Antena Meniu Search
x

Video Zone cu temperaturi de 60 de grade, după valul de căldură care a "topit" jumătate de România. Diferenţă de la 39 la 18 grade, între Bucureşti şi Cluj

Azi chiar ne-am topit. Aproape jumătate de ţară s-a înroşit la peste 40 de grade. A fost cea mai călduroasă zi din acest an. Mai de voie, mai de nevoie, oamenii tot au ieşit din case şi azi. Cei mai puţin rezistenţi au avut nevoie de ajutor, aşa că ambulanţele au avut multă treabă azi. Cel mai rău a fost pe marile bulevarde, unde a fost atmosferă de cuptor.

Alexandra Marin
de Alexandra Marin

la 02.08.2021, 20:23

Vezi și
  • 39 grade buc, 18 cluj si aia cu zonele cu temperaturi de 60 grade

A fost atât de cald azi în Capitală că până şi blocurile păreau să se topească. Fie că erau la muncă sau la plimbare, străzile au fost pline de oameni în mijlocul zilei. Aşa că a fost aglomerat la telefonul din dispeceratul 112. 

Alis Grasu - manager SABIF: Erau persoane care se aflau la cumpărături, persoane care se aflau la job, la muncă. Apare acea senzaţie de oboseală, organismul transpiră abundent, apare cefalee, greaţă, senzaţia că o să-ţi perzi starea de conştienţă, că ai să leşini. 

Cel mai cald a fost în Oltenia, unde nici în spitale n-a fost mai bine. Iar rudele s-au dus pregătite la pacienţii internaţi, cu ventilatoare.

Unde sunt zonele cele mai fierbinţi, cu temperaturi de 60 de grade

Pe acelaşi subiect

Cele mai fierbinţi zone sunt pe bulevardele aglomerate. Aici, asfaltul încins ridica temperatura aproape de 60 de grade. Traficul intens menține şi el căldură la un nivel ridicat, iar clădirile înalte o înmagazinează și o degajă, ceea ce duce la producerea unui efect de seră. Aerul fierbinte rămâne blocat, nu există efectul de recirculare, iar statul afară devine insuportabil.

La fel a fost azi şi mersul cu trenul. 

Val de căldură în România

Alexandra Marin, reporter Observator: Pentru că astăzi, la nivelul şinelor, s-a depăşit cu mult temperatura de 60 grade celsius, CFR Infrastructura a trebuit să reducă viteza de circulaţie a trenurilor, cu 30km/h. Astfel, trenurile care circulau în mod normal cu 70km/h, astăzi au mers cu 40, cel mult 50km/.

Astfel, întârzierile au fost inevitabile. "Am venit acum cu trenul de la Cernavodă...saună! Şi întârzieri? O jumătate de oră", spune un călător.

Val de căldură în România

Diferenţă de 20 de grade între Bucureşti şi Cluj

Astăzi, diferenţa de temperatură dintre vestul şi sudul ţării a depăşit 20 de grade. Dacă în Bucureşti, la amiază se înregistrau 39 de grade Celsius, în Cluj, la aceeaşi oră, termometrele indicau doar 18 grade Celsius. 

Totul se explică prin faptul că e un val de căldură peste Balcani care nu se mişcă din cauza presiunii scăzute. Aşa se formează fenomenul de dom sau cupolă.

Din fericire, spre finalul săptămânii, temperaturile se mai potolesc puţin, dar tot vor fi maxime de 33 şi 35 grade Celsius. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Vremea » Zone cu temperaturi de 60 de grade, după valul de căldură care a "topit" jumătate de România. Diferenţă de la 39 la 18 grade, între Bucureşti şi Cluj