Antena Meniu Search
x

Românii infectați cu noul coronavirus au votat în condiții speciale la alegerile locale (Video)

Bolnavii de COVID-19 internaţi au putut vota de pe patul de spital. Însă doar dacă au prins loc în spitalul unde au domiciliul. Pentru membrii comisiilor de votare, lucrurile au fost mult mai dificile. S-au îmbrăcat în combinezoane, exact ca personalul medical, şi au sperat că nu se vor infecta cu noul coronavirus.

de Redactia Observator

la 27.09.2020, 19:52

Vezi și
  • Mii de români sunt internați în spitale, infectați cu noul coronavirus.
  • Reprezentanții secțiilor de votare s-au echipat exemplar pentru a aduna buletinele de vot.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.

Dis de dimineaţă, Institutul Marius Nasta din Bucureşti s-a umplut de combinezoane albe. Dacă nu vin alegătorii la secţie, au venit urnele la ei. Poliţişti şi membri ai secţiei de votare au intrat în spitalul unde sunt internaţi pacienţi infectaţi. 

Spitalele din ţară sunt sufocate de numărul mare de pacienţi cu COVID 19. În aceste secţii se dă o luptă pe viaţă şi pe moarte cu un virus nemilos. Astăzi, spitalele îşi deschid uşile pentru membrii comisiei de votare.

Primul pas: pregătirea buletinelor de vot. 

Pasul doi: îmbrăcarea combinezonului şi a botoşilor, scutul în faţa noului coronavirus. Urmează masca specială şi două rânduri de mănuşi. Misiunea se dovedeşte însă una dificilă. 

În zona roşie, cea în care sunt internaţi pacienţii cu coronavirus, au intrat doar preşedintele secţiei şi un poliţist. 

Dintre cei 62 de pacienţi internaţi la Marius Nasta au putut vota doar cei cu domiciliul în Sectorul 5, pe raza căruia se află acest spital. În total: 2. Printre ei, un bărbat de 66 de ani care nu îşi aminteşte să fi ratat vreo votare: "E foarte important, orice vot e foarte important. Am venit să îmi fac datoria".

E internat de 10 zile, iar virusul Sars-cov-2 i-a afectat plămânii. 

Chiar dacă suntem într-un spital se încearcă respectarea regulilor. Pentru câteva secunde, preşedintele secţiei a ieşit din salon cât timp pacientul ştampilează cele patru buletine.

Iar la final, tot ca la votul tradiţional, pacientul introduce singur buletinele în urnă. Colegul de salon al bărbatului e din Giurgiu şi a ajuns într-un spital din Capitală pentru că doar aici mai erau locuri libere. Boala i-a răpit dreptul de a vota: "Aş fi votat, evident. Știu ce înseamnă, ce impact ar putea să aibă fiecare vot, dar asta e situaţia".

După ce au ieşit din zona roşie, membrii comisiei au dat testul cel mai important: s-au dezinfectat. Şi urna mobilă, din carton, a fost decontaminată. 

Bolnavii din toată ţara au votat astăzi după aceleaşi reguli. 

Membrii secţiilor de votare nu au scăpat nicio secundă din ochi urna mobilă: "Ne ajutăm unul pe celălalt. Cineva ţine urna şi celălat oferă buletinele de vot şi stampilele. Urna nu o lăsăm jos".

Şi românii care se tratează acasă de coronavirus au putut cere urna mobilă, dar şi cei aflaţi în izolare şi carantină. Sunt peste 40 de mii în toată ţăra. E pentru prima oară în istorie când membrii comisiei de votare au bătut la uşile alegătorilor în combinezoane speciale. 

În acest caz, procesul de vot a durat maximum 10 minute. Sunt cel puțin patru votanți în această curte și iată și urna mobilă. Autoritățile ies în acest moment cu voturile exprimate, le urcă în mașina Poliției și sunt duse în secțiile de vot arondate acestor oameni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Alegeri locale 2020 » Românii infectați cu noul coronavirus au votat în condiții speciale la alegerile locale (Video)