Antena Meniu Search
x

Video Domeniul de poveste din Cluj care va reintra în circuitul turistic. A fost readus la viață după zeci de ani în care a stat închis

Unul dintre cele mai frumoase castele din Transilvania a fost reabilitat în totalitate. Este vorba despre Castelul Banffy din localitatea Răscruci. A nu se confunda însă cu cel de la Bonţida, devenit cunoscut pentru Electric Castle. Domeniul va intra acum din nou în circuitul turistic, dar va găzdui şi multe evenimente. 

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 24.11.2023, 21:12

Vezi și

Cu domniţe şi cavaleri. Ca pe vremuri. Aşa s a reschis castelul Banffy de la Răscruci, după zeci de ani în care a stat închis.

Alex Prunean, reporter Observator: Nu doar clădirea a fost renovată, ci şi piesele ce le găzduieşte castelul au fost recondiţionate. Balustradele din lemn, tablourile sau acest şemineu. Toate au fost readuse la viaţă.

Domeniul de poveste din Cluj care va reintra în circuitul turistic

Domeniul s-a transformat într-un centru cultural. La etaj a fost amenajată o mediatecă şi o sală multifuncţională pentru evenimente culturale, în timp ce subsolul a devenit loc de expoziţii. Cel mai mult de muncă a fost însă, la exterior.

Pe acelaşi subiect

Alex Prunean, reporter Observator: Una dintre atracţiile domeniului, mai ales în perioada caldă a anului, este această grădină amenajată cândva în stil japonez. A fost readusă la viaţă, lacul a fost decolmatat, au fost construite alei, dar şi un ponton. Iar această fântână care păstrează modelul celei originale a redat locului eleganţa de altădată.

Lucrările au durat doi ani şi au costat peste 11 milioane de euro. De multe ori a fost nevoie de suplimentare de fonduri. Constructorii au găsit la subteran două tuneluri secrete, iar vopseaua de pe pereţi ascundea picturi interesante.

Clădirea a fost construită în mijlocul secolului al XIX-lea şi în timpul comunismului a avut diferite destinaţii: de la sediu unor instituţii până la internat pentru copii. Cu puţin noroc, multe elemente originale din interior au rămas intacte.

Ioan Bolovan - director al Institutului de Istorie "George Barițiu" al Academiei Române: În vremurile bune, de până în 1948, familia Banffy care avea atâtea ramuri a folosit castelul pentru o reşedinţă permanentă şi în acelaşi timp pentru a organiza maifestări culturale.

Acum castelul poate fi inchiriat pentru evenimente private.

Alin Tise, președintele Consiliului Judetean Cluj: Uite acum, după o perioadă scurtă de timp, putem spune că el va fi redat circuitului turistic. Începând de astăzi, atât evenimentele publice, cât şi cele private să poată să fie găzduite aici şi de ce nu, oricine îşi doreşte să poată să închirieze acest castel.

Castelul de la Răscruci este la mai puţin de 4 kilometri distanţă de fratele lui mai mare care poartă acelaşi nume. Castelul Banffy de la Bonţida a devenit extrem de popular o dată cu festivalul Electric Castel. Acum intrarea este gratuită, iar în viitor se doreşte realizarea unui circuit al ambelor castele.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Travel » Domeniul de poveste din Cluj care va reintra în circuitul turistic. A fost readus la viață după zeci de ani în care a stat închis