Antena Meniu Search
x

Anunţul ministrului Muncii: Salariile de la stat nu vor scădea odată ce legea salarizării intră în vigoare. Categoriile de bugetari cu cele mai mari majorări

Niciun salariu de la stat nu va scădea odată ce noua lege a salarizării va intra în vigoare. Este anunţul făcut de ministrul Muncii, în exclusivitate pentru Observator. IT-iștii, profesorii și personalul medical vor avea parte de cele mai mari majorări. Noua lege este finalizată și negociată acum cu specialiștii Comisiei Europene. Aceasta ar putea intra în vigoare anul viitor.

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 03.05.2024, 09:50

Vezi și

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii: Pentru administrația publică locală vom avea o grilă flexibilă și o componentă care ține de performanță pentru că ne dorim că și în sistemul public să creștem nivelul de performanță, să nu fie suficient să intri în sistem, să fii plătit de statul român și să crești profesional datorită faptului că ai rămas în sistem.

Lefurile vor crește în domeniile bugetare care duc lipsă de personal tocmai din cauza veniturilor mici. "În noua lege, IT-știi vor avea o grilă de salarizare separată. Programatorii de la stat ar putea câștiga la fel de mult ca cei de la privat, adică ar putea primi salarii mai mult decât duble", explică reporterul Observator, Florentina Lazăr.

Majorări sunt promise și pentru cercetători și cadrele didactice. "Pot să vă asigur de un lucru, că nu o să avem scăderi fiindcă ideea acestei legi este de a veni cu venituri care să asigure pentru toate categoriile de angajați de la stat venituri decente și echitate", explică ministrul Simona Bucura-Oprescu.

Horațiu Raicu, secretar general BNS: Ceea ce se va întâmpla, ele vor îngheţa o anumită perioadă de timp. Sunt lucrători din sectorul public care sunt ieşiţi din grilă. Au cu mult peste ceea ce e prevăzut în grilă şi atunci acei lucratori nu li se va taia salariul, ci pur si simplu nu li se va mai majora în decursul timpului.

Pe acelaşi subiect

Categoriile de bugetari care vor avea salarii mai mari

Florentina Lazăr, reporter Observator: În sănătate, cele mai mari creșteri salariale ar putea fi la asistenții medicali, personalul auxiliar și TESSA, potrivit surselor Observator. Gărzile medicilor vor fi mai bine plătite, iar performanța ar putea fi stabilită în funcție de numărul de servicii medicale oferite.

Horațiu Raicu, secretar general BNS: Discrepanţele constau în faptul că anumite categorii de lucrători care lucrează în instituţiile din subordiea unei autorităţi au salariile mai mici. Salariile lor vor creşte înainte ca noua lege să intre în vigoare. Ca să faci o nouă lege trebuie să pleci de la un moment T0, o bază, şi baza trebuie să o pui pe un sistem echitabil.

Modificări vor fi și pentru lefurile din administrația publică locală. "Pentru admimistraţia publică locală cea mai importantă modificare e cea cu privire la modul în care se stabilesc salariile. În acest moment reglementarea dădea posibilitatea, pe principiul autonomiei publice locale, consiliilor locale sau judeţene să-şi stabilească salariile până la nivelul vicepreşedintelui vicepriamarului. De data aceasta vom avea grilă şi cu administraţia locală", potrivit Simonei Bucura-Oprescu, ministrul muncii.

Legea salarizării are un impact bugetar estimat mai mare decât Legea pensiilor, adică de peste 10 miliarde de lei, potrivit surselor Observator.

Dan Scwartz, analist fiscal: Cu siguranţă vom avea un impact negativ în ceea ce priveşte echilibrul bugetar. Atunci când se fac creşteri trebuie identificată sursa de finanţare. Dacă nu a fost identificată deloc sau a fost indentificată greşit. Atunci vom avea în continuare aceleaşi probleme şi în 2025 şi în 2026.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Nomazii digitali ar putea primi interdicţie în cafenele. Obişnuiţi să lucraţi în oraş?

Observator » Stiri politice » Anunţul ministrului Muncii: Salariile de la stat nu vor scădea odată ce legea salarizării intră în vigoare. Categoriile de bugetari cu cele mai mari majorări