Video "Să fim pe drum Euro-Atlantic, nicidecum spre Răsărit". Mesajele tinerilor care au ieşit în număr record la vot
România își alege viitorul de Ziua Națională. E un moment istoric şi simbolic de care depinde direcţia pe care o va lua ţara. Cifrele arată că, după şocul din primul tur al prezidenţialelor, românii sunt mai hotărâţi ca niciodată să demonstreze că vocea lor contează, astfel că mobilizarea la vot a fost masivă. Tinerii spun că nu vor să fie o generaţie de sacrificiu, iar părinţii şi bunicii lor au votat cu gândul să lase moştenire o Românie liberă.
De Ziua Naţională, românii au ales în mâinile cui îşi pun soarta în următorii patru ani. Au ieşit în număr record la vot, într-un context politic tensionat, la răscruce de drumuri.
"Să fim o ţară normală, europeană". "Am votat pentru un Parlament divers, in care vocile tuturor sunt auzite. O Românie, justă, dreaptă!", spun tinerii.
Românii şi-au dat seama că pot răsturna planurile politice prin mobilizare masivă.
"Să fie linişte. Toată lumea zice o schimbare, dar mai uniţi, parcă suntem prea fiecare cu interesul lui". "Ne dorim stabilitate, un nivel de viaţă mai bun, profesionalism". "Alegem răul cel mai mic!", spun tinerii.
- George Simion, campanie pe TikTok în ziua alegerilor. CNA a sesizat BEC şi AEP
- Psihiatrul Gabriel Diaconu, despre "manipularea" pe TikTok la alegerile din România: "Este un vot-pedeapsă, un...
- Cea mai mare prezență la alegerile parlamentare din ultimii 20 de ani
- Incidente la alegerile parlamentare. Sancţiuni de 64.000 de lei şi peste 160 de sesizări de la începerea votului
Mesajele tinerilor care au ieşit în număr record la vot
La ora 10, votaseră deja aproape 2 milioane de români. Dublu faţă de prezenţa din 2020. Iar la ora 16, trecuseră pe la urne peste 7 milioane de alegători.
"Cred că fiecare ar trebui să-şi exercite dreptul la vot. Altfel, e complicat să spui că ai stat departe şi n-a ieşit bine. Să sperăm că va fi bine!", mai spun votanţii.
Tineri au spus că nu vor să mai fie încă o generaţie de sacrificiu.
"Speranţe mai greu...dar să sperăm pentru ce e mai bun pt noi tinerii, să avem o majoritat ein Parlament care să voteze şi pentru noi legile". "Am speranţa să rămânem pe calea democratică, să rămânem pro europeni, pro NATO", mai spun tinerii.
"Am venit cu speranţe mari la vot. sper să fac parte dintr o schimbare. am speranţe mari că totul va fi bine", spune Mario Cojocaru, elev.
Una dintre surprizele primelor ore de vot a fost că, de data aceasta, nu s-au activat doar tinerii.
"Noi suntem deja bătrâni, pentru viitorul lor, să le fie bine", spune o pensionară.
"Îmi doresc să fie democraţie, să fim pe drum Euro-Atlantic, nicidecum spre Răsărit. Sunt profesoară de istorie ştiu ce a insemnat prezenţa URSS", a declarat Ana Bărculeț, fostă profesoară de istorie.
Mulţi au aşteptat cu nerbdare deschiderea urnelor.
"La 7 şi 2 minute de dimineaţă am venit să votăm pentru un trai mai bun, promisiuni multe, dar nu se ţine nimeni de cuvânt. Speranţa e ultima...", a declarat un votant.
Cu un drapel imens pe umeri, un bărbat de 77 de ani din Mehedinţi a ţinut o lecţie de istorie în secţia de votare.
"Să nu râdeţi că port o basma legată de un băţ. Acesta e drapelul pe care trebuie să-l prespectă, partea de sus e libertate, la mijloc e îngălbenirea pământului, grâu, porumbi partea de jos sânge, frăţie. Nici eu nu sunt mulţumit de nivel, dar trebuie să mai aşteptăm să luptăm şi să ne dezbatem, o să prindem nivelul acela ridicat", spune un bătrânel.
Alţii au călătorit sute de kilometri pentru a vota. O familie stabilită în Capitală s-a întors acasă, în Maramureş.
"Pentru ţara noastră merită să facem sacrificii! Am votat pentru o Românie democratică. Am votat cu drag, cu speranţă, ca să nu votăm mai târziu de teamă", a declarat Gabriel Herța.
Drumurile l-au adus acasă şi pe acest tânăr student care s-a urcat în tren, din Cluj, unde studiază istoria.
"Vreau să votez raţional, ţin la valorile pe care le avem în momentul de faţă. Îndemn tinerii să voteze valorile europene şi să ţină la drepoturile şi libertăţile fundamentele pe care le avem de 35 de ani", a declarat Inocențiu Bud.
Cea mai mare prezenţă din ultimii 20 de ani
Cea mai mare prezenţă la alegerile parlamentare post-decembriste s-a înregistrat chiar în primul scrutin de după Revoluţia din decembrie 1989. în 1990 votau 86,19% dintre cetăţenii. La polul opus, cea mai slab prezenţă fost în 2020, 31,94%.
"Pentru prima oară avem suprapunerea între alegerea între prezidenţiale, parlament sau paradă. /// Oamenii au preferat să meargă să votez pentru că România este împărăţită între două tabere în acest moment, ambele tabere sunt foarte activate. Vor ca votul lor să conteze intr o directie sau cealaltă", spune Petre.
Şi românii stabiliţi în Ungaria au simţit că vor putea face diferenţa.
"Am venit să votăm din Ungaria, aici este cea mai apropaită secţtie de votare de graniţîă. Suntem mai mulţi români. Am venit cu speranţa ca clasa română se trezeşte", spun votanţii.
Şi persoanele publice, artişti sau sportivi, s-au mobilizat. Au postat pe reţele de socializare mesaje în care îşi îndemnau urmăritorii să meargă la vot.
"Haideţi să votăm pentru România, pentru Europa, pentru noi", a scris Simona Halep pe instagram. Trupa Vunk, în schimb, a folosit versurile unei melodii pentru a marca momentul.
Din ziua votului n-au lipsit, însă, incidentele. Până la ora 17 erau deja 162 de sesizări despre posibile nereguli, iar poliţiştii întocmiseră deja 45 de dosare penale. La Buzău, la câteva ore după ce Marcel Ciolacu a votat, secţia s-a umplut de fum. Un cablu electric s-a încins și a luat foc.
"Un pic de fum a ieşit, dar prea puţin... Aţi deschis fereastra...Am rezolvat problema", a declarat Alexandru Ciubotă, președinte secției de vot nr. 1 Buzău.
La Cluj, au fost cazuri în care s-a intrat în cabină câte doi. Oamenii au dat vina pe lipsa de ...carte. Au avut nevoie de ajutor să citească ce scrie pe buletinul de vot.
Dacă ritmul de vot se păstrează, am putea avea cea mai mare prezenţă la parlamentare de după 2004.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰