Antena Meniu Search
x

Video Alegeri europarlamentare 2024. Extremiştii de dreapta au câştigat teren: cum s-a votat în Franţa, Germania şi Olanda

Alegeri europarlamentare 2024. Veşti surprinzătoare în ceea ce priveşte componenţa noului Parlament European, în urma votului democratic pentru Uniunea Europeană. Soarta a peste 450 de milioane de cetăţeni europeni depinde de aceste rezultate finale.

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 10.06.2024 , 07:50

Surprize şi nu prea în urma votului democratic exercitat pentru UE, componenţa noului Parlament European. S-a întâmplat ceea ce arătau sondajele. Extrema dreaptă câştigă tot mai mult teren în UE. Dacă ne uităm la România, vedem că după alianţa PSD-PNL, AUR câştigă cele mai multe mandate în Parlamentul European. Dacă ne uităm la Franţa, surpriză majoră din partea partidului lui Marine Le Pen. O înfrângere covârşitoare pentru preşedintele Emmanuel Macron. Aproape dublu ca scor obţin extremiştii în faţa acestuia, care cere dizolvarea Parlamentului şi alegeri anticipate, în acest moment.

Cum s-ar putea schimba situaţia pentru România, la nivel european

Mandate vin şi din Germania, atunci când vorbim despre extremişti, dar şi din Austria şi Olanda, care cel puţin, la nivelul legislativului din 2019, Partidul Naţionalist condus de Wilders, nu avea niciun mandat aici în Parlamentul European. Aşadar, fotografia se schimbă aşa cum arătau previziunile, înainte de acest scrutin. Va fi interesant, însă, de văzut ce urmează pe parte de negocieri, odată ce rezultatele vor fi cele finale. Cine pe cine va încerca să atragă şi ce alianţe vor fi fost făcute. Auzeam în aceste zile, aici la Bruxelles, că nu vor, cel puţin popular europenii nu vor alianţe de cât cu socialiştii sau liberalii. Se exclud, practic, aceste alianţe cu extremiştii. Vom vedea cum se vor poziţiona şi cât de dure şi intense vor fi negocierile, pentru că de această fotografie a noului legislativ de aici de la Bruxelles, depinde viitorul a peste 450 de milioane de cetăţeni europeni. Vom vedea ce teme vor fi pe masă şi cum se va reconfigura tot acest traseu european.

Vezi și

Pentru România, vedem cum se vor schimba lucrurile, pentru că aşa cum spuneam mai devreme, surprize vin din Olanda, şi din Austria şi avem un dosar Schengen deschis, nu am intrat definitiv în spaţiul de liberă circulaţie. Aceste două ţări au un discurs împotriva României şi împotriva migraţiei. Vom vedea ce se va întâmpla până la urmă şi cum se va aşeza, până la urmă, politica europeană, atunci când vorbim despre România.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Care credeţi că este cel mai fericit oraş din România?
Observator » Alegeri europarlamentare 2024 » Alegeri europarlamentare 2024. Extremiştii de dreapta au câştigat teren: cum s-a votat în Franţa, Germania şi Olanda