Antena Meniu Search
x

Căldură tropicală în ţara lui Moş Crăciun. Cea mai fierbinte vară din istorie în Finlanda

Pentru Finlanda, ţară nordică de la Cercul Polar de Nord, se prefigurează cea mai fierbinte vară din istorie. Valul de căldură persistă de peste 27 de zile, iar de cel puțin 2 săptămâni ţara se află sub avertizări meteo de cod portocaliu de caniculă şi incendii de vegetație.

de Oscar Stanciu

la 15.07.2021, 12:28

Cel mai lung val de căldură din istoria finlandeză a atins apogeul în data de 14 iulie, când a fost înregistrată temperatura record de 33,9°​C. Această valoare a fost atinsă în zona oraşului Hyvinkää şi reprezintă cea mai ridicată temperatură din Finlanda de peste 50 de ani. Cald a fost şi în zona capitalei, la Helsinki termometrele au indicat 32 de grade. Regimul termic este cu aproximativ 10 grade peste cel normal pentru această perioadă. Chiar și în sudul Laponiei temperaturile au trecut de 25 grade celsius, unde temperaturile nu ar trebui să depăşească 10...15 grade.

twitter.com/mikarantane

Ultimul val de căldură a fost înregistrat în vara anului 2010, când în Rusia (ţara vecină) au fost doborâte mai multe recorduri termice. Înainte de 1961, cele mai ridicate termperaturi în Finlanda au fost înregistrate în anii 1914, 1933 și 1934. Nici nopţile nu au fost mai răcoroase. În Lappeenranta Hiekkapakka și Porvoo Kalbådagrund, temperatura minimă nu a scăzut sub 24,2°C. Astfel au fost înregistrate la staţiile meteo valori termice record.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Vremea » Căldură tropicală în ţara lui Moş Crăciun. Cea mai fierbinte vară din istorie în Finlanda