Meniu
Search
x

NASA a anulat lansarea misiunii Artemis. Probleme la un motor înainte de testul decisiv pentru transportarea astronauților pe Lună

La centrul spaţial Kennedy din Florida era programare astăzi prima misiune spaţială din programul Artemis, care îşi propunea să trimită din nou astronauţi americani pe Lună, în 2025. O uriaşă rachetă purtătoare, cea mai puternică realizată până acum de NASA, urma să fie lansată cu o capsulă fără echipaj. Capsula, propulsată de un modul construit de Agenţia Spaţială Europeană, trebuia să ajungă până la Lună şi să se rotească în jurul ei înainte de a reveni pe Pământ. Misiunea a fost în cele din urmă anulată din cauza unor probleme tehnice.

De Redactia Observator la 29.08.2022, 15:48
Vezi și

UPDATE 15:45 - NASA a amânat lansarea lui Artemis I în spațiu.

Echipa de lansare a descoperit o problemă într-unul dintre cele patru motoare ale rachetei. În timpul purgărilor motorului, hidrogenul este ciclat prin motor pentru a-l condiționa pentru lansare. Trei dintre cele patru motoare funcționau conform așteptărilor, dar motorul #3 se confrunta cu o problemă.

Update 14:15 NASA anunță o problemă tehnică înainte de decolare

O inspecție de dinaintea lansării a identificat o problemă cu motorul rachetei chiar în timpul operațiunilor de alimentare cu combustibil. Inginerii au raportat o serie de scurgeri pe care care au identificat-o la nivelul rezervoarelor. Cu toate acestea, a fost decisă reluarea procesului de umplere în cazul etajului mijlociu și al celui superior.

Pe acelaşi subiect

În timpul funcționării, hidrogenul este circulat prin motor pentru a-l pregăti de lansare. Trei dintre cele patru motoare funcționează așa cum era de așteptat, dar motorul 3 se confruntă cu o problemă. Echipa a descoperit, de asemenea, o linie de îngheț pe flanșa scenei interioare. Înghețul poate indica prezența unei fisuri.

Inginerii lucrează, de asemenea, pentru a afla ce a cauzat o întârziere de 11 minute în comunicațiile dintre nava spațială Orion și sistemele de la sol. NASA anunță că specialiștii sunt încrezători că pot rezolva toate problemele în timp util.

Puteți urmări lansarea rachetei Artemis aici:

Trei manechine aflate la bord, unul masculin şi două feminine, vor testa efectul vibraţiilor, acceleraţiei şi mai ales al radiaţiilor din spaţiu.Lansarea ar putea fi totuşi amânată dacă vremea va fi nefavorabilă şi dacă inginerii vor constata că mai sunt necesare unele mici ajustări. Sâmbătă, în zonă a avut loc o furtună cu trăsnete care nu au afectat, însă, racheta sau capsula.

Lansarea este programată pentru azi, începând cu ora 15.30, ora României. NASA va efectua primul test de lansare a rachetei care va propulsa într-o zi astronauții către Lună. Sistemul de lansare spațială are 98 de metri înălțime și este cea mai mare și mai puternică rachetă construită vreodată de NASA.

Misiunea va testa atât racheta, cât și capacitățile capsulei Orion, cea care va urma să ducă în anii următori astronauții către Lună. Capsula va fi trimisă pe orbita Lunii și va ajunge la mai puțin de 100 de km de suprafața acesteia, urmând ca apoi să descrie o traiectorie care o va duce la o distanță record față de satelitul Terrei pentru acest tip de vehicul. Dacă totul decurge bine, se va întoarce apoi pe Pământ.

Un deceniu de pregătiri

Noua mega-rachetă a NASA decolează luni. Misiunea Artemis 1 marchează lansarea programului american de revenire pe Lună. Misiunea de şase săptămâni în spaţiu este în pregătire de mai mult de un deceniu şi va fi lansată în faţa a zeci de mii de spectatori: noua rachetă a NASA, cea mai puternică din lume, trebuie să decoleze luni, pentru prima dată din Florida, către Lună. La 50 de ani de la ultimul zbor Apollo, misiunea Artemis 1 trebuie să marcheze lansarea programului american de revenire pe Lună, care ar permite umanităţii să ajungă apoi pe Marte la bordul aceleiaşi nave, potrivit AFP.

Capsula Orion, testată fără echipaj, va fi propulsată în jurul Lunii cu scopul de a verifica dacă vehiculul este sigur pentru viitori astronauţi - între care prima femeie şi prima persoană de culoare care vor ajunge pe suprafaţa lunară. 

"Această misiune poartă visurile şi speranţele multor oameni", a declarat patronul NASA Bill Nelson. "Acum suntem generaţia Artemis". 

Decolarea ar trebui să aibă loc la ora 8.33 (12.33 GMT) de la centrul spaţial Kennedy.  Condiţiile meteorologice sunt 80% favorabile pentru o lansare la timp. De la înălţimea sa de 98 de metri, racheta portocalie şi albă SLS nu va putea decola în caz de ploaie sau furtună. Rezervoarele sale au fost umplute în noaptea de duminică spre luni cu mai mult de trei milioane de litri de carburant - de hidrogen şi oxigen lichide. 

Prima femeie director de lansare a NASA, Charlie Blackwell-Thompson, va da unda verde finală. Femeile reprezintă 30% din personalul de lansare, faţă de una singură în epoca Apollo 11.  La două minute după decolare, propulsoarele vor cădea în Atlantic. După opt minute, etajul principal se va detaşa la rândul său. Apoi, după o oră şi jumătate, capsula va fi propulsată din etajul superior către Lună având nevoie de mai multe zile pentru a ajunge. 

Între 100.000 şi 200.000 de persoane sunt aşteptate să asiste la spectacol, între care şi vice-preşedintele SUA Kamala Harris. 

În afară de vreme, problemele tehnice ar putea duce la amânarea decolării până în ultimul moment, au avertizat oficialii NASA, care insistă că este vorba despre un zbor de probă. Următoarea dată de decolare posibilă este 2 septembrie. 

Obiectivul principal al misiunii este de a testa scutul termic al capsulei, care va reintra în atmosfera terestră cu aproape 40.000 km/h şi o temperatură la jumătate mai caldă decât suprafaţa Soarelui. În loc de astronauţi, la bord vor fi manechine, echipate cu senzori care înregistrează vibraţiile şi nivelul radiaţiilor. Microsateliţii vor fi de asemenea dislocaţi pentru a studia Luna sau chiar un asteroid.

Camerele de la bord vor face posibilă urmărirea acestei călătorii de 42 de zile în total. Capsula va ajunge până la 64.000 km în spatele Lunii, adică mai departe decât orice altă navă spaţială locuibilă de până acum.

Un eşec complet al misiunii ar fi devastator pentru o rachetă cu un buget uriaş (4,1 miliarde de dolari pe lansare, conform unui audit public) şi cu câţiva ani întârziere (comandată în 2010 de Congresul american pentru o dată iniţială de decolare în 2017).

După această primă misiune, Artemis 2 va transporta astronauţi pe Lună în 2024, fără să aterizeze acolo. O onoare rezervată însă echipajului Artemis 3, cel mai devreme în 2025. NASA vrea apoi să lanseze o misiune pe an.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiinta » NASA a anulat lansarea misiunii Artemis. Probleme la un motor înainte de testul decisiv pentru transportarea astronauților pe Lună