Curiozităţi şi informaţii despre Turnul Eiffel. Lucruri interesante despre simbolul Parisului
Sute de mii de turişti, sportivi şi oficiali au luat cu asalt, în această perioadă, Parisul, graţie Jocurilor Olimpice de vară, iar mulţi dintre ei caută să îmbine utilul cu plăcutul şi să se bucure inclusiv de secretele pe care le oferă Turnul Eiffel, unul dintre cele mai importante simboluri ale capitalei Franţei.
Organizarea unui eveniment sportiv de magnitudinea Jocurilor Olimpice înseamnă eforturi şi cheltuieli uluitoare, dar şi încasări pe măsură. Pentru că un astfel de eveniment se traduce printr-o creştere substanţială a numărului de turişti care iau cu asalt o locaţie, într-o perioadă scurtă de timp.
Anul acesta, norocoşi sunt parizienii, care au primit cu braţele deschise sute de mii de turişti interesaţi atât de evenimentul sportiv în sine, cât şi de tot ceea ce înseamnă Parisul din punct de vedere turistic, în fruncte cu obiective turistice precum Muzeul Luvru, Catedrala Notre-Dame sau Turnul Eiffel.
Cine a construit Turnul Eiffel
Turnul Eiffel, unul dintre simbolurile Parisului, a fost ridicat de către reprezentanţi ai companiei Eiffel&Co, firmă ce a câştigat concursul de arhitectură lansat în perspectiva Expoziţiei Universale de la Paris, din 1889. Proiectul a fost ales dintr-un total de 107 proiecte depuse.
Culmea, Gustave Eiffel a fost, iniţial, reticent în legătură cu realizarea proiectului. Ulterior, însă, a devenit un mare susţinător al proiectului, iar acum construcţia care îi poartă numele atrage, anual, milioane de turişti din întreaga lume.
Fierul din Turnul Eiffel
Turnul Eiffel are peste 10.000 de tone şi a fost ridicat cu ajutorul a peste 18.000 de piese de oţel. Şi deşi trăim în era informaţiei, încă sunt puţini cei care ştiu că Turnul Eiffel a fost ridicat în special graţie inginerului român Gheorghe Pănculescu, care a venit cu o idee inovatoare pentru ridicarea rapidă şi sigură a renumitei construcţii.
Minereul de fier utilizat pentru ridicarea Turnului Eiffel a fost extras din două locaţii din Algeria, deşi la un moment dat au circulat informaţii eronate conform cărora fierul a fost de la Reşiţa.
Înălţime şi alte cifre despre turn
Turnul Eiffel se traduce inclusiv prin câteva cifre remarcabile. A fost ridicat în numai doi ani şi aproape două luni, iar în ciuda condiţiilor rudimentare, pe parcursul procesului de ridicare şi-a pierdut viaţa un singur muncitor.
Turnul are o înălţime de 330 de metri, ultimul etaj fiind situat la o înălţime de 276 de metri. Opt ascensoare deservesc celebra construcţie, iar 50 de tone de vopsea sunt folosite, o dată la fiecare şapte ani, pentru întreţinerea turnului.
Alte lucruri interesante despre Turnul Eiffel
Puţină lume ştie că înălţimea Turnului Eiffel variază de la un anotimp la altul. Sigur, vorbim despre o diferenţă de doar câţiva centimetri, aceasta fiind dată de diferenţele de temperatură şi modul în care aliajul de metal se contractă sau se dilată.
Turnul Eiffel a fost inclus în Patrimoniul mondial UNESCO în 1991, este deservit de 500 de salariaţi şi este considerat una dintre cele mai frapante piese de artă arhitecturală din lume.
Bilete, program şi alte informaţii pentru vizitatori
Pentru a vizita Turnul Eiffel este nevoie de bani şi de răbdare. De bani pentru că biletele necesare pentru a ajunge în top nu sunt tocmai ieftine şi de răbdare pentru că această construcţie atrage un număr record de persoane, astfel că sunt mai mereu cozi pline cu oameni aflaţi în aşteptare pentru a vizita renumitul obiectiv turistic.
Preţul pentru un bilet variază între 14 şi 35 de euro, în funcţie de nivelul la care doriţi să ajungeţi, etajul 2 sau etajul 3, şi de modul în care doriţi să ajungeţi până acolo, respectiv pe scări sau cu liftul.
În principiu, programul de acces este între orele 09.00 şi miezul nopţii, iar specialiştii recomandă vizitarea Turnului Eiffel atât ziua, pentru priveliştile minunate, cât şi seara, pentru spectacolul de lumini.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰