Antena Meniu Search
x

Efectul devansării alegerilor prezidențiale. Vom avea doi președinți de țară, unul ales și unul în funcție, ca în SUA

Alegerile prezidenţiale vor avea loc în luna septembrie, a declarat premierul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, miercuri, după întâlnirea coaliţiei de guvernare. Astfel, vom avea timp de mai multe luni doi preşedinţi de ţară, unul ales şi unul în funcţie.

de Redactia Observator

la 21.02.2024, 19:56

Marcel Ciolacu Nicolae Ciuca
Efectul devansării alegerilor prezidențiale. Vom avea doi președinți de țară, unul ales și unul în funcție, ca în SUA - Inquam Photos / George Călin

El s-a referit şi la avantajele comasării alegerilor europarlamentare cu cele locale.

"Faptul că am decis să facem această comasare nu este ceva împotriva democraţiei, ci, dimpotrivă, un vot în plus pentru democraţie şi pentru a avea o reprezentare corectă pentru români. Am decis, şi le mulţumesc colegilor mei din PSD, astăzi, la fel ca şi colegilor din PNL, să avem şi o alianţă electorală pentru europarlamentare", a declarat Marcel Ciolacu la finalul şedinţei decisive a coaliţiei privind organizarea alegerilor, desfăşurată, miercuri după-amiază, la Palatul Parlamentului.

Anterior, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a spus că alegerile europarlamentare vor fi comasate cu cele locale şi vor avea loc în iunie, iar PSD şi PNL vor merge pe liste comune la alegerile europarlamentare şi separat la alegerile locale.

Calendarul alegerilor din 2024. Alegeri locale și europarlamentare comasate în iunie, prezidențiale în septembrie

Pe acelaşi subiect

E oficial. Vom alege primarii şi europarlamentarii în aceeaşi zi, pe 9 iunie. Coaliţia de guvernare s-a înţeles să devanseze şi alegerile prezidenţiale. Ambele tururi vor fi în septembrie. Astfel, vom avea timp de mai multe luni doi preşedinţi de ţară, unul ales şi unul în funcţie. La fel şi în cazul primarilor. Ultimul rând de alegeri, cele parlamentare, vor fi pe 8 decembrie. 

"​Prezentăm decizia finală a coaliției privind alegerile. Am luat decizia de a comasa cele două runde de alegeri. Fiecare dintre noi am consulat birourile, apoi ne-am reunit în coaliție. Această decizie finală care dincolo de comasare prevede ca la nivelul alegerilor locale să candideze prin forțe proprii, iar la euro să existe o listă comună. Ne-am asumat responsabilitatea politică ce vizează stabilitatea țării și coerența actului de guvernare, ține cont de interesul României și interesul de securitate. Românii își dorește liniște și stabilitate. Este absolut necesar ca în anumite momente partidele să dea dovadă de sacrificiu pentru interesele românilor. Am luat în vedere ce s-a întâmplat din 2021 încoace, am trecut printr o serie de crize suprapuse. Primim obiectivele așa cum ni le-am asumat. România a avut cea mai mare absorbție de fonduri UE, peste 95%. Am avut cele mai mari valori ale investițiilor directe în România. Este pentru prima dată când România are o creștere economică bazată pe investiții. Este pentru prima dată în 35 de ani când veniturile la bugetul de stat au reprezentant investiții majore. Mai ales vedem astăzi ce a însemnat aceste alocări. 3700 de obiective care sunt în proces de realizare prin PNDL sunt astăzi. Peste 700 de proiecte derulate prin Anghel Saligny. Considerăm ca prin această asumare responsabilă pentru stabilitate și coerență în această perioadă nu ne putem permite fragilitatea țării pentru micile orgolii politice. În acest sens PNL în ședința BPN a mandatat executivul partidului să discute în coaliție și să agreeze comasarea și listele comune la euro", a declarat Nicolae Ciucă, președintele PNL.

La rândul său, liderul PSD Marcel Ciolacu a explicat că această variantă agreată de către cele două partide este singura prin care cele două formaţiuni pot face faţă unui val extremist, iar decizia comasării alegerilor europarlamentare şi locale nu este una împotriva democraţiei, ci pentru democraţie.

"Am dovedit şi noi şi liberalii că putem să luăm decizii în momente dificile, nu ale noastre ca şi persoane, entităţi politice, ale României, în primul rând. A fost criză pandemică, criză energetică, război la graniţă, au fost exerciţiile financiare. Vorbim de dezvoltarea României. O putere politică pentru a-şi asuma aceste lucruri trebuie să fie votată de cât mai mulţi români. Prezenţa cea mai mare la alegeri este prezenţa de la locale. Alegerile locale prezintă interesul cel mai mare al cetăţeanului. Că am decis să facem comasarea nu este împotriva democraţiei, este pentru democraţie şi pentru a avea o reprezentare corectă în faţa românilor. Am decis să avem şi o alianţă electorală şi pentru lista de europarlamentare. Este evident că numai cele două mari partide se pot uni şi pot face faţă unui val extremist. Niciuna dintre cele două forţe politice nu se pot angaja singure în această luptă. E vorba de stabilitatea României, de coerenţă, de asumare şi este vorba de drumul României, nu neapărat de astăzi, ci de viitor. Am făcut ce e mai bine pentru ţara mea, indiferent de costuri", a explicat Marcel Ciolacu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Alegeri prezidenţiale 2024 » Efectul devansării alegerilor prezidențiale. Vom avea doi președinți de țară, unul ales și unul în funcție, ca în SUA