Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Ilie Bolojan, despre cea mai mare greșeală a PNL: "E bine să ai grijă ce spui, cât de dur îți critici adversarii. Am ratat o fereastră de oportunitate de a face reforme"

PNL a ratat, în ultimii doi ani de coaliție cu PSD, oportunitatea de a ataca problemele României și de a face reforme, consideră președintele interimar al liberalilor, Ilie Bolojan. Într-un interviu exclusiv la Observator, Bolojan a spus că liberalii au acum un plan pentru următoarele șase luni și că nu își va păta obrazul cu promisiuni pe care nu le poate respecta. "Țara noastră este ca un pacient care are probleme de sănătate, care, în loc să se trateze la timp, să n-ajungă într-o fază avansată a bolii, mai amână lucrurile", a declarat liderul PNL.

de Alessandra Stoicescu

la 28.11.2024 , 20:08

Alessandra Stoicescu: Care a fost cea mai mare greșeală a candidatului dumneavoastră și a Partidului Național Liberal?

Ilie Bolojan: Eu cred că greșeala mare a PNL nu a fost neapărat coaliția cu PSD, deși era bine să se gândească că uneori trebuie să faci coaliție nu cu cei cu care ești mai apropiat. Când ești în campanie e bine să ai grijă ce spui, cât de dur îți critici adversarii, pentru că dacă îi demonizezi și îi desființezi îți ostilizezi electoratele puternic, și când viața te obligă să stai la masă cu ei nu mai știu electoratele tale ce să creadă și generezi o primă dezamăgire.

Alessandra Stoicescu: Un om, un angajat, care vorbește urât de toate locurile unde a lucrat, nu e un angajat de încredere, că totuși vorbește și despre el însuși. Da, aici vă dau dreptate, momentul în care începi să ataci pe cineva cu care ai stat la masă ani de zile. Nu ataci tot timpul, nu arată bine.

Vezi și

Ilie Bolojan: Cea mai mare problemă este că am ratat o fereastră de oportunitate. Că am avut peste doi ani o majoritate stabilă și această majoritate a ratat fereastra de a ataca problemele României, de a face niște reforme. Țara noastră este ca un pacient care are probleme de sănătate, care, în loc să se trateze la timp, să n-ajungă într-o fază avansată a bolii, mai amână lucrurile și atunci când va veni tratamentul, va fi poate în urgență, operația complicată, costuri mari, riscuri mari. Numai că plățile nu le vor face cei care n-au făcut ceea ce trebuie la timp, ci oamenii de rând. Deci ei vor plăti această chestiune.

Pe acelaşi subiect

Alessandra Stoicescu: Nu mai există încredere. Asta este ce spun toți... stare de nervozitate.

Ilie Bolojan: Sigur, se poate discuta dacă mai bine sau mai rău împreună cu PSD. Sunt și plusuri, sunt și minusuri. Dar ca să evit această situație în care nu fructifici oportunitățile, am convins astăzi PNL și a aprobat un plan de reforme pe care ni le-am asumat, n-am vrut să mai anunț tot felul de lucruri care nu au acoperire. Acum PNL și-a asumat un plan pe care îl va propune în următoarele șase luni. Și eu cred că, nefiind un plan ideologic pentru că reforma statului și a clasei politice n-are ideologie, putem discuta ce facem cu banii economisiți, dacă îi ducem mai mulți în infrastructură sau în social sau în altceva.

E o formă de a arăta cetățenilor că noi am înțeles de ce ne-au sancționat și în felul acesta e și un angajament că vom promova aceste proiecte din Parlament. Spun cât se poate de răspicat: dacă PNL nu le va promova, eu nu mai am de ce să stau în fruntea PNL, pentru că nu vreau să îmi pătez obrazul făcând niște angajamente care nu devin după aceea proiecte. Că aceste proiecte vor trece sau nu, rămâne de văzut. Trebuie să încerci aceste chestiuni. Asta trebuia să facă și când a avut oportunitatea guvernării, și pentru a evita situații în care coalițiile au probleme.

Unul din lucrurile vitale care se fac în toate țările este că atunci când se formează o coaliție, se discută în detaliu ce facem, fiecare partid, ce propun are în cât timp, unde avem neconcordanță, haideți să ne punem de acord, inclusiv texte de lege care sunt, să spunem, în divergență, se acomodează, cine răspunde? Pentru că în fel acesta coaliția are încredere, are durată și are eficiență. Altfel, dacă nu se face această chestie, mai amânăm puțin, că îl mai afectăm pe ăla, și așa mai departe. Și la final, când se apropie spectrul electoral, deja partidele au agende diferite și coalițiile se sparg și vedem ce se întâmplă.

Cutremur în PNL. Ilie Bolojan a preluat conducerea într-un moment extrem de greu pentru partid

Ilie Bolojan a fost validat în funcția de președinte interimar al PNL, luni seara, după demisia lui Nicolae Ciucă. Fost primar al orașului Oradea și actual președinte al Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, în vârstă de 55 de ani, este considerat unul dintre cei mai performanți lideri locali din partid.

Acesta a promis că va susține candidatura Elena Lasconi fără niciun fel de negociere, în contextul victoriei lui Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidențiale.

Partidul Național Liberal a trecut printr-o schimbare majoră de conducere, după ce Nicolae Ciucă a decis să demisioneze din funcția de președinte. Ilie Bolojan, cunoscut pentru stilul său pragmatic, a fost validat ca președinte interimar al formațiunii, primind aplauze din partea colegilor. Schimbarea a venit pe fondul rezultatelor extrem de slabe obținute de Ciucă la alegerile prezidențiale.

În cadrul ședinței PNL au fost validați și patru prim-vicepreședinți interimari: Dan Motreanu, Emil Boc, Ciprian Ciucu și Valeriu Iftime. Analiza efectuată în partid a scos la iveală diferențe semnificative între rezultatele de la alegerile locale, unde PNL a atras 2.2 milioane de voturi, și cele de la recentele prezidențiale, când au obținut doar 811.000 de voturi. Aceste cifre alarmante au fost catalogate drept un "dezastru" chiar de către membrii partidului.

Ilie Bolojan a prezentat un bilanț privind rezultatele electorale, subliniind că Nicolae Ciucă a reușit să câștige doar într-un singur județ.

Nicolae Ciucă a demisionat din funcția de președinte al PNL, după rezultatul năucitor de la alegeri

Nicolae Ciucă a anunțat că a demisionat de la conducerea PNL, într-o ședință a Biroului Politic Național al partidului convocată luni seara, imediat după alegeri. "În ciuda greșelilor pe care le-am făcut, am învățat lecția pe care ne-a transmis-o electoratul și vom respecta decizia românilor", a transmis Ciucă.

"Dragi români, vă mulțumesc pentru încrederea acordată! Demisionez din funcția de președinte al PNL. Partidele tradiționale, chiar și așa, cu multe erori de programare, sunt cele care trebuie să țină România unită. Partidul Național Liberal este conștient de miza enormă a acestor zile. Partidul Național Liberal are resurse pentru a le arăta oamenilor tot ceea ce a făcut bun în acești ani, are dovada că investițiile din bani europeni au ridicat nivelul de trai al multor comunități. Dar mai mult decât atât, Partidul Național Liberal este conștient de greșelile pe care le-a făcut și va lupta până la capăt pentru ca România să rămână o țară liberă și democratică", a spus Nicolae Ciucă.

"PNL nu va ceda! Noua conducere a PNL nu va fi singură, deoarece are alături o oștire minunată formată din primari, președinți de consilii județene, consilieri locali și județeni, sute de mii de membri cu inima curată, dornici să muncească pentru țară indiferent cât de greu ne-ar fi.

Trebuie să schimbăm multe, dar două chestiuni nu putem schimba: opțiunea noastră euroatlantică și protejarea a ceea ce suntem, noi, românii. Un popor credincios, care face industrie, IT și agricultură, se ocupă și de meșteșuguri, are o resursă de inteligență enormă, dorește să protejeze și să ridice capitalul autohton și nu și-a pierdut niciodată speranța.

Dragi români, am înțeles ce ați dorit să ne transmiteți! În ciuda greșelilor pe care le-am făcut, am învățat lecția pe care ne-a transmis-o electoratul și vom respecta decizia românilor. Le mulțumesc tuturor cetățenilor pentru votul exprimat și vă asigur de întreg respectul meu!", a declarat Nicolae Ciucă, după demisie.

Alessandra Stoicescu Like

Am vrut să schimb lumea în bine și să ajut oamenii de când eram copil. Așa că am ales în mod natural meseria de jurnalist. Jurnalismul este despre oameni, despre a le schimba viețile în bine.

Comentarii


Întrebarea zilei
Unde veți petrece sărbătorile, în ţară sau în străinătate?
Observator » Alegeri prezidenţiale 2024 » Ilie Bolojan, despre cea mai mare greșeală a PNL: "E bine să ai grijă ce spui, cât de dur îți critici adversarii. Am ratat o fereastră de oportunitate de a face reforme"