Antena Meniu Search
x

Cutremur în Franţa. Emmanuel Macron a anunțat dizolvarea Parlamentului după victoria extremei drepte

Alegeri europarlamentare 2024. Emmanuel Macron anunţă dizolvarea parlamentului după victoria extremei drepte la alegerile europene

de Redactia Observator

la 09.06.2024 , 22:38

Emmanuel Macron a anunțat dizolvarea Parlamentului în urma rezultatului dezastruos de la europarlamentare 2024
Emmanuel Macron a anunțat dizolvarea Parlamentului în urma rezultatului dezastruos de la europarlamentare 2024 - Profimedia

Preşedintele Franţei Emmanuel Macron a anunţat dizolvarea parlamentului. Partidul de extremă dreapta (RN) al lui Marine Le Pen a câştigat alegerile europene din Franţa cu 31,5% din voturi, de peste două ori mai mult decât coaliţia care îl susţine pe preşedintele Emmanuel Macron, care apare la egalitate cu lista de centru-stânga, cu 15% din voturi, potrivit unui exit-poll IPSOS.

RN a adunat mai multe voturi decât ocupanţii locurilor doi şi trei la un loc împreună. Verzii francezi şi naţionaliştii din Reconquête ar avea în jurul a 5 procente - care este pragul minim în Franţa pentru alegerea membrilor Parlamentului European. Prin urmare, viitorul lor acolo rămâne incert până la numărarea voturilor.

Fără a avea o majoritate absolută în parlamentul francez şi după ce a suferit o înfrângere zdrobitoare în alegerile naţionale, problemele politice ale guvernării lui Macron s-ar putea adânci.

Articolul continuă după reclamă

Triumfător, Jordan Bardella, liderul RN, l-a îndemnat pe preşedintele francez Emmanuel Macron să "ţină cont de acest nou context politic" şi să organizeze noi alegeri pentru parlamentul naţional. Bardella a fost întâmpinat ca un star rock, pe muzică dance, el a urcat pe scenă la un eveniment electoral al RN la periferia Parisului. "Preşedintele Republicii nu poate rămâne surd la mesajul trimis în această seară de francezi", a spus el.

Coaliţia centristă a preşedintelui francez Emmanuel Macron a obţinut 15,2% din voturi, potrivit primelor estimări - cu puţin mai mult decât socialiştii, care au obţinut 14,3%. Aceste rezultate au fost întâmpinate cu emoţii amestecate de către susţinătorii de la sediul Renaissance, partidul lui Macron, mulţi dintre ei suspinând uşuraţi când au văzut că partidul lor a ieşit, totuşi, pe locul al doilea.

Unii dintre susţinătorii lui Macron au aplaudat pentru câteva secunde când au fost anunţate rezultatele. Dar succesul fulminant al partidului de extremă dreapta al lui Jordan Bardella le-a estopmpat entuziasmul, notează POLITICO.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Care credeţi că este cel mai fericit oraş din România?
Observator » Alegeri parlamentare 2024 » Cutremur în Franţa. Emmanuel Macron a anunțat dizolvarea Parlamentului după victoria extremei drepte