Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ce se întâmplă cu inima unui om în spațiu. Studiul care schimbă regulile pentru astronauţi

Cercetătorii au descoperit că microgravitația deteriorează țesuturile cardiace, ceea ce ar putea duce la noi reguli legate de sănătatea cardiovasculară a astronauților.

de Redactia Observator

la 27.09.2024 , 17:31

Ce se întâmplă cu inima unui om în spațiu. Studiul care schimbă regulile pentru astronauţi Ce se întâmplă cu inima unui om în spațiu. Studiul care schimbă regulile pentru astronauţi - Shutterstock

Un nou studiu întreprins de cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins, cu sprijinul NASA, arată că microgravitația afectează sever țesuturile cardiace, scrie Science Alert, care citează Universe Today. În cadrul unui experiment, 48 de mostre de țesut cardiac bioinginerat uman au fost trimise pe Stația Spațială Internațională (ISS) timp de 30 de zile, unde au suferit modificări care au dus la slăbirea capacității de contracție și la apariția aritmiilor.

Cum a decurs experimentul

Descoperirea arată că este nevoie de măsuri în plus pentru protejarea sănătății cardiovasculare a astronauților în timpul misiunilor lungi. Experimentul, coordonat de Deok-Ho Kim de la Universitatea Johns Hopkins, a folosit o platformă „heart-on-a-chip”, realizată din celule stem umane transformate în cardiomiocite (celule musculare cardiace).

Articolul continuă după reclamă

Rezultatele au arătat că țesuturile cardiace expuse la microgravitație își pierd din forță și își modifică ritmul normal, iar proteinele care permit contracția (sarcomerele) devin mai scurte și mai dezorganizate. În plus, mitocondriile, responsabile pentru producerea energiei, își schimbă forma și funcția. Pe lângă deteriorările structurale, analiza genetică a arătat o creștere a genei asociate cu inflamația și stresul oxidativ, un fenomen similar cu îmbătrânirea inimii.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi reuşit să prindeţi fonduri în programul Casa Verde?
Observator » Ştiinţă » Ce se întâmplă cu inima unui om în spațiu. Studiul care schimbă regulile pentru astronauţi