Antena Meniu Search
x

Video România a încremenit de frig. Valul de aer polar, care a adus cea mai geroasă noapte din an, nu a întârziat să facă victime

Au fost temperaturi venite de la Polul Nord peste România. Minus 26 de grade Celsius a fost recordul dimineţii. Din păcate, gerul a făcut şi o victimă. Un bărbat a murit în casa îngheţată. Frigul cumplit a făcut probleme şi pe calea ferată. Într-un tren care mergea la Bistriţa, oamenii au mers cu zăpada în vagoane.

de Redactia Observator

la 25.01.2022, 19:39

Shutterstock Vezi și

Sunt imagini filmate în trenul care leagă Bucureşti de Bistriţa. Două tinere au plătit câte 210 lei fiecare, pentru un bilet în vagonul de dormit. Hipotermia a fost inclusă în preţ. 

''Ne-a deschis cabina şeful de vagon care răspunde de acel vagon de dormit şi ne-am plâns şi noi de situaţia noastră. Răspunsul a fost: "Staţi să vedeţi cum a fost în celelalte vagoane!".

Şi la Livezeni în Hunedoara, călătorii au fost nevoiţi să îndure frigul. Din cauza gerului, pantograful unei locomotive s-a rupt, iar două trenuri de călători şi unul de marfă au rămas blocate pe şine două ore.

''E inadmisibil așa ceva în 2022 să stăm de 45 de minute la minus 20C și nu ne oferă nimeni nicio informație.'' 

Pe acelaşi subiect

Valul de aer polar a adus cea mai geroasă noapte din an

A fost cea mai geroasă noapte din acest an. Întorsura Buzăului a înregistrat recordul de minus 26 de grade. În Harghita a fost doar cu două grade mai cald. Aceste mănuşi umede s-au lipit instantaneu de scaunul rece, iar un ou lăsat afară a îngheţat în mai puţin de un minut.

La minus 21 de grade, în Târgu Mureş nici maşinile n-au mai pornit. 

''N-a pornit maşina şi am chemat un prieten să ne dea curent.''

Acumulatorii s-au vândut ca pâinea caldă. Cel mai greu a fost pentru oamenii care au mers la serviciu cu autobuzul.

''Mă plimb până când vine autobuzul.''

Cei nevoiţi să lucreze în frig au pus tot şifonierul pe ei. 

Gerul a făcut şi o victimă. Un bărbat de 72 de ani din judeţul Alba a fost găsit mort în casă, cu uşa deschisă. Nu avea nici măcar foc în sobă. Iarna e nemiloasă şi cu bătrânii din satele izolate ale Apusenilor. Câţiva voluntari au urcat la ei cu provizii. Drumul încărcat de zăpadă a fost o provocare chiar şi pentru maşinile de teren.

La 87 de ani, Tanti Zoriţa a rămas singură pe lume. Lemnele s-au terminat repede, iar acum îndură gerul. În casă la tanti Letiţia şi moş David chiar şi apa de băut a îngheţat în bidoane.  Bătrânii au primit o saltea, aşternuturi noi să le ţină de cald şi lemne tăiate. Voluntarii au curăţat hornul pentru că soba le umplea căsuţa de fum.

Pe de altă parte, în comuna Groşii Ţibleşului, din Maramureş, zăpada proaspăt căzută a adus un strop de bucurie. Localnicii au inventat un nou sport: fotbal în costume populare.

Simona Căpşună, meteorolog Observator: Aerul polar care a stagnat peste jumătatea de est a Europei şi a adus temperaturile mici de la noi, dar şi din ţările de la malul Mediteranei, începe să se retragă spre est. 

Vremea se va încălzi treptat, iar la sfârşitul săptămânii vor fi chiar şi 10 grade Celsius în sudul ţării.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Vremea » România a încremenit de frig. Valul de aer polar, care a adus cea mai geroasă noapte din an, nu a întârziat să facă victime