Antena Meniu Search
x

Video Armata are nevoie disperată de militari: CSAT dă undă verde pentru stagiul militar voluntar. MApN oferă 5.000 de posturi pentru soldaţi şi ofiţeri

Războiul din Ucraina menţine riscurile de incidente care pot afecta teritoriul şi cetăţenii României. Este concluzia la care au ajuns astăzi membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, care au hotărât că avem nevoie de mai mulţi militari şi de tehnică îmbunătăţită. Vom cheltui în continuare 2,5% din PIB pentru Apărare, iar o bună parte din fonduri sunt destinaţii înzestrării armatei. Anul acesta vor ajunge în ţară primele drone Bayraktar şi mai multe avioane F16 noi. 

Cristi Popovici
de Cristi Popovici

la 21.02.2024, 19:42

Vezi și

Din cauza bombardamentelor ruseşti din Ucraina, şedinţa CSAT de astăzi, de la Palatul Cotroceni, a aprobat programele de dotare pentru armată şi demersurile pentru întărirea corpului de militari. 

Armata are nevoie de zeci de mii de militari

Cristi Popovici, reporter Observator: Armata României are în prezent peste 500 de tancuri, cele mai multe depăşite tehnic şi moral. Dispunem de 30 de avioane de luptă, 61 de elicoptere, peste 15.000 de vehicule blindate şi 45 de nave. La capitolul personal, avem între 70-80.000 de militari activi şi 50.000 de cadre în rezervă. Deficitul însă este unul uriaş, câteva zeci de mii de militari.

Discuţiile de la palatul Cotroceni vin la scurt timp după ce Ministerul Apărării a început proiectul prin care vrea să mărească numărul de militari, prin introducerea unui stagiu voluntar. 

Pe acelaşi subiect

România va continua să cheltuiască 2,5% din PIB în Apărare, iar 20% din bugetul MAPN va fi folosit pentru înzestrare. 

MApN oferă 5.000 de posturi

Cristi Popovici, reporter Observator: În acest an, România va primi primele drone Bayraktar din cele 18, pe care am plătit 321 de milioane de dolari. În lucru este și acordul cu SUA pentru 54 de tancuri Abrams, un acord cu o valoare de peste 1 miliard de dolari. Maşinile de luptă vor fi însă livrate în 2026. O altă procedură de achiziție în curs este cea pentru 1059 de vehicule de teren ușor blindate, tip4x4. Anul acesta şi în 2025 vom întregi şi escadrila de avioane F16, cu un total de 32 de avioane noi.

De la începutul războiului din Ucraina, România şi-a dezvoltat şi capacitatea de producţie pentru muniţia de război.

În prezent, centrele de recrutare din întreaga ţară sunt deschise pentru angajarea a peste 5.000 de militari. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Armata are nevoie disperată de militari: CSAT dă undă verde pentru stagiul militar voluntar. MApN oferă 5.000 de posturi pentru soldaţi şi ofiţeri