Antena Meniu Search
x

Video Ia, preferată de vedetele de la Hollywood. Două românce "resuscitează" tradiţiile locale, iar printre clienţii lor este şi Sharon Stone

Ne place tare mult să vorbim despre tradiţiile româneşti ori de câte ori avem ocazia, dar la fel de mult ne place să vă prezentăm oamenii care au grijă să le promoveze peste tot în lume. Aşa că vă anunţăm că ia românească are toate şansele să ajungă preferata vedetelor de la Hollywood. Oricum, nu ar fi pentru prima oară când piesa vestimentară tradiţională ajunge în atenţia lumii. De această dată, Andreea Tănăsescu şi Monica Miller, două femei care iubesc portul tradiţional, au pus bazele unui proiect prin care vor să ... modernizeze ia noastră, în aşa fel încât să o putem purta şi în viaţa de zi cu zi. Creaţiile uneia dintre ele au fost alese chiar şi de Sharon Stone.

Raluca Bădică
de Raluca Bădică

la 09.09.2021, 13:43

Vezi și

"De ce m-am lovit eu, ca şi consumator dacă vrei, este faptul că lipseşte cu desăvârşire o piaţă a iilor aici, în România, a iilor noi, făcute local. Majoritatea pe care le vezi sunt din import în comerţ", spune Monica Miller, designer vestimentar. Aşa că aceasta şi-a dat dat mâna cu Andreea Tănăsescu să salveze ia românească şi să o ducă peste tot în lume. Una este designer, cealaltă, promotoare înfocată a tradiţiilor româneşti. Împreună au pus pe picioare un proiect prin care vor să scoată ia din lada cu zestre şi să o integreze în vestimentaţia de zi cu zi. "Este, practic, o urmare a campaniei bine cunoscute Give Credit, Bihor not Dior. Vă aduceţi aminte, în 2017, când toţi ne-am războit cu marile brand-uri de modă pentru recunoaşterea patrimoniului şi, în special, a portului tradiţional românesc. Suntem un popor creativ, dovadă aceste haine, aceste veşminte care vin din moşi strămoşi", explică Andreea Tănăsescu, fondator al comunităţii online.

Proiectul care aduce creativitatea în faţă a primit şi susţinere din partea Uniunii Europene. Ca să facă lucrurile ca la carte, Monica şi Andreea au luat la pas satele din Bihor. Vor să arate şi altora că ia autentică NU este o piesă vestimentară care se face pe repede înainte, într-o fabrică. Ci manual şi în timp. "Este un moment oportun să cunosc mai mulţi artizani, în speranţa că prin acest proces şi eu pot să redescopăr cum să colaborez mai strâns cu artizanii din România", adaugă Monica Miller.

În plus, prin intermediul Monicăi, ia noastră are toate şansele să devină tot mai populară şi peste Ocean. Designer-ul locuieşte în Los Angeles de ceva timp şi a ajuns să colaboreze chiar şi cu vedete de la Hollywood, printre care Jennifer Lopez ori Zendaya. Pe reţelele de socializare au apărut poze cu Sharon Stone, iar sub imagini apare şi numele Monicăi."Am o colecţie de tricotaje. Printr-un network de stilişti am ajuns la stilistul lui Sharone Stone. El a ales această bluză pentru Sharon şi se pare că i-a placut foarte mult. Visul meu, sinceră să fiu, este să adaug din ce în ce mai multe piese în colaborare cu artizani sau inspirate din tradiţia românească ... Asta aş vrea să văd în străinătate", mărturiseşte ea.  

Proiectul, care a demarat în urmă cu un an, este susţinut acum şi de Muzeul Crişurilor din Oradea, dar şi de Institutul Naţional al Patrimoniului. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Vedete » Ia, preferată de vedetele de la Hollywood. Două românce "resuscitează" tradiţiile locale, iar printre clienţii lor este şi Sharon Stone