Antena Meniu Search
x

Crescut la orfelinat, astăzi conduce o școală de mentorat. Lajos Kristof, antrenorul de genii, visează să organizeze un turneu de teatru cu copii

I se spune antrenorul de genii, a crescut la orfelinat şi astăzi conduce o şcoală de mentorat. E povestea unui tânăr care s-a salvat dintr-un sistem dur şi acum vrea să-i salveze şi pe alţii. Lajos Kristof spune Ajut Eu în fiecare zi. Educă elevi supradotaţi sau din medii defavorizate, şi îşi doreşte să organizeze un turneu de teatru cu copii. Un proiect pe care merită să îl susţineţi. 

de Redactia Observator

la 12.12.2021, 13:47

Vezi și

Abandonat într-un sistem dur, Lajos Kristof a simțit pe pielea lui cum este să crești cu aripile tăiate, fără să ai pe cineva care să te ghideze și să te ajute să te înalţi. 

Lajos Kristof: Asta înseamnă că orfelinatul a lăsat doar urme. A lăsat, nu doar o povară, ci o misiune, o încercare, o luptă zi de zi de a face ceva pentru copii. 

Astfel a luat naştere o şcoală de mentorat unde copii abandonaţi şi copii supradotaţi au parte de o educaţie unică în România. Îşi stabilesc singuri direcţia, materiile şi ritmul de învăţare, într.un mediu relaxat. Profesori i mentori îi ghidează blând, le deschid mintea, le stârnesc curiozitatea. Îi ajută, practic, să descopere lumea, să se descopere pe ei. 

Lajos Kristof: Toți copiii sunt geniali, din păcate mulți își ascund abilitățile din cauza mediului familial, mediu școlar care la un moment dat le distruge creativitatea, Genialitate înseamnă normalitate, înseamnă nebunie, înseamnă echilibru, înseamnă a visa și când mergi, a crea, a fi tu. Asta înseamnă să fii un genial.

Daria: Mie mi se pare că mă ajută să vin aici deoarece îmi ocupă timpul liber, și în loc să mă uit pe telefoane sau să stau în pat și să nu fac nimic, mai bine vin aici și comunic cu alți oameni, învăț lucruri noi, fac tot felul de activități interesante și e frumos. 

Suntem la ora de teatru. E repetiţia pentru spectacolul Alice în Ţara Crăciunului. Micii actori cu roluri mari se pregătesc să urce pe scena Operei Naţionale Bucureşti. 

Daria: În primul rând am emoții, dar nu sunt emoții negative neapărat, ci am așa, parcă îmi sare inima din piept. Este plăcut să știi că te urci pe scenă și că o să se uite o grămadă de oameni la ține și atunci când urc pe scenă și am personajul în minte, uit de mine cea reală.

SebastianAm intrat la teatru pentru că îmi tot zicea Lajos să întru la teatru: hai, intră la teatru că acolo poți să te scălâmbăi și am zis ok, hai să încerc, și am văzut că-mi place teatrul și am zis să continui pe calea această.

22 de copii învaţă în centrul lui Lajos Kristof. Unul dintre ei a dat numele şcolii. 

Lajos Kristof: În momentul în care am auzit că Amias înseamnă iubire am zis asa se va numi școala.

Iubirea, încrederea, creativitatea. Sunt lucrurile care, odată puse într-un copil, vor rămâne toată viaţa. E scopul principal al lui Lajos Kristof: să îi înveţe pe elevi să dăruiască mai departe cu blândeţe. E şi motivul pentru care ia sub aripa lui şi copii care nu şi-ar permite cursurile. 

Lajos Kristof: Vin gratuit și mai ales în situație de risc în care părinții din cauza pandemiei au intrat într-o depresie, au intrat în niște situații, dificultăți în care nu mai știu pe unde să o ia, îi primim și îi ajutăm. E important să lași lumina ta, să fii tu în echilibru și să găsești cea mai bună metodă de a îndruma copilul acolo unde își dorește el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Ajut Eu » Crescut la orfelinat, astăzi conduce o școală de mentorat. Lajos Kristof, antrenorul de genii, visează să organizeze un turneu de teatru cu copii