Antena Meniu Search
x

Premieră pentru diaspora la alegerile parlamentare. Vot în două zile și număr record de secții

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a aprobat 748 de secții de votare în străinătate, pentru alegerile parlamentare, cu mult peste numărul de secții care au fost disponibile în 2016.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 18.11.2020, 22:05

O persoana iese din cabina de vot a unei sectii de votare organizata pentru alegerile locale, duminnca 27 septembrie 2020
Premieră pentru diaspora la alegerile parlamentare. Vot în două zile și număr record de secții - Hepta / Mediafax Foto / Alexandru Dobre - foto ilustrativă
  • 417 secții de vot au fost organizate în străinătate la alegerile parlamentare din 2016
  • Cele mai multe secții de vot vor fi organizate în Spania

Sediile secţiilor de votare din străinătate pentru alegerile parlamentare „au fost propuse de misiunile diplomatice şi oficiile consulare şi comunicate AEP de către Ministerul Afacerilor Externe, în data de 16 noiembrie”, precizează AEP.

Când votează diaspora la alegerile parlamentare

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că numărul secţiilor de votare în străinătate la alegerile parlamentare din acest an a crescut cu 331 faţă de scrutinul parlamentar din 2016, respectiv de la 417 la 748 de secţii de votare.

Totodată a subliniat că votul la parlamentare se va desfăşura în străinătate pe parcursul a 2 zile, în 5 şi 6 decembrie.

Este foarte important de subliniat că alegerile au loc în două zile, sâmbătă şi duminică, 5 şi 6 decembrie, este pentru prima oară când alegerile parlamentare în străinătate se derulează pe parcursul a două zile.

Vreau să subliniez că propunerea de organizare a celor 748 de secţii de votare în străinătate este rezultatul consultării de către misiunile diplomatice şi consulare a reprezentanţilor comunităţilor de cetăţeni români în afara ţării, iar în ce priveşte numărul de secţii vreau să remarc faptul că, faţă de alegerile parlamentare anterioare, din 2016, când au fost organizate 417 secţii, anul acesta am propus organizarea a 331 de secţii în plus", a declarat Bogdan Aurescu

Unde votează românii în diaspora

Dintre cele 93 de state pentru care au fost aprobate secţii de votare, cele mai multe vor fi în Spania - 140, Italia - 137, Germania - 61, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord - 50, Franţa - 48.

Cele mai puţine secţii de votare vor fi în: Republica Albania, Algeria, Angola, Regatul Arabiei Saudite, Argentina, Armenia, Noua Zeelandă, Azerbaidjan, Republica Belarus, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Columbia, Republica Coreea, Croaţia, Cuba, Egipt, Estonia, Etiopia, Filipine, Georgia, Republica India, Republica Indonezia, Regatul Haşemit al Iordaniei, Iran, Islanda, Japonia, Kazahstan, Kenya, Kuweit, Liban, Lituania, Letonia, Republica Macedonia de Nord, Malaezia, Regatul Maroc, Mexic, Muntenegru, Sultanatul Oman, Republica Islamică Pakistan, Palestina, Republica Peru, Quatar, Senegal, Republica Singapore, Republica Arabă Siriană, Republica Slovacă, Slovenia, Sri Lanka, Sudan, Regatul Thailandei, Tunisia, Turkmenistan, Republica Orientală a Uruguayului, Uzbekistan, Republica Socialistă Vietnam şi Zimbabwe. În fiecare dintre aceste state va fi organizată câte o secţie de votare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Alegeri parlamentare 2020 » Premieră pentru diaspora la alegerile parlamentare. Vot în două zile și număr record de secții