Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Locuri de vizitat în Gorj. Obiective turistice în Târgu Jiu şi în împrejurimi

Că România este plină de locuri de vizitat ştie deja toată lumea, dar există şi locuri extrem de atrăgătoare şi mai puţin vizitate, unele dintre aceste locuri aflându-se, de exemplu, în judeţul Gorj.

de Redactia Observator

la 12.08.2024 , 11:52

Coloana Infinitului este una dintre principalele atracţii turistice ale judeţului Gorj
Coloana Infinitului este una dintre principalele atracţii turistice ale judeţului Gorj - Profimedia

Judeţul Gorj are o suprafaţă de peste 5.600 de kilometri pătraţi şi o populaţie de circa 315.000 de locuitori, fiind unul dintre cele mai mici judeţe din România, în condiţiile în care populaţia acestui judeţ este doar puţin mai mare decât cea a municipiului constanţa sau a municipiului Iaşi.

Chiar şi aşa, judeţul Gorj a dat câteva dintre cele mai mari personalităţi din istoria României precum Constantin Brâncuşi, Vasile Lascăr, Maria Lătăreţu, Gheorghe Magheru, Sergiu Nicolaescu, Ecaterina Teodoroiu, Tudor Vladimirescu sau Gheorghe Tătărăscu.

Obiective turistice din oraşul Târgu Jiu

Articolul continuă după reclamă

Municipiul Târgu Jiu este municipiul reşedinţă al judeţului Gorj şi, în principiu, municipiul Târgu Jiu se învârste în jurul operelor lăsate în urma sa de marele sculptor român Constantin Brâncuşi.

Pe acelaşi subiect

Totuşi, pe lângă operele lui Brâncuşi, municipiul Târgu Jiu se mai laudă şi cu alte obiective turistice interesante precum Monumentul Tudor Vladimirescu, Biserica Sfinţii Arhangheli, Casa Memorială Ecaterina Teodoroiu sau Muzeul Judeţean "Alexandru Ştefulescu".

Operele lui Brâncuşi 

Cum spuneam, municipiul Târgu Jiu se învârte, practic, în jurul operelor lăsate în urma sa de marele sculptor român Constantin Brâncuşi. Vorbim aici în special de Coloana Infinitului, Poarta Sărutului, Aleea Scaunelor şi Masa Tăcerii.

Operele lui Constantin Brâncuşi au fost reunite, practic, în ceea ce se cheamă Ansamblul Monumental din Târgu Jiu. Ansamblul a fost ridicat în perioada 1937-1938 şi inaugurat în octombrie 1938. A, fost comandat de Liga Națională a Femeilor Gorjene, prezidată de Arethia Tătărescu, soția prim-ministrului României, Gheorghe Tătărescu, și donat orașului „pentru a preamări memoria eroilor gorjeni care s-au jertfit în războiul de reîntregire”.

Mănăstiri frumoase din judeţul Gorj 

Cum era de aşteptat, judeţul Gorj nu duce lipsă de obiective turistice care să se afle în strânsă legătură cu religia. Ne gândim aici mai ales la biserici şi mănăstiri, iar dintre mănăstirile din Gorj reamintim clădiri de o frumuseţe rară precum Mănăstirea Lainici, Mănăstirea Polovragi sau Mănăstirea Tismana.

Toate cele trei mănăstiri menţionate se remarcă în special prin atmosfera caldă, plăcută şi liniştită. Totuşi, specialiştii în turism atrag atenţia asupra faptului că mănăstirile sunt relativ greu accesibile.

Cât costă cazarea în staţiunile din Gorj 

Câteva dintre cele mai cunoscute staţiuni din judeţul Gorj sunt Rânca, celebră printre iubitorii sporturilor de iarnă, Săcelu, staţiune balneoclimaterică, şi Baia de Fier, altă staţiune balneoclimaterică.

Dacă la Rânca preţurile la cazare au început să crească, mai ales pe perioada iernii, la Baia de Fier preţurile la cazare sunt pentru toate buzunarele, iar oferta este chiar una atractivă. Pe de altă parte, la Săcelu şi Băile Săcelu posibilităţile de cazare sunt limitate, dar cele două localităţi beneficiază de faptul că sunt relativ aproape de municipiul Târgu Jiu.

Alte locuri de vizitat în judeţul Gorj 

Pe lângă mănăstiri, staţiuni şi Ansamblul Monumental din Târgu Jiu, judeţul Gorj se laudă şi cu alte locuri interesante de vizitat, de la minunăţii ale naturii, precum Peştera Muierii, Peştera Polovragi şi peisajele oferite de o eventuală plimbare cu maşina pe Transalpina, şi până la instituţii care ne ajută să nu uităm legătura cu trecutul.

O atenţie sporită merită, de exemplu, Muzeul Arhitecturii Populare din Gorj, muzeu situat în satul Curtişoara şi care ne aduce aminte de modul în care trăiau locuitorii zonei în urmă cu mulţi ani.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Ce faceţi cu hainele vechi, le aruncaţi sau le duceţi la reciclat?
Observator » Travel » Locuri de vizitat în Gorj. Obiective turistice în Târgu Jiu şi în împrejurimi