Antena Meniu Search
x

Video Cum arată prima maşină care va funcţiona 100% pe bază de energie solară. Invenţia studenţilor din Cluj a costat peste 100.000 de euro

Mai mulţi clujeni lucrează la prima maşină care funcţionează sută la sută pe bază de... energie solară! Vă imaginaţi ce înseamnă asta? Am renunţa la verificarea preţurilor la pompă înainte de orice plin... Şi înţelegem că invenţia funcţionează şi atunci când soarele nu este sus pe cer! 

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 15.09.2023, 12:51

Vezi și

Este o maşină 100% solară, dar nu este prima, este cea de-a treia variantă făcută aici la Universitatea Tehnică din Cluj, pentru că studenţii de aici, dar şi profesorii vor să vină de la an la an cu o variantă îmbunătăţită. Este un prototip la care, după cum vedeţi, lucrările sunt pe ultima sută de metri, care are doar trei roţi, un motor electric pus pe una dintre ele şi o baterie.

Întreaga caroserie va fi acoperită de panouri fotovoltaice

Întreaga caroserie va fi acoperită de panouri fotovoltaice pentru ca maşina să circule cu energia produsă în timp real, atunci când e soare pe cer, dar bateria îi va asigura funcţionarea şi când afară e mai înnorat. Nu vorbim deocamdată despre o maşină pe care o vom putea vedea pe străzile Clujului, ci despre o maşină de curse sau de competiţie.

Testul final: traseu de 3.000 de km în Australia

Studenţii lucrează la ea de aproximativ un an şi testul final îl va da luna viitoare în Australia, unde alături de alte 40 de echipe din întreaga lume va participa la o competiţie. Va avea practic de traversat continentul australian într-o săptămână, 3.000 de km va avea de făcut pe acest traseu.

Pentru o autonomie cât mai mare, evident că maşina trebuie să fie cât mai uşoară, motiv pentru care a fost făcută în aşa fel încât la final să aibă aproximativ 160-180 de kg, dar va merge totuşi cu o viteză maximă de 120 de km pe oră. Poate fi o alternativă la maşinile pe combustibil, dacă vorbim despre protecţia mediului. Acest prototip a costat peste 100.000 de euro. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Tehnologie » Cum arată prima maşină care va funcţiona 100% pe bază de energie solară. Invenţia studenţilor din Cluj a costat peste 100.000 de euro