Video Reacţia unei turiste din UK, la Poarta Sărutului din Târgu Jiu. Zi istorică pentru România: operele lui Brâncuşi au intrat în patrimoniul UNESCO
Zi istorică pentru România! După lupte care au durat mai bine de trei decenii, capodoperele lui Brâncuşi au intrat în patrimoniul UNESCO: Coloana Infinitului, Poarta Sărutului şi Masa Tăcerii din Târgu Jiu devin, oficial, un bun al umanităţii. Tot azi, un al doilea dosar complex, ce conţine castre romane şi fortificaţii din 16 judeţe ale ţării, a trecut testul comisiei reunite la New Delhi în India.
Frontierele Imperiului Roman – Dacia şi ansamblul monumental "Calea Eroilor" au fost incluse pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Operele lui Brâncuşi, în patrimoniul UNESCO
Coloana fără Sfârșit a fost prima sculptură din Ansamblul Calea Eroilor. Brâncuși a numit-o inițial "Coloana Recunoștinței fără Sfârșit" și a dedicat-o soldaților care si-au pierdut viața în Primul Război Mondial. "E ceva... wow! E prima dată când venim. Ne bucurăm! Pentru noi, românii, e un prestigiu", spun turiştii.
Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor și Poarta Sărutului, dispuse pe aceeaşi axă, cu o lungime de aproape trei kilometri, desăvârşesc ansamblul sculptural ridicat între anii 1937-1938. Creaţiile atrag la Târgu Jiu vizitatori din toată lumea.
- Ziua Iei, marcată acasă la Brâncuşi. Meşteri din toate colţurile ţării au venit încărcaţi de comori...
- Reacția unor turiști francezi care văd pentru prima dată Coloana Infinitului a lui Brâncuși: "Dacă UNESCO are...
- Operele lui Brâncuşi din Târgu Jiu intră în patrimoniul UNESCO. A durat 30 de ani ca România să primească...
Reacţia unei turiste din Marea Britanie
Sarah e din Marea Britanie și a fost uluită de măreţia şi simplitatea Porţii Sărutului. "E foarte impresionant. Parcurile de genul acesta ar trebui să fie conservate. E special pentru oamenii de aici şi, de asemenea, pentru turişti, ca mine", spune Sarah, turistă din Anglia.
Încă din 1990, statul român face demersuri pentru ca operele sculptorului român să ajungă în Patrimoniul Mondial. În 2011, Ministerul Culturii a trimis la UNESCO un dosar superficial, cu greşeli de scriere, pe care patru ani mai târziu l-a retras ca să nu fie respins definitiv. În 2022, am trimis un nou dosar la Paris. Iar ziua de azi va intra în istorie.
Edilul din Târgu Jiu, aflat în India, la întâlnirea comitetului Patrimoniului Mondial s-a lăudat pe reţelele sociale cu victoria. "A fost luată o decizie istorică pentru municipiul Târgu Jiu şi pentru România. Este o veste extraordinară pentru noi toţi", a declarat Marcel Laurenţiu Romanescu, primarul din Târgu Jiu.
Şi premierul şi Ministrul Culturii au reacţionat la aflarea veştii. Distincţia primită înseamnă şi mai multă responsabilitate în privința protejării și conservării operelor, afectate de ploile acide, poluare şi praf. Ultima intervenţie de curăţare a sculpturilor a avut loc în urmă cu 10 ani, când Poarta Sărutului şi Masa Tăcerii au fost spălate cu jet de apă sub presiune, ca nişte covoare. Acţiunea invazivă s-a soldat cu un dosar penal pentru distrugere.
În prezent, lucrările sunt supravegheate video 24 de ore din 24 şi păzite de polițiști locali. Vizitatorii nu au voie să le atingă, în caz contrar plătesc o amendă în valoare de 2.500 de lei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰