Antena Meniu Search
x

(P) Hemoroizii în timpul sarcinii: de ce apar și cum pot fi tratați în siguranță în perioada de graviditate și post-partum

Una dintre cele mai frecvente afecțiuni întâlnite pe parcursul sarcinii sunt hemoroizii, care cauzează femeilor disconfort major. Deși nu este o afecțiune care pune în pericol viața copilului sau a viitoarei mămici, această patologie trebuie tratată adecvat pentru a rezolva problema rapid și corect, astfel încât mama să se bucure de una din cele mai frumoase perioade din viața acesteia.

de Redactia Observator

la 01.09.2023, 17:00

(P) Hemoroizii în timpul sarcinii: de ce apar și cum pot fi tratați în siguranță în perioada de graviditate și post-partum - Freepik

Simptomele hemoroizilor apăruți în timpul sarcinii se pot ameliora sau pot dispărea chiar, la puțin timp după naștere.

Ce sunt hemoroizii?

Hemoroizii se prezintă sub forma unor vene umflate, care se pot dezvolta fie în rect, fie în jurul anusului, ceea ce determină clasificarea lor în doua categorii - interni și externi. Atunci când discutăm despre hemoroizii externi, discutăm despre simptome de mâncărime, sângerare și durere la defecație, precum și disconfort în poziția de șezut. Un alt simptom care însoțește hemoroizii in sarcina este constipația, iar uneori poate fi chiar un factor favorizant al aceste afecțiuni neplăcute. 

Din ce cauze apar hemoroizii?

În timpul sarcinii, este normal ca hemoroizii să-și facă apariția, mai ales în cel de-al treilea trimestru. Un procent de aproximativ 85% dintre femei se confruntă cu această afecțiune, iar cauzele ei pot fi multiple. Factorul principal îl reprezintă schimbările hormonale din timpul sarcinii. Creșterea concentrației de progesteron favorizează apariția hemoroizilor, deoarece acest hormon are și rolul de a relaxa pereții vaselor de sânge din organism. O altă cauză medicală se datorează creșterii volumului de sânge, care duce la mărirea în dimensiuni a venelor din anus și rect.  În ceea ce privește obiceiurile care favorizează apariția hemoroizilor, putem enumera: statul prea mult în picioare sau în șezut, kilogramele în plus, dieta săracă în fibre, constipația sau slăbirea țesutului ce înconjoară zona anusului. 

Ce metode de tratament există?

Boala hemoroidală din timpul sarcinii este ideal să fie gestionată cu ajutorul unui medic specialist, care îți va oferi cea mai bună schemă de tratament pentru tine. În general, medicul îți va recomanda medicamente sub forma cremelor, supozitoarelor sau unguentelor aplicate local. 

Alte remedii care pot funcționa în ameliorarea simptomelor sunt băile pentru sezut, cu apă caldă și fără săpun. Acestea te ajută la calmarea mâncărimii, durerii, reduc disconfortul și contribuie la ameliorarea constipației. Pentru a face bai de sezut pentru hemoroizi corect, dezinfectează înainte cada sau recipientul în care vei pune apa, după care umple-o cu apă încât să ajungă la nivelul de 20 cm. Apoi, așează zona intimă în apă și rămâi acolo pentru 15-20 minute. Pentru efecte notabile, repetă procedura de trei ori pe zi.  

Un alt remediu care te ajută la reducerea disconfortului este să eviți să stai un timp prea îndelungat jos sau în picioare. Încearcă să alternezi statul pe scaun cu mișcarea și poți apela la o pernă hemoroidală, care are o gaură în interiorul ei. 

Ameliorarea constipației este o altă soluție ce poate acționa direct asupra hemoroizilor. Introdu în dieta ta multe alimente cu fibre: tărâțe, legume și fructe crude, semințe sau leguminoase. Nu uita să consumi multă apă, minimum 2 litri pe zi și să te menții activă, deoarece sedentarismul nu ajută deloc tranzitul intestinal.

În general, hemoroizii din timpul sarcinii nu pot fi preveniți în totalitate, apariția lor depinde de organismul fiecărei femei în parte și de predispoziția ei către această afecțiune. Dacă ai un istoric de constipație în trecut, riscul ca aceștia să apară în perioada de graviditate este mai mare. Altfel, prevenția lor este mai ușoară decât tratarea și poate fi făcută printr-un stil de viață sănătos, exprimat printr-o dietă echilibrată și mișcare moderată.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Advertoriale » (P) Hemoroizii în timpul sarcinii: de ce apar și cum pot fi tratați în siguranță în perioada de graviditate și post-partum