Video O învățătoare din Timiș i-a dat viață lui "Bibliozaur", un autobuz vechi transformat în cea mai neobișnuită librărie din țară. "Cel mai frumos spațiu de pe pământ"
Există un loc unde nu oamenii aşteaptă autobuzul, ci autobuzul îi aşteaptă pe ei. Într-o mică localitate din Timiş, se află cea mai neobişnuită librărie din ţară. E amenajată în epava unui vechi autobuz. O învăţătoare l-a salvat de la casat, l-a recondiţionat şi l-a umplut cu cărţi pentru copii. Apoi i-a pus şi un nume: Bibliozaurul. Iată povestea lui.
Pasagerii sunt întotdeauna aceiași. Uno îi cunoaște pe toți: doamna Gogoșica, domnul Londonezul, tanti cu pungă de hârtie și gemenii Dunguța și Pătrățel. În orașul cel mare sunt multe autobuze tramvaie și metrouri.
În orașul cel mare, da. Însă în Fibiș, micuța localitate din Timiș, există un singur autobuz, care are mereu aceiaşi pasageri. Câţiva copii curioşi, pe care i-a condus în lumea cărţilor Mona Vlai. Învăţătoarea lor.
Mona Vlai, învățătoare: Știind că noi nu avem un spaţiu foarte bun pentru bibliotecă, am zis că putem încerca varianta asta. Şi pur şi simplu am făcut o postare pe Facebook despre dorința asta și întrebam oamenii dacă știu vreun loc unde am putea găsi un astfel de autobuz. Și au început să curgă mesajele. Și lumea s-a adunat în jurul acestei idei și uite-ne: suntem în cel mai frumos spațiu de pe pământ.
Recondiționarea autobuzului a costat 4.000 de lei
Autobuzului aterizat în curtea şcolii din Fibiș i se spune Bibliozaur. În schimbul a 4.000 de lei, a fost salvat de la casare şi a primit o misiune nouă, nobilă. S-a supus liniștit unor lucrări care l-au transformat într-o veritabilă bibliotecă.
Mona Vlai, învățătoare: A durat tot ce vedeți aici, aproape 2 ani, de la stadiul de scânteie, cum am zis eu, până la a avea efectiv o biblioteca într-un autobuz.
Mona Vlai e o genul de învăţătoare care a reuşit - din 2015 de când lucrează aici - să îi molipsească pe toţi cu energia sa. A schimbat stilul rigid de predare, a deschis minți și a vrut să arate că dacă vrei, poţi. A primit, în schimb, respectul unei comunități întregi.
Mona Vlai, învățătoare: Nu vin niciodată la școală obosită, necăjită, nu vin niciodată fără chef de muncă, e o meserie care mă împlinește, e mai mult decât o meserie, e un stil de viață, un fel de a fi, pur și simplu, n-am fost dintotdeauna în sistemul de învățământ, dar și când am intrat și am început să predau ca învățătoare, am știu că e ceva ce o să fac pentru tot restul vieții.
Biblioteca are zeci de vizitatori din Timișoara
Bibliozaurul e perfect funcţional și mai mereu cu uşile deschise, nu doar pentru copiii din comunitate, ci pentru oricine e curios să vadă un autobuz care nu e grăbit să plece din stație.
Ileana Miculescu, director Școala Gimnazială "Nicolae Groza" Fibiș: Avem vizitatori de la Timișoara, din comunele învecinate. Sunt foarte curioși să vadă ce avem noi în curte și ce pot face într-o bibliotecă autobuz.
Mona Vlai, învățătoare: Peste 95% sunt donate. Peste 1.000 de titluri am primit din întâmplare, când am aterizat într-un workshop unde nu trebuia să fiu și se discuta despre visuri, idealuri. Și rămânând acolo am vorbit despre visul meu, despre Bibliozaur și o doamna de la o școală din București a spus "eu te ajut" și de Crăciun, acum 2 ani, toată lumea făcea sarmale și cozonaci.
Învățătoarea a găsit un soft ca să monitorizeze cărțile
De altfel, toți piticii au spus AJUT EU, când a venit momentul ca volumele să ajungă în nouă bibliotecă. Între timp, învăţătoarea a găsit şi un soft cu care monitorizează cărțile şi, implicit, numărul paginilor citite. A meșterit inclusiv legitimații, pentru că totul să fie ca la carte!
Copil: E foarte fain să citești pentru că intri într-o lume a cărților, lumea asta fără cărți nu ar arată bine, nu poți să te distrezi fără cărți, cărțile te ajută să citești bine, să înveți ceva și să ajungi un om bun.
Mona Vlai, învățătoare: Eu cred foarte mult în a face TU singur, în a-i pune pe copii de a face ei, de a gândi ei, de a munci ei, nu doar să le dau informație, eu nu mai sunt dascălul care doar vine să dea informația și apoi să o asculte repetată, eu încerc să-i fac să gândească, să îi pun în situații cât mai apropiate de cele din viață reală, pentru că se vor întâlni cu ele la un moment dat.
Copil: Este un loc foarte frumos și foarte curat.
Copil: Eu am citit o carte cu Regina Rădăcinilor și mi-a plăcut foarte mult. Era foarte inetresant și m-a prins. Într-o zi am citit 9 capitole.
Partea exterioară a autobuzului are nevoie de înfrumusețare
Mona Vlai, învățătoare: Deși înăuntru e foarte captivant pentru cei mici, din păcate, de partea exterioară nu ne-am putut ocupa. Se și vede aici. E foarte ruginit în unele locuri, are nevoie de un update să zicem, de o înfrumusețare. Și în momentul în care intră cineva în curtea școlii să zică uau.
Bibliozaurului i-ar stă bine şi cu o terasă, unde copii să citească sau să urmărească filme proiectate. Deocamdată, este doar un vis. Dar aşa începe totul - visând.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰