Antena Meniu Search
x

Video Wanda, fata care dă viaţă oraşelor României. Are peste 50 de lucrări, pe blocurile din toată ţara: "Mamă, câţi pereţi! Trebuie să facem ceva cu ei"

Poţi salva lumea prin culoare şi cuvinte. O demonstrează o artistă care schimbă faţa clădirilor gri din oraşe. Şi schimbă astfel mult mai mult: mentalităţi şi comunităţi. Se numeşte Wanda Hutira, e pasionată de artă şi de natură, îndrăgostită de culori şi de România. În ultimii 3 ani, a semnat peste 50 de lucrări murale în toată ţara. Iată povestea ei, din campania Ajut Eu.

Ana Maria Gheorghe
de Ana Maria Gheorghe

la 04.12.2023, 21:14

Vezi și

În Bucureştiul gri, de care e greu să te îndrăgosteşti, răsare din când în când o pată de culoare. Câte un mesaj în faţa căruia e imposibil să nu te opreşti. M-am întrebat mereu cine e în spatele imaginilor care, de câţiva ani, colorează România zid cu zid, stradă cu stradă. Ne-am întâlnit într-o dimineaţă senină, la marginea Capitalei. De câţiva ani, Wanda Hutira străbate ţara în lung şi-n lat, ca să o facă mai frumoasă. Azi ne îndreptăm spre Constanţa, încă un oraş pe care ea şi-a pus amprenta. Aici, oamenii nu o recunosc, dar îi cunosc arta - şi asta îi e suficient.

În ultimii 3 ani, Wanda Hutira a semnat peste 50 de lucrări în toată ţara

Acest "altceva" e felul Wandei de a schimba lumea. A crescut înconjurată de natură şi de frumos, într-o familie de artişti, în Maramureş. O vreme a lucrat în publicitate, dar apoi şi-a urmat chemarea spre arta stradală. I-a venit natural. Parcă dintotdeauna, acolo unde alţii văd doar ziduri gri, ea vede o pânză albă. "Sunt Wanda şi îmi place să fac lucruri. Acum doi ani mă uitam din port spre oraş şi ziceam: "Mamă, câţi pereţi! Trebuie să facem ceva cu ei!". Şi acum au apărut deja spre 15 pereţi", a declarat Wanda Hutira. Dă-i Wandei un perete, iar ea îţi va da o parte din sufletul ei, pictat în culori şi cuvinte. "E această libertate de a vedea orice despre ce-ţi doreşti şi după aia trebuie să faci. E atât de util să înveţi să îţi spui gândurile, să le poţi exprima, şi în cuvinte, şi în imagini", a declarat Wanda Hutira.

Wandei nu-i plac cuvintele mari, decât pe pereţi. E felul ei de a spune lucrurile pe care altfel nu ni le spunem suficient unii altora. Şi nici nouă înşine. A avut, ca noi toţi, momente când s-a îndoit de ce poate. "M-a întrebat prietena mea Ana: pe care ai vrea să-l faci? Ăla! M-a sunat la scurt timp, gata, facem peretele. Şi m-am panicat. Mamă, e prea mare, nu fac asta de destul de mult timp, e prea opulent, prea nu sunt pregătită. Ce mă fac, ce mă fac? De aici a plecat mesajul YOU ARE ENOUGH, că se pare că ne punem foarte multe limite. Ne blocăm noi în propria imaginaţie, care uneori e pozitivă, alteori inventăm noi conspiraţii despre noi înşine", a declarat Wanda Hutira.

Aşa, cu fiecare zid pictat, mai vindecă ceva. În ultimii 3 ani, Wanda Hutira a semnat peste 50 de lucrări în toată ţara. De anul trecut, schimbă faţa oraşului Constanţa, alături de artişti din mai multe ţări care participă la primul festival de murale de aici.  Dacă o întrebi care e lucrarea ei preferată, îţi va spune că mereu următoarea. Imaginaţia îi merge mereu mai departe. La fel şi proiectele. Acum, vrea să organizeze workshopuri pentru copii români din medii defavorizate şi pentru copii refugiaţi, din ţări precum Siria sau Pakistan. Să picteze împreună cu ei un perete şi să-i ajute astfel să se simtă văzuţi, înţeleşi, integraţi. "E foarte frumos că poţi să ajuţi, fiecare făcându-şi partea lui. Participăm la un rezultat mult mai mare, decât ce putem face fiecare de unul singur", a declarat Wanda Hutira.

Nu singură, ci împreună cu noi, Wanda are nevoie să găsească un perete în centrul Capitalei, să facă rost de vopseluri, de transport şi de hrană pentru micii artişti. Magia o asigură ei. Sunt copii care şi-au schimbat ţara, limba, reperele, viaţa. Şi pe care arta ii poate aduce înapoi acasă. În sufletul lor. "Pe măsură ce lucrăm cu ei, îi vezi cum reuşesc să-şi acceseze gânduri şi emoţii şi trăiri tot mai adânci şi mai sensibile, mai vulnerabile. Îşi permit să spună lucruri din ce în ce mai autentice, nu ce s-ar aştepta oamenii să spună, ci foarte, foarte onest din sufletul lor", a declarat Wanda Hutira. E dorinţa ei pentru alţii. Pentru ea - şi-a pictat dorinţa într-o păpădie şi-a trimis-o în gând către univers.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Ajut Eu » Wanda, fata care dă viaţă oraşelor României. Are peste 50 de lucrări, pe blocurile din toată ţara: "Mamă, câţi pereţi! Trebuie să facem ceva cu ei"