a declarat tribunalului că Halep ar fi trebuit să ia o doză de Keto MCT de la 900 până la de 5.000 ori mai mare decât cea recomandată pentru a produce concentrațiile estimate de roxadustat din proba ei, pe baza explicației jucătoarei și a ceea ce se știe despre metabolismul medicamentului. "Nu a considerat acest lucru plauzibil sau în conformitate cu ceea ce jucătoarea spune că a ingerat", se arată în raport.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Sport » Halep, bănuită că s-a dopat şi la Wimbledon. Testul făcut de experţi pe o voluntară cu înălţimea şi greutatea Simonei