Antena Meniu Search
x

Video Temperaturi de -21 de grade în plină primăvară. În Bistriţa, sătui să aştepte intervenţia drumarilor, oamenii şi-au deszăpezit singuri drumul

După vântul cu putere de uragan de ieri, gerul şi poleiul au adus astăzi necazuri în România. Coloane kilometrice de maşini s-au format pe şoselele acoperite cu gheaţă, iar tamponări au fost cu zecile în nordul ţării. În Muntenia şi Dobrogea, ziua a inceput cu temperaturi de minus 21 de grade Celsius.

de Redactia Observator

la 29.03.2023, 19:41

Vezi și

Ninsoarea neobişnuită în martie a transformat autostrada Soarelui în autostrada zăpezii. Şoferii care dăduseră jos cauciucurile de iarnă au regretat. Au fost nevoiţi să meargă cu viteză mai mică. Fulgii mari nu s-au aşternut doar pe autostrada spre mare, ci şi la Constanţa. Localnicii şi-au găsit maşinile albe după zeci de minute de ninsoare.

La Bucureşti au fost minus 2 grade Celsius, iar la Vârful Omu, minus 21

Peisaj de iarnă a fost, la orele prânzului, şi în Bucureşti. A nins intens, spre uimirea tuturor. Reţelele sociale s-au umplut de filmări cu zăpada de martie. Vremea s-a schimbat brusc. Peste 10 minute era soare. În nordul ţării, a nins şi a fost ger. Dimineaţă, şosele erau sticlă, acoperite de un strat gros de polei.

Sute de maşini au rămas blocate pe două şosele care pornesc din Bistriţa. Nu mai puteau să urce din cauza gheţii drumurile în pantă. Printre ele, şi o ambulanţă pe care mai mulţi şoferi au împins-o cu cu mâinile goale. Doi şoferi n-au mai putut controla maşinile care au patinat pe gheaţă şi au ajuns în şanţ. Localnicii au încercat să rezolve singuri situaţia - au aruncat cu nisip pe şosele până au venit utilajele.

Pe acelaşi subiect

Pentru că nu au curăţat şoselele de gheaţă, compania de drumuri Bistrița-Năsăud a fost amendată de poliţişti cu peste 75.000 de lei. Maşinile au înaintat greu şi pe drumul dintre Braşov şi Rupea, prin mijlocul pădurii Bogăţii. Vehiculele fără cauciucuri de iarnă au fost nevoite să tragă pe dreapta. Şoselele au îngheţat din cauza gerului rar întâlnit la sfârşit de martie. La Bucureşti au fost minus două grade Celsius, iar la Vârful Omu, minus 21.

Primăvara aspră aduce probleme mari în livezi, unde pomii fructiferi sunt înmuguriţi, iar mulţi, înfloriţi. Ca să îşi salveze recolta, fermierii din judeţul Arad recurg la o soluţie inedită. Îmbracă intenţionat arborii în platoşe de gheaţă - seara stropesc arborii, ca să îngheţe noaptea. "Este principiul bălţii, deasupra se formează pojghiţa de gheaţă, iar sub ea nu îngheaţă apa. Practic sunt zero grade Celsius - plus", a declarat Bogdan Piper, proprietar livadă.

Cireşele şi caisele sunt în mare pericol, spun fermierii. În mod normal, primele cireşe ar trebui să apară la mijlocul lui mai, dar s-ar putea să fie puţine şi scumpe. De la aproape 20 de grade, în două zile, temperatura a scăzut până la minus 4. În Gorj, în localităţile de sub munte, deşi suntem la final de martie, a nins, iar livezile arată ca într-o zi de iarnă. Pomii înfloriţi însă par desprinşi din alt peisaj. "Dacă apar asemenea temperaturi negative, e posibil să afecteze şi producţia de măr care e în faza de îmbobocire", a declarat Ion Călinoiu, inginer horticol.

Într-o localitate din Oltenia care trăieşte doar din solarii, nu mai este nimic de salvat. Vântul cu putere de uragan a distrus zeci de sere. Sub foliile făcute una cu pământul, roșiile abia se mai văd. Fermierii trebuie să replanteze acum totul. În altă zonă, culturile au fost acoperite de nisipul adus de vânt din regiunile deşertificate ale Olteniei. Ciclonul arctic a făcut prăpăd şi în Serbia. Vijelia a provocat un carambol cu cel puţin şapte maşini pe o şosea din nordul ţării. Vântul a adus pe drum nori groşi de praf de pe câmp, cum s-a întâmplat şi în Ungaria luna trecută, când 42 de maşini s-au ciocnit.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Vremea » Temperaturi de -21 de grade în plină primăvară. În Bistriţa, sătui să aştepte intervenţia drumarilor, oamenii şi-au deszăpezit singuri drumul