Antena Meniu Search
x

Video Noutăţile anunţate de Apple la conferinţa dezvoltatorilor. Ce a atras atenţia specialiştilor? 

Apple a ieşit în faţă, la conferinţa dezvoltatorilor, atât cu noile softuri, cât şi cu viitoarele modele de Mac Book. Ce a atras atenţia specialiştilor? 

de Liviu Redeleanu

la 11.06.2022, 09:20

Shutterstock Vezi și

A venit rândul lui Apple sa anunțe cu ce noutăți vine anul acesta, atât pentru sistemele de operare cât și pentru produsele hardware. Conferința anuală a dezvoltatorilor Apple, WWDC, este locul în care compania prezintă următoarele versiuni ale sistemelor sale de operare și, ocazional, hardware-ul nou pe care să le ruleze. Ca de obicei, şi conferinţa de anul acesta a avut câte ceva pentru toată lumea, de la cea mai recentă versiune a sistemului de operare iPhone și cel mai nou cip, până la cel mai performant hardware care pune totul în sau la mâna ta - în acest caz, MacBook Air și MacBook Pro 13. 

Ce a atras atenţia specialiştilor la conferinţa dezvoltatorilor? 

Punctul central al conferinţei a fost prezentarea celei mai noi versiuni a sistemului de operare de pe iPhone. Anul acesta, compania s-a concentrat în primul rând pe personalizare, aşa că ecranul de blocare va primi o nouă înfăţişare şi va deveni mult mai interactiv. Veţi putea alege dintr-o mulţime de stiluri, culori și filtre pe care să le combinaţi aşa cum vă place. 

Craig Federighi, SVP, Software Engineering: Aici este ecranul meu de blocare. Voi selecta funcţia Personalizare şi acum pot edita. Pot să glisez pentru a încerca stiluri diferite, care schimbă automat filtrul de culoare, fundalul, şi fontul ceasului pentru a se potrivi între ele. 

Pe acelaşi subiect

Noul ecran de blocare va suporta şi widgeturi în stil Apple Watch, fotografii dinamice, iar notificărilor vor fi mult mai discrete. 

Craig Federighi, SVP, Software Engineering: Noul ecran de blocare este atât de frumos încât am vrut să fim siguri că te poţi bucura de el mereu, chiar dacă primeşti multe notificări. Notificările rulează acum din partea de jos a ecranului pe măsură ce le primeşti şi poţi alege să le ascunzi pe parcursul zilei. 

Şi funcţia Focus primeşte câteva actualizări. 

Craig Federighi, SVP, Software Engineering: Funcţia Focus poate fi folosită şi în aplicaţii, cu filtre care îţi permit să înlături conţinutul care îţi distrage atenţia. De exemplu, în Safari. În loc să vezi toate site-urile tale, poţi activa filtrul Work Focus şi le vei vedea doar pe cele care au legătură cu munca. 

Modificări importante sunt anunţate şi pentru Apple Wallet. Pe lângă stocarea permisului de conducere şi a cărţii de identitate, compania a anunţat că vor fi mai mulţi parteneri pentru cheile wirless şi mai multe facilităţi pentru plăţi. Scopul final ar fi ca portofelul fizic să fie eliminat în totalitate. 

Craig Federighi, SVP, Software Engineering: Începând din această lună, cu funcţia Tap to Pay de pe iPhone, milioane de comercianţi din SUA pot accepta plăţi contactless direct pe iPhone, fără să mai fie nevoie de un aparat suplimentar sau un terminal de plăţi. Apple Pay Later îţi permite să împarţi costul unei achiziţii prin Apple Pay în patru rate egale, în decurs de 6 săptămâni, cu zero dobânzi şi fără niciun fel de taxe. 

Apple a prezentat şi noua generație a sistemului CarPlay. Aceasta va putea funcționa pe mai multe ecrane, iar șoferii vor avea mai multă libertate în alegeri. Sistemul va putea fi personalizat prin culori și teme grafice diferite, alături de alte widget-uri utile. Viitoarea generație Apple CarPlay va putea înlocui și unele comenzi din fabrică ale unei mașini, cum ar fi încălzirea scaunelor sau setările radio. 

Procesorul M2 a fost însă surpriza serii. La fel şi cele două laptopuri din seria MacBook. Apple a încercat să meargă în aceeași direcție pe care a pornit în urmă cu aproape doi ani, oferind odată cu noul procesor o performanță mai ridicată cu un consum mai mic de energie. Îmbunătăţiri au fost făcute şi în ceea ce priveşte designul. Vedem un MacBook Air mult mai subţire, mai uşor, cu un ecran mai mare şi o cameră mai bună. Mai mare este însă şi preţul - noul model porneşte de la 1.199 de dolari. 

Fără să mai intru în detalii, sunt două lucruri care mi-au atras atenția: Primul este funcția de Pay Later, care dă posibilitatea să plătești în patru rate fără dobânda. Mi se pare interesant pentru că acesta ar putea fi un semn că Apple ar vrea să intre şi pe un teritoriu rezervat băncilor. Mai ales că are mai nou şi funcţia de plăţi între iphone-uri. 

Iar al doilea lucru este extinderea CarPlay la funcțiile mașinii. Asta pentru că următoarea versiune se va elibera de limitarea la ecranul principal de infotainment și se va extinde pe toate ecranele suplimentare din interiorul maşinii. Plus că pentru prima dată se va folosi de datele maşinii pentru a afişa informaţii esenţiale pe care tu le poţi personaliza aşa cum îţi place. Maşinile care vor suporta noua versiune de CarPlay vor fi anunţate anul viitor, dar ştim deja câţiva dintre producătoriii auto care vor include această nouă funcţie. Printre ei, Ford, Nissan, Audi, Land Rover, Volvo sau Honda. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » UseIT » Noutăţile anunţate de Apple la conferinţa dezvoltatorilor. Ce a atras atenţia specialiştilor?