Antena Meniu Search
x

Video La umbra stejarilor de 800 de ani: Un peisaj de poveste pentru iubitorii de drumeţii, chiar în inima judeţului Mureş

Cine iubeşte drumeţiile în mijlocul naturii, nu poate rata o plimbare prin pădurea Mociar, din Mureş. Este cea mai veche pădure din ţară, iar unii dintre stejarii care pot fi văzuţi aici au chiar şi 800 de ani. Şi oamenii de ştiinţă sunt fascinaţi de arborii de aici.

de Redactia Observator

la 26.10.2021, 14:13

Vezi și

Pădurea Mociar poate fi găsită în drumul spre Reghin, în apropiere de localitatea Nădaşa. Încă din anii 50, experţii şi-au dat seama că este o comoară naturală, astfel că a intrat pe lista ariilor protejate. Copacii de aici au vârste cuprinse între 650 şi 720 de ani. Sunt însă şi stejari ceva mai bătrâni.

Mihai Gherghel, inginer silvic: Au în jur de 800 de ani. 

Pasionaţii pot vedea stejari din generaţii diferite

Mulţi dintre pomi s-au uscat, deşi încă mai stau în picioare. Însă pădurea dă semne de regenerare. Printre bătrâni şi-au făcut locul şi stejari mai tinerei, de 400 sau 500 de ani.

Pe acelaşi subiect

Ilie Muntean, responsabil pădure: Este cea mai bătrână pădure din România. Sunt cam 100 de arbori, dintre ei au mai putrezit, descompus. Au mai rămas circa 60, 70 de rabori în picioare. 

Mihai Gherghel, inginer silvic: Stejarul este o specie care se elaghiaza foarte greu, creşte foarte încet. 

Bercea Dorin, pădurar: E ca o creatură vie care îşi întinde tentaculele peste tânăra pădure care stă dedesubt. 

Copacul de aici are în jur de 600 de ani. El a rezista secole întregi datorită rădăcinilor groase. 

Bercea Dorin, pădurar: Avem un alt exemplar de strejar secular. Stejarul este ancorat în pământul mociarului, iar rădăcinile lui au rezistat peste secole chiar şi după ce stejarul s-a uscat. 

Pădurea este una rară pentru țara noastră și se găsește într-o zonă mlăștinoasă cu multe bălți. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Travel » La umbra stejarilor de 800 de ani: Un peisaj de poveste pentru iubitorii de drumeţii, chiar în inima judeţului Mureş