Antena Meniu Search
x

Video Preţurile la cazările de Crăciun şi Revelion ar putea exploda dacă Guvernul decide creşterea TVA-ului de la 9 la 19%

Dacă în alţi ani turişii ştiau exact unde vor face Revelionul cu câteva luni înainte, acum nu-şi mai pot face planuri. Hotelierii nu au făcut încă ofertele. Şi asta pentru că nu vor să piardă bani dacă Guvernul hotărăşte creşterea TVA-ului de la 9 la la 19 la sută, iar asta va duce oricum la scumpirea vacanţelor.

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 14.09.2023, 21:34

Vezi și

Femeie: Spuneţi-mi ce nu se scumpeşte la noi. Cred că plătim aerul ăsta 100%.

Dacă vacanţa de Revelion costa oricum mult, în acest an s-ar putea scumpi şi mai mult. Preţurile s-ar putea schimba de la 1 ianuarie, dacă guvernanţii cresc taxele. 

Preţurile la cazările de Crăciun şi Revelion ar putea exploda 

Diana Speretoiu, reporter Observator: Între 100 şi 160 de lei costă o nopate de cazare în staţiunea Rânca în această perioadă. Dacă TVA-ul va fi majorat la 19%, şi cazarea se va scumpi cu cel puţin 10 procente. Şi masa la restaurant ne-ar putea costa mai mult. Dacă azi, de exemplu, un prânz este în jur de 60-80 de lei, pentru acelaşi meniu, am putea scoate din buzunar până la 100 de lei. 

Pe acelaşi subiect

În condiţiile date, unii se gândesc să renunţe de tot la vacanţe, Alţii şi au făcut calculul să le scurteze. 

Bărbat: Dacă cei care ne conduc numai asta văd, să ia banul din buzunarul omului. O zi, două, nu trebuie neapărat să te cazezi. Pleci dimineaţa, vii seara, te-ai relaxat.

La Rânca, mulţi hotelieri amână startul rervezării. Alţii fac rezervări dar fără preţ. Le spun clienţilor că vor afla costurile cel mai devreme la finalul lunii noiembrie. 

Reprezentant restaurant: Dacă cresc preţurile din nou, nu ştim ce va fi nici la iarnă. A fost şi vară slabă, dacă mai creşte şi TVA –ul la alimente, probabil nu va mai fi nimic vara. Oamenii nu mai au bani, sunt şi alte cheltuieli.

Constantin Pănescu, proprietar hotel: Noi nu putem să le spunem mai nimic pentru că vedeţi şi dumneavoastră ce se întâmplă. Guvernanţii se ceartă de câteva săptămâni. În ultimii doi, trei ani, HoReCa e pusă la zid, cu mărire de taxe, de impozite.

La Vatra Dornei, în Suceava, unii administratori nu mai aşteaptă decizia guvernului. 

Bogdan Apetri - administrator cabană: Avem cereri pentru perioada sărbătorilor şi nu stăm să vedem dacă TVA-ul va creşte sau nu. În jur de 3.000 de lei pentru două persoane şi de Crăciun şi de Revelion. 

Ministrul Finnaţelor promite totuşi să nu majoreze tva ul pentru industria horeca

Marcel Boloş, ministrul Finanţelor: Aşa cum arată ultimele discuţii în coaliţie, 9%. Este neschimbat procentul de TVA pentru hoteluri, restaurante şi catering.

Decizia guvernanţilor ar putea fi anunţată la finalul acestei săptămâni. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Travel » Preţurile la cazările de Crăciun şi Revelion ar putea exploda dacă Guvernul decide creşterea TVA-ului de la 9 la 19%