Antena Meniu Search
x

Video Val de aer polar peste toată România. Zonele lovite de ploi sau chiar şi de ninsori

După câteva zile de vară, un val de aer polar aduce furtuni, frig şi vijelii în toată ţara. Aşadar, lăsaţi acasă ochelarii de soare şi pregătiţi umbrela. Urmează două zile şi două nopţi cu vreme destul de urâtă. Vestea bună este că în wekendul de 1 mai, ploile se mai răresc. 

de Redactia Observator

la 24.04.2023, 20:28

Vezi și

În Capitală vremea se va răci brusc de la o zi la alta. 

Cosmina Balint, reporter Observator: În București vremea este neobișnuit de caldă. Termometrele au indicat la amiază 22 de grade Celsius în condițiile în care la final de aprilie nu ar trebui sa fie mai mult de 19-20 de grade Celsius. Este liniştea dinaintea furtunii pentru că meteorologii anunţă ploi şi vijelii în următoarele două zile. 

Şi la fel se va întâmpla treptat şi în restul ţării. Valul de aer polar va traversa ţara de la vest la est.

Alina Şerban, meteorolog: Vor fi ploi cumva mai organizate de data aceasta în jumătatea vestică la început şi apoi în celelalte regiuni până miercuri chiar după amiază când le vom regăsi în partea de sud est a teritoriului. Vorbim de ploi ce vor avea şi caracter de aversă, vor fi însoţite de descărcări electrice, în consecinţă şi cantităţile de apă vor fi local mai însemnate, peste 15-25 de litri pe mp şi chiar peste 30-40 de litri pe mp pe arii restrânse în zonele montane. 

Pe acelaşi subiect

Furtunile şi vijeliile ajung mai târziu în zona Moldovei

Clara Mihociu, reporter Observator: Ochelarii de soare sunt accesoriul care nu lipseşte din ţinută pentru cei care ies din case zilele acestea în Iaşi şi în general în zona Moldovei. Termometrele indică la orele prânzului 19 grade Celsius aşa că este o vreme autentică de primăvară. De miercuri însă renunţăm la ochelari şi revenim la umbrelă, asta pentru că sunt anunţate din nou ploi iar temperaturile vor scădea şi cu 10 grade. 

Meteorologii spun că în următoarele două zile izolat va cădea grindină, iar la munte chiar ninsori. 

În timp ce noi aşteptăm ninsori, alţii luptă cu canicula. Spania are parte de cea mai călduroasă lună aprilie din ultimii 52 de ani. La mijlocul săptămânii, mercurul din termomentre va urca în unele zone până la 40 de grade, adică la nivel de iulie.

Agricultorii din Spania se luptă cu canicula

Asta în condiţiile în care unele regiuni, precum Catalonia, se confruntă cu o secetă care durează de doi ani şi jumătate. Rezervoarele au scăzut la 27% din capacitate, aşa că apa pentru irigaţii e folosită cu porţia.

Jorge Liyama, agricultor din regiunea Zaragoza: Orzul ar fi trebuit acum să fie mai înalt. Este cel mai scump semănat din istorie. Şi dacă nici nu culegem, poate fi un dezastru. 

Efectele se vor simţi peste tot. Spania, care asigură jumătate din producţia globală de ulei de măsline, a exportat cu 50% mai puţin în ultimul an. Iar preţul a crescut acum cu 60%, cel mai mare din ultimele două decenii

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Vremea » Val de aer polar peste toată România. Zonele lovite de ploi sau chiar şi de ninsori