Incidente la alegerile parlamentare. Sancţiuni de peste 100.000 de lei şi 277 de sesizări de la începerea votului
Aproximativ 45.500 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne sunt mobilizaţi pentru duminică, ziua votului la alegerile parlamentare, pentru a asigura ordinea publică, protecţia secţiilor de vot şi cercetarea sesizărilor privind posibile incidente electorale.

UPDATE 22:30: O amendă record a primit un bărbat din judeţul Alba, care a sesizat în mod repetat Poliţia pe motiv că nu a fost lăsat să voteze la o secţie din judeţul Bistriţa-Năsăud, unde locuieşte fără forme legale.
UPDATE 22:17: Un membru al unei secții de votare din județul Sălaj a fost prins în flagrant oferind bilete alegătorilor pe care era scris că vor primi 50 de lei pentru a vota un anumit competitor electoral la alegerile parlamentare de duminică.
În urma sesizării făcute de Biroul Electoral Județean, polițiștii au deschis un dosar penal pentru coruperea alegătorilor. Verificările efectuate de autorități au confirmat fapta, iar pe lângă dosarul penal, a fost aplicată și o sancțiune contravențională pentru încălcarea legislației electorale.
UPDATE 22:00: Un alegător din judeţul Alba este cercetat de Poliţie, după ce a rupt buletinele de vot în secţie, fapta fiind sesizată autorităţilor. Tot în Alba, un alegător a reclamat la Poliţie faptul că o persoană a încercat să-l mituiască pentru a vota cu un anumit partid.
- Bărbat din Constanţa, cercetat de poliţie după ce a fost prins că şi-a fotografiat buletinul de vot
- Nicuşor Dan a votat: Sunt alegerile cele mai importante de anul acesta
- Cu ce documente poţi vota la alegerile parlamentare 2024
- George Simion anunță că AUR e gata să își asume guvernarea, după retragerea PSD: "Suntem de încredere"
- REPER îi cere lui Klaus Iohannis să desecretizeze și documentele de la alegerile parlamentare
De asemenea, poliţiştii din Sebeş fac verificări în legătură cu o posibilă infracţiune de fraudă la vot.
Poliţiştii din Mureş au deschis o anchetă şi fac verificări pentru identificarea unei persoane care a depus o cerere pentru deplasarea urnei mobile, în numele unei octogenare, şi a votat în locul acesteia. Fiul femeii pe numele căreia a fost depusă solicitarea a sesizat autorităţile.
UPDATE 20:30: Poliţiştii au primit, duminică, 277 de sesizări de posibile incidente electorale, dintre care 22 sunt în curs de verificare şi 116 nu s-au confirmat, a informat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog. Potrivit acesteia, patru sesizări au fost transmise pentru soluţionare Biroului Electoral Central, iar cinci către birouri electorale judeţene.
"Angajaţii Ministerului Afacerilor Interne au aplicat 67 de avertismente şi 37 amenzi, în valoare de peste 100.000 de lei, şi au întocmit 69 de dosare penale", a declarat Monica Dajbog, în raportarea de la ora 20,00.
UPDATE 20:20: Preşedintele unei secţii de votare din localitatea Romanu a fost amendat cu 4.500 lei, pentru că s-a deplasat cu urna mobilă, părăsind astfel secţia, informează Centrul de Comunicare Judeţean Brăila. Poliţiştii au mai demarat verificări şi cu privire la faptul că, în mediul online, ar fi fost continuată campania electorală pentru alegerile parlamentare. Se efectuează verificări, iar în funcţie de rezultatul acestora, vor fi luate măsurile legale care se impun.
UPDATE 19:55: O femeie din comuna Bucov, județul Prahova, este cercetată pentru posibilă fraudă electorală după ce ar fi votat de două ori în Germania la alegerile parlamentare. Cazul a fost descoperit duminică de polițiștii Secției de Poliție Rurală Blejoi, care au deschis un dosar penal.
UPDATE 19:10: Procesul electoral a fost suspendat pentru scurt timp, duminică după-amiaza, în șase secții de vot din municipiul Satu Mare din cauza lipsei de curent. Autoritățile din județul Teleorman au primit 13 sesizări privind posibile nereguli la vot în timpul alegerilor parlamentare, dintre care doar trei s-au confirmat, potrivit datelor centralizate de Centrul de Comandament județean.
Polițiștii au întocmit două dosare penale cu privire la posibile infracțiuni și au aplicat 3 sancțiuni contravenționale: un avertisment și două amenzi în valoare totală de 4.000 de lei. În comunele Plosca și Țigănești, două persoane figurau cu validare multiplă la secțiile de votare.
UPDATE 18:35: Un membru într-o secţie de votare din Mehedinţi este audiat de procurori pentru fraudă la vot, iar reprezentanţii Biroului Electoral Judeţean Mehedinţi au decis excluderea persoanei respective din acel biroul electoral. Ei au menţionat că în acest caz există o suspiciune rezonabilă că această persoană nu şi-a exercitat corect şi imparţial funcţia de membru al Biroului Electoral.
UPDATE 17:50: Poliţiştii au primit, duminică, 162 de sesizări de posibile incidente electorale, dintre care 15 sunt în curs de verificare şi 69 nu s-au confirmat, a informat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog. "Patru sesizări au fost transmise pentru soluţionare Birourilor Electorale competente", potrivit oficialului MAI. Angajaţii MAI au aplicat 59 de sancţiuni contravenţionale - 41 de avertismente şi 18 amenzi în valoare de 64.200 de lei.
De asemenea, au fost întocmite dosare penale cu privire la 45 de posibile infracţiuni.
UPDATE 17:40: Poliţiştii au deschis duminică două dosare penale în cere se fac cercetări pentru tentativă de fraudă la vot, respectiv pentru coruperea alegătorilor, după ce un tânăr în vârstă de 18 ani din comuna Redea a încercat să voteze de două ori, iar un bărbat din oraşul Drăgăneşti - Olt ar fi promis bani mai multor persoane pentru a vota un anumit partid, au informat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Olt.
UPDATE 17:20: Preşedinta unei secţii de votare din Buzău a ajuns la ATI, după ce i s-a făcut rău. Femeia a suferit un stop cardio-respirator în ambulanţă. Procesul de votare nu a fost întrerupt. Din primele informaţii, preşedinta secţiei ar fi leşinat şi era inconștiență, când au ajuns medicii. O ambulanță de la stația din Râmnicu Sărat a ajuns la secția de votare și a preluat pacienta a cărei stare se ameliorase, fiind conștientă în momentul preluării.
UPDATE 17:10: Poliţiştii din Urlaţi au deschis un dosar penal, duminică, după ce un alegător a plecat din secţia de votare cu ştampila de vot, informează Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova. Conform sursei citate, de la începerea procesului de vot au fost sesizate 29 posibile incidente electorale, 7 fiind confirmate, 15 sunt în curs de verificare, iar 7 sunt neconfirmate.
UPDATE 16:50: În judeţul Sibiu au avut loc duminică, trei incidente electorale, o femeie a fost sancţionată pentru propagandă pe reţelele de socializare, un bărbat a fost sancţionat pentru instigare la încălcarea legii, iar altul susţine că a fost bătut şi ameninţat în apropierea unei secţii de votare din Boiţa, a anunţat printr-un comunicat de presă, IPJ Sibiu - Centrul de Comunicare Judeţean Sibiu.
UPDATE 16:35: Potrivit IPJ Mehedinți, polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că o tânără de 20 de ani, din comuna Punghina, ar figura verificată și validată atât la secția de votare nr. 250, la ora 11.00, cât și la secția 167 din Franța la ora 12.32. Din verificările făcute și discuțiile purtate cu președintele secției 167 din Nantes 2 Franța, s-a stabilit că tânăra s-ar fi prezentat la secția din Franța, la ora și data indicată unde și-ar fi exercitat dreptul de vot.
UPDATE 16:10: În București, polițiștii și jandarmii au dat trei amenzi în valoare totală de 13.700 de lei. Două sancțiuni au fost legate de procesul electoral, inclusiv fotografierea buletinului de vot. Cea de-a treia, în valoare de 4.700 de lei, a fost dată unei persoane care îndemna alegătorii să voteze cu o anumită formațiune politică și tulbura liniștea publică.
În plus, patru persoane, dintre care doi membri ai comisiilor de votare, un alegător și un voluntar, au acuzat stări de rău și au necesitat asistență medicală.
UPDATE 16:00: O președintă de secție de votare din Darabani, județul Botoșani, este cercetată penal pentru fals în declarații, după ce s-a descoperit că a ascuns apartenența sa la un partid politic.
UPDATE 15:40: Trei dosare penale au fost întocmite, duminică, de poliţiştii ialomiţeni în contextul alegerilor parlamentare. Astfel, un prim dosar a fost deschis după ce un jandarm din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Ialomiţa care asigura paza secţiei 126 din comuna Ciulniţa, sat Ion Ghica a observat un tânăr de 18 ani, din comună, încercând să deschidă uşa de acces a secţiei de votare, moment în care ar fi rupt cele 3 sigilii aplicate pe uşa de acces. Un alt dosar a fost întocmit pentru împiedicarea exercitării drepturilor electorale.
"Astăzi, în jurul orei 09,10, la sediul Poliţiei Oraşului Amara, s-a prezentat o femeie de 53 de ani, din municipiul Slobozia, care a sesizat faptul că membrii comisiei secţiei de votare nr. 71 din localitatea Amara nu i-ar fi permis să voteze. Ulterior, persoana s-ar fi deplasat la o altă secţie de votare din oraşul Amara, unde şi-ar fi exercitat drepturile electorale. De asemenea, la momentul verificărilor efectuate, membrii comisiei secţiei de votare nr. 71 din localitatea Amara au precizat faptul că persoanei i s-ar fi comunicat faptul că îşi poate exprima dreptul de vot pe listele suplimentare, însă aceasta şi-ar fi luat actul de identitate şi ar fi părăsit secţia de votare", explică Centrul de Comunicare Judeţean Ialomiţa.
O altă speţă vizează o tentativă de fraudă la vot comisă de către o tânără de 22 de ani.
"Astăzi, în jurul orei 09,40, poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Slobozia au fost sesizaţi cu privire la faptul că o tânără de 22 de ani, domiciliată în comuna Cocora, ar fi încercat să voteze la secţiile de votare nr. 129 şi 130, din comuna Cocora. Aceasta a votat iniţial la secţia nr. 130 Cocora, unde se afla înscrisă pe lista permanentă şi s-a prezentat ulterior şi la secţia nr. 129 Cocora, unde a încercat să voteze din nou, fără a reuşi acest lucru", transmite sursa menţionată.
UPDATE 15:00 Un număr de 54 de posibile incidente electorale au fost sesizate, până la ora 14.00, în cadrul alegerilor parlamentare, dintre acestea 26 fiind confirmate, 7 - în curs de verificare şi 21 - neconfirmate, anunţă Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Totodată, au fost deschise zece dosare penale.
”De la începerea procesului de vot, au fost sesizate 54 de posibile incidente electorale: 26 sunt confirmate, 7 sunt în curs de verificare şi 21 neconfirmate. Trei sesizări au fost transmise pentru soluţionare Birourilor Electorale competente”, a anunţat, duminică după-amiază, Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI.
UPDATE 14:50 Un bărbat care a mers să voteze a murit, duminică, în faţa unei secţii de votare din judeţul Prahova. Acolo a fost trimis un echipaj de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean Prahova care i-a făcut manevre de resuscitare, însă acestea nu au dat rezultat.
UPDATE 14:40 Polițiștii au deschis un dosar penal după ce unei persoane i-au fost înmânate trei buletine de vot. S-a întâmplat duminică în comuna Valea Argovei, județul Călărași, transmite IPJ Călărași.
UPDATE 14:30 Membrul unei secții de votare din din comuna Hoceni a leșinat și a fost necesară intervenția Ambulanței. Procesul de vot nu a fost afectat. Conform sursei citate, în județ au fost primite până acum două sesizări de posibile incidente electorale. Dintre acestea, una nu s-a confirmat, iar cea de-a doua a fost trimisă spre soluționare Autorității Electorale Permanente.
UPDATE 13:15 Poliţiştii au aplicat, duminică, două amenzi în valoare de 9.000 de lei pentru contravenţii legate de procesul electoral. "De la începerea votării nu au fost înregistrate incidente deosebite. Au fost primite trei sesizări cu privire la posibile incidente electorale, una dintre acestea a fost trimisă spre soluţionare Biroului Electoral Sector 2", informează Biroul de presă al Poliţiei Capitalei.
De la începerea procesului de votare, două persoane, un membru al unei comisii de votare şi un alegător, au acuzat stări de rău şi au avut nevoie de îngrijiri medicale. "Fiecare sesizare cu privire la producerea unor incidente electorale este verificată cu operativitate şi profesionalism de către echipele Ministerului Afacerilor Interne, indiferent de persoanele implicate", transmite DGPMB.
UPDATE 13:00 Poliţiştii din Ilfov au început cercetări după ce au fost sesizaţi că la o secţie de votare din Tunari a dispărut o ştampilă de vot. Procesul electoral a fost suspendat, din acest motiv, timp de o jumătate de oră.
UPDATE 12:10 Poliţiştii Secţiei de Poliţie nr. 3 Ploieşti au fost sesizaţi, duminică, despre faptul că preşedintele unei secţii din municipiu a întocmit procesul verbal de numărare a voturilor la începerea procesului de votare, documentul fiind semnat de doi membri ai comisiei.
UPDATE 12:00 Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunţă că, până în prezent, au fost primite 19 sesizări de posibile incidente electorale în cadrul alegerilor parlamentare, din care opt nu s-au confirmat, trei sunt în curs de verificare, iar una a fost trimisă BEC. Totodată, mai multe persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce s-au simţit rău ori s-au accidentat. Astfel, la Braşov preşedintele unei secţii de votare a fost lovit după căderea unui obiect de mobilier.
UPDATE 11:20 Poliţiştii din Dolj au deschis o anchetă după ce un bărbat a încercat să voteze pe lista permanentă de la o secţie din Segarcea, după ce îşi exercitase deja dreptul la vot la o altă secţie, pe lista suplimentară.
UPDATE 11:00 Biroul Electoral Central a recomandat duminică operatorilor de sondaj să abordeze alegătorii, la ieşirea de la urne, cu discreţie şi să respecte caracterul secret al votului.
''În vederea bunei organizări şi desfăşurări a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din data de 1 decembrie, vă reamintim că operatorii de sondaj au acces, în baza acreditării, în imobilele în care funcţionează secţiile de votare, în curţile acestora, în intrările în curţi, în jurul sediilor secţiilor de votare, precum şi pe străzi şi în pieţe publice până la o distanţă de 50 de metri, fără a avea acces în interiorul încăperilor în care sunt organizate secţiile de votare'', se arată într-o circulară a BEC, transmisă duminică birourilor electorale de circumscripţie.
UPDATE 10:15 Membrii unor secţii de votare din două localităţi tulcene au fost schimbaţi, duminică dimineaţa, din motive legate de sănătatea acestora, a declarat pentru Agerpres preşedintele Biroului electoral judeţean (BEJ), judecător Daniel Nicola-Gheorghiu. Cei trei membri înlocuiţi sunt reprezentanţi ai unor formaţiuni politice, iar secţiile de votare sunt din comuna Mahmudia şi din municipiul Tulcea.
UPDATE 10:00 O tânără a fost sancţionată contravenţional cu avertisment scris "după ce ar fi postat pe reţelele de socializare injurii şi expresii jignitoare în context electoral", a anunţat purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu, Elena Welter.
"În ultimele 24 de ore, în judeţul Sibiu s-a înregistrat un singur incident în context electoral. O tânără în vârstă de 18 ani, din municipiul Sibiu, a fost sancţionată contravenţional cu avertisment scris după ce ar fi postat pe reţelele de socializare injurii şi expresii jignitoare în context electoral", a precizat Elena Welter. La nivelul judeţului Sibiu sunt mobilizaţi aproximativ 1.300 de poliţişti, jandarmi, pompieri, poliţişti de frontieră şi lucrători de la alte structuri, dintre care 1.000 asigură protecţia secţiilor de vot.
UPDATE 09:40 Un bărbat din Constanţa este cercetat de poliţie, după ce a fost prins că şi-a fotografiat votul, în cabina de vot, duminică.
UPDATE 09:30 La nivelul Capitalei sunt mobilizați aproximativ 4.100 de polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști de frontieră și lucrători de la alte structure. Conducerea Ministerului Afacerilor Interne a cerut efectivelor imparțialitate și respectarea cu strictețe a normelor legale în îndeplinirea misiunilor de astăzi, mai ales, în ceea ce privește verificările privind posibilele incidente electorale, indiferent de persoanele implicate.
Cetățenii români cu domiciliul în municipiul București pot vota în baza unuia dintre următoarele acte: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic și carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare.
UPDATE 09:00 În ultimele 24 de ore, au fost primite 104 sesizări de incidente electorale, 41 fiind în curs de verificare. Cele mai multe sesizări au fost despre continuarea propagandei electorale. Au fost aplicate 32 de avertismente și cinci amenzi, în valoare de 14.500 de lei și s-au întocmit dosare penale pentru săvârșirea a șapte posibile infracțiuni.
UPDATE 08:00 O persoană s-a prezentat la o secție de votare din județul Cluj sub pretextul că dorește să ofere membrilor biroului electoral ciocolată. A fost scoasă din incintă de un angajat MAI, moment în care a început să se manifeste violent și să facă amenințări grave. S-a întocmit dosar penal pentru ultraj.
Un cetățean din localitatea Ion Ghica din județul Ialomița, aflat în stare de ebrietate, a încercat să deschidă ușa secției de votare, trăgând de cele 3 sigilii, dar a fost oprit și imobilizat de un angajat MAI. Acum este cercetat pentru rupere de sigilii.
La nivelul Ministerului Afacerilor Interne, funcţionează Centrul Naţional de Conducere Integrată, care asigură monitorizarea şi coordonarea tuturor misiunilor legate de alegeri. Comandamente operaţionale similare au fost activate în toate judeţele şi în Capitală. De asemenea, în fiecare judeţ au fost trimişi în sprijin de la Bucureşti, ofiţeri cu experienţă, a declarat sâmbătă seara purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.
Ce nu ai voie să faci în secţia de vot
Ministerul Afacerilor Interne avertizează cu privire la o serie de contravenții și infracțiuni electorale:
- Persoana care votează fără a avea acest drept, de două sau mai multe ori prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.
- Aceeași pedeapsă este prevăzută și pentru cetățeanul care utilizează un act de identitate nul ori fals sau un buletin de vot fals.
- Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidați ori un anumit candidat se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
- Nu intră în categoria bunurilor interzise, bunurile cu valoare simbolică, inscripționate cu însemnele unei formațiuni politice.
- Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercițiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
- Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepsește cu amendă, dar dacă fapta a fost comisă de un membru al biroului electoral al secției de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.
- Persoana care refuză să se conformeze dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în împrejurimi poate primi o amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei.
- Continuarea propagandei electorale, inclusiv pe rețelele de socializare, precum și sfătuirea alegătorilor la sediul secțiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral se sancționează cu amendă de la 4.500 la 10.000 de lei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰