Antena Meniu Search
x

Curs valutar

(P) Este necesar să ne creăm obișnuința de a pune bani deoparte – spune Anamaria Mișa, profesor la Școala de bani BCR

E profesor la Școala de bani și lucrează de 15 ani în domeniu, dar Anamaria Mișa a învățat primele lecții financiare de la bunica ei, care strângea „bani albi pentru zile negre“. Invitată la conferința Între sine și bani, care are loc pe 13 iunie la Constanța, Anamaria Mișa ne spune care este cea mai simplă rețetă de a deveni independenți financiar.

de Redactia Observator

la 13.06.2024 , 11:11

(P) Este necesar să ne creăm obișnuința de a pune bani deoparte – spune Anamaria Mișa, profesor la Școala de bani BCR

Educația și disciplina sunt singurele metode generale prin care devenim inteligenți financiar – spuneați recent într-o postare pe LinkedIn. Cum și când v-ați educat financiar?

Cred în educație, pentru că așa cum a susținut criticul literar Nicolae Manolescu cu încăpățânare, până la finalul vieții sale, și eu consider că, fără școală, fără „carte“, e greu să realizezi ceva în viață. Așa cum avem nevoie de educație pentru a ne dezvolta ca profesioniști, ca oameni, la fel se întâmplă și raportat la bunăstarea noastră personală. Fără educație financiară, oricât de mulți bani am câștiga, lăsăm la îndemâna hazardului independența noastră financiară. Am învățat aceste lucruri atunci când am devenit profesor la Școala de bani. Paradoxal, după 15 ani de activitate în industria financiar-bancară, voi recunoaște că încă mai lucrez la capitolul educație financiară.

Cei mai mulți dintre români trăiesc de la o lună la alta, fără să aibă vreun fond de rezervă pentru situații neprevăzute. Care ar fi cel mai simplu pas pentru a economisi, chiar și atunci când venitul nu este mare?

Articolul continuă după reclamă

La Școala de bani, amintesc, de fiecare dată când am ocazia, despre faptul că nu există nicio soluție magică pentru a deveni independent financiar. Mai degrabă, există o rețetă foarte simplă, o rețetă pe care trebuie să o exersăm în fiecare zi - economisirea. Poate să vi se pară un tipar, dar, din experiența mea de bancher, nu am găsit nicio altă soluție mai eficientă decât aceasta. Indiferent de venitul nostru, este necesar să ne creăm obișnuința de a pune bani deoparte. Iar cel mai simplu pas pentru asta este să începi. Cu orice sumă, oricât de des, la orice vârstă, indiferent de scopul economisirii, relevant este să începi. Apoi, rezultatele și satisfacția vor veni de la sine.

Care vi se pare că este vârsta maturității financiare? Când putem lua decizii cu adevărat înțelepte legate de bani?

În cele mai multe aspecte ale vieții noastre, maturitatea vine cu anii și cu timpul. Dacă vorbim despre profesie, experiența își spune cuvântul. Dacă discutăm despre relațiile personale, odată cu vârsta, se spune că devenim mai înțelepți. În ceea ce privește înțelepciunea financiară, lucrurile stau diferit. Am întâlnit persoane trecute de vârsta a treia care nu au reușit să identifice calea pentru a ajunge echilibrați în relația cu banii. De asemenea, am cunoscut copii de grădiniță care mi-au povestit cum strâng bani în pușculiță pentru visul lor. Ca atare, vârsta nu este o garanție a înțelepciunii financiare și îmi place să spun că societatea românească are datoria de a educa financiar copiii, astfel încât aceștia să se dezvolte armonios în relația cu banii.

Școala de bani BCR are un demers referitor la introducerea noțiunilor de educație financiară în fiecare materie de școală. Cum ați vedea predate, mai exact, aceste noțiuni?

Introducerea noțiunilor de educație financiară în fiecare materie școlară poate fi realizată prin integrarea unor concepte financiare relevante, în cadrul lecțiilor deja existente. Adaptarea unor cunoștințe ce țin de finanțe la programa școlară și includerea în studiul diferitelor materii, fie că vorbim despre legătura dintre geografie și schimburi valutare, sau despre terminologia financiară din limba engleză. În urma colaborării dintre BCR și un grup de profesori a rezultat un material valoros, cu caracter didactic, ce este utilizat astăzi de tot mai multe cadre didactice din România. Din spusele acestora, elevii implicați în proiect și-au dezvoltat abilitățile de a lua decizii financiare informate și au redus, astfel,  riscul de a face greșeli costisitoare în viitor.

Coordonați programul de educație financiară Școala de Bani în sud-estul României. Cât de diferiți credeți că sunt locuitorii din această zonă, față de ceilalți români, în alegerile lor financiare?

Sunt coordonatorul programului Școala de bani într-o regiune cu județele cuprinse între Constanța și Vaslui. Ca atare, vorbim despre Dobrogea, Muntenia și o parte din Moldova. Sigur că sunt localități diferite, fiecare cu o mentalitate și cultură proprie. Însă, de fiecare dată când am ocazia să interacționez cu participanții la atelierele de educație financiară din cadrul Școlii de bani, sunt bucuroasă să identific metode creative de structurare a bugetului, soluții pentru accelerarea economisirii sau planuri pentru acumularea unui fond de urgență cât mai rapid. Asta este marea valoare a acestui program: faptul că am construit o comunitate de profesori valoroși ‒ colegii mei din BCR care sunt parte din acest proiect în mod voluntar ‒ iar această comunitate de oameni se dezvoltă zi de zi, din experiențele împărtășite cu fiecare român care trece prin programul nostru.

Cea mai înțeleaptă „zicătoare“ despre bani pe care ați auzit-o ar fi?...

Aici nu pot decât să amintesc de bunica mea, o femeie care și-a întrerupt educația pentru că a fost deportată politic în câmpia Bărăganului de către regimul comunist. Ea mi-a arătat, în fiecare zi pe care am petrecut-o împreună, cum este să „strângi bani albi pentru zile negre“. Acea înțelepciune simplă exprimă rațiunea din spatele „fondului de urgență“, concept despre care am învățat la maturitate atunci când am devenit profesor de educație financiară.  Târziu am înțeles că expresia „a strânge bani albi pentru zile negre“ înseamnă a economisi bani pentru situații dificile sau neprevăzute care pot apărea în viitor. Bani albi se referă la bani câștigați în perioadele bune, când situația financiară este stabilă, iar zile negre se referă la perioade de criză sau dificultăți. Astfel, această expresie subliniază importanța economisirii și a planificării financiare prudente, pentru a face față eventualelor probleme sau urgențe. Bunica mea mi-a predat această lecție din copilărie.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Advertoriale » (P) Este necesar să ne creăm obișnuința de a pune bani deoparte – spune Anamaria Mișa, profesor la Școala de bani BCR