Antena Meniu Search
x

Update Surse: Alegerile prezidenţiale ar putea fi organizate în septembrie. Ciucă, înainte de anunțul de la ora 19: "Este un prim pas pentru o guvernare responsabilă după 2024"

PSD şi PNL fac alianţă împotriva extremismului. Cel puţin acestea sunt veştile care vin astăzi, după aproape o lună de negocieri şi amânări privind comasarea alegerilor. Liderii coaliţiei au purtat discuţii încă de dimineaţă, la Guvern, iar printre subiectele discutate au fost datele alegerilor şi listele comune la europarlamentare. Discuţiile continuă şi după-amiază cu şedinţe separate de partid.     

de Redactia Observator

la 21.02.2024, 17:38

Vezi și

UPDATE: Comasarea va putea să asigure o prezență cât mai mare a cetățenilor la vot, va anula riscul creșterii curentelor extremiste și nu în ultimul rând va asigura: stabilitatea politică și coerența actului de guvernare, spune Nicolae Ciucă în ședința conducerii PNL, spun surse liberale.

„Comasarea va putea să asigure o prezența cât mai mare a cetățenilor la vot. Va anula riscul creșterii curentelor extremiste și nu în ultimul rând va asigura: stabilitatea politică, coerența actului de guvernare și evitarea unei situații de degringolada în condițiile în care la granița României există un conflict care din păcate are un potențial care vizează nu numai Ucraina, ci și Republica Moldova. Fiind vorba de o negociere, am ținut cont de cee a ce a însemnat activitatea PNL din momentul în care și-a asumat guvernarea până astăzi și nevoia de a asigura activitatea politică și continuarea actului de guvernare. PNL a avut că obiectiv principal dezvoltarea României. Și îl are în continuare. În acest sens, s-au depus toate eforturile pt absorbția fondurilor europene într-un procent cât mai mare. Am încheiat anul 2023 cu o absorbție de peste 95%”, le-a spus Nicolae Ciucă liderilor PNL.

El a amintit și de investiții și a spus că „PNL, dincolo de asigurarea încrederii investitorilor și absorbției investițiilor străine în sume record, s-a preocupat să asigure bani pentru investiții și ne-am preocupat de ceea ce înseamnă modernizarea României în mediul rural”.

„Am avut liniile roșii de care partidul nu s-a desprins- cota unică, pilonul 2 de pensii, sprijinirea și consolidarea mediului de afaceri și a capitalului autohton. Am făcut tot ce a fost posibil pt a sprijini toate proiectele care vizează industrializarea țării. Și sprijinul pe care PNL l-a asigurat pt fermierii din România. Dezvoltarea sectorului energetic, dincolo de măsurile luate pt trecerea țării prin criză energetică. Suntem un pilon de stabilitate, una din puținele țări care a asigurat o coerență în ceea ce privește politică internă și politică externă, fiind o țară care a permis derularea de măsuri în ceea ce privește asigurarea securității în regiunea Marii Negre. Sunt convins că ați avut întâlniri cu omologi din țări europene și non europene, iar România a fost apreciată pentru formula de stabilitate. La finalul negocierilor, pornind de la cele spuse, am reușit că în final să venim cu o formulă agreată de comasare a alegerilor europarlamentare cu locale și la liste comune la europarlamentare, care să permită continuitatea proiectelor noastre. Este un prim pas pentru o guvernare responsabilă după 2024. O guvernare puternică pentru România. Este un efort important, dar trebuie să primeze mai mult interesul României și al românilor. De aici și de peste hotare”, a încheiat Ciucă.

Pe acelaşi subiect

Mihai Tudose: Mai mult de 60% dintre români doresc comasarea și o majoritate chiar mai mare dorește o continuitate a guvernării, o stabilitate și o coerență în guvernare. 

Rareş Bogdan: Președinții celor două partide, la ora 19.00 vor răspunde tuturor întrebărilor. Este absolut firesc, fiind două partide democratice, cel mai mari partide din România, să ne ascultăm glasul colegilor, la ora 16.00, care se reunesc în birourile de conducere ale celor două partide. 

Scenariu: Alegeri prezidenţiale în septembrie

Surse politice de la vârful Coaliţiei de guvernare spun că vom avea mai mult ca sigur alegeri comasate pe data de 9 iunie. Românii vor alege în aceeaşi zi primarii, şefii de consilii judeţene şi noii aleşi din Parlamentul European.

Însă sursele Observator spun că în Coaliţia de guvernare s-a discutat în această dimineaţă ca alegerile prezidenţiale să fie organizate în luna septembrie, cu 90 de zile înainte de expirarea mandatului preşedintelui Klaus Iohannis.

Există deja un proiect de lege depus de UDMR în Parlament, iar sursele spun că acest proiect ar putea fi adoptat în perioada următoare astfel încât Coaliţia de guvernare să poată organiza alegerile prezidenţiale la finalul lunii septembrie, ceea ce ar însemna, teoretic, că vom avea finala pentru Cotroceni, undeva la jumătatea lunii octombrie.

Alegeri comasate pe 9 iunie

Rămâne de văzut dacă se va ajunge la un acord final pe acest subiect. Dincolo de acest subiect, în Coaliţie se discută ca PSD şi PNL să candideze pe o listă comună la alegerile europarlamentare, însă la acest moment nu este clar cine va deschide aceste liste. Potrivit surselor, lista ar putea fi deschisă de o femeie, candidată independentă.

De asemenea rămâne de discutat ponderea celor două partide pe lista comună, în condiţiile în care sursele Observator spun că premierul Ciolacu şi liderii social-democraţi nu sunt de acord cu o paritate de 1 la 1, ceea ce ar însemna un număr egal de candidaţi, ci mai degrabă vom avea o paritate de 1,5 la 1 în favoarea PSD. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Credeţi că atacul Iranului asupra Israelului va escalada într-un conflict la scară largă?

Observator » Alegeri locale 2024 » Surse: Alegerile prezidenţiale ar putea fi organizate în septembrie. Ciucă, înainte de anunțul de la ora 19: "Este un prim pas pentru o guvernare responsabilă după 2024"