Antena Meniu Search
x

Viața cu sau fără smartphone. Avantajele generațiilor care au crescut odată cu tehnologia

De multe ori îi auzi pe cei din jur cum compară generațiile vechi cu cele noi, în special din perspectiva accesului la internet și tehnologie. Avantajele sunt adesea trecute cu vederea, iar tinerii sunt aspru criticați pentru felul în care aleg să se comporte în societate.

de Redactia Observator

la 12.12.2019, 17:20

Avantajele generațiilor care au crescut odată cu tehnologia - Shutterstock

De multe ori îi auzi pe cei din jur cum compară generațiile vechi cu cele noi, în special din perspectiva accesului la internet și tehnologie. Avantajele sunt adesea trecute cu vederea, iar tinerii sunt aspru criticați pentru felul în care aleg să se comporte în societate. Toate aceste critici aduse la adresa telefoanelor mobile sau a rețelelor de socializare nu fac decât să îi izoleze și mai mult pe cei care se maturizează într-o lume în continuă schimbare. Iată care sunt avantajele pe care le pot observa tinerele generații:

Acces la informație

Generația millennials a cunoscut o perioadă de tranziție atunci când internetul nu era accesibil pentru fiecare familie. Cei născuți după anul 2000, în schimb, sunt obișnuiți cu telefonul sau laptopul la îndemână pentru a căuta orice informație sau pentru a păstra legătura cu prietenii sau familia oriunde s-ar afla. Informația este un instrument puternic atât în sfera educației, cât și în cea socială. Fie că este vorba de căutarea unei informații oarecare, a unui cuvânt atunci când ai un lapsus, sau folosirea internetului pentru teme și lucrări, accesul la resursele necesare face orice treabă mai ușoară. De aceea, este important să analizezi cu atenție momentul în care decizi să-i cumperi un telefon copilului. De la ce vârstă va avea nevoie de cât mai multe informații și când știe mai exact ce să facă cu ele? Smartphone-urile pentru cei mai mici trebuie să aibă instalate programe de control parental și să fie echipate cu huse și folie protectie de sticla pentru a nu trebui schimbate prea devreme. Atunci când decizi că cel mic trebuie să aibă un telefon pentru a putea comunica mai ușor cu tine, învață-l și despre responsabilitatea pe care o are. În timp, va înțelege concepte precum fake news sau felul în care informația poate fi manipulată cu ajutorul platformelor online. Trebuie să știi, însă, că pentru munca de la școală, internetul va deveni în curând indispensabil. 

Socializare

Multe prietenii de lungă durată sau relații romantice încep de pe internet. Atunci când ai anumite pasiuni și poți face parte din grupuri unde se discută teme care te interesează, este mult mai ușor să găsești oameni cu care să creezi o legătură puternică. Tinerii din ziua de azi au acces la diferite platforme de socializare menite să-i aducă mai aproape unii de alții. O astfel de abordare vine în contradicție cu atitudinea celor mai bătrâni, care consideră că internetul îi alienează pe tineri. De cele mai multe ori, momentul în care copiii decid să se îndepărteze de părinți sau de rude e provocat de neînțelegerile cauzate de diferența dintre generații. Părinții nu vor să asculte pentru că cei tineri nu vorbesc pe limba lor. Cercurile de prieteni pe care le frecventează în online întăresc relațiile din viața reală și îi ajută să cunoască oameni noi. Desigur, în era tehnologiei, este important să se creeze limite, iar viața online nu trebuie să devină mai importantă decât cea reală. 

Divertisment

Zilele în care trebuia să aștepți un serial sau film la televizor sunt de mult uitate. Mulți dintre copiii de azi nu știu cum e să nu ai acces nelimitat la platforme precum Netflix sau HBO Go. Acum, cu ajutorul conexiunii la WiFi sau la date, poți urmări un episod din serialul preferat în autobuz în drum spre casă. În același timp, platformele de muzică îți permit să asculți orice, oricând. Copiii de acum nu mai trebuie să poarte în ghiozdan un CD player sau un MP3 player. Smartphone-ul le face pe toate și îi ajută pe fiecare să-și dezvolte gusturile în materie de artă și divertisment. 

„Cu sau fără smartphone”: acesta va fi un subiect dezbătut pentru multă vreme, însă cert este că avantajele pentru generațiile tinere trebuie privite dintr-o perspectivă pozitivă și deschisă.

Sursa foto: unsplash.com

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Tehnologie » Viața cu sau fără smartphone. Avantajele generațiilor care au crescut odată cu tehnologia