Video Ilie Bolojan dezvăluie de ce a anunţat că îl votează pe Nicuşor Dan şi dacă acceptă să fie pus premier de candidatul independent
Cu mai puțin de o săptămână înainte de cea mai controversată finală prezidențială din istoria democratică a României, președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a răspuns la întrebările Alessandrei Stoicescu, într-o ediție specială Observator.
- Israel a atacat Iran cu 200 de avioane: capi ai armatei, uciși. Teheranul, contraatac cu 100 de drone
- Aplicaţia Antena Sport poate fi descărcată gratuit acum din AppStore şi GooglePlay
Ilie Bolojan, președintele interimar al României, a vorbit într-o ediție specială Observator despre toate efectele resimțite după primul tur al alegerilor prezidențiale și despre scenariile posibile după al doilea tur al prezidențialelor, din 18 mai.
Cum s-a văzut primul tur al prezidențialelor, din poziția de președinte interimar?
Ilie Bolojan: În primul rând, m-am bucurat că a fost un tur fără probleme deosebite, având în vedere că anul trecut am anulat alegerile, Curtea Constituțională. Pentru țara noastră, cred că desfășurarea alegerilor în condiții cât mai bune este un lucru foarte important, pentru că, în afară de consolidarea percepției vis-a-vis de democrația din țara noastră, consider că este un lucru necesar pentru a recâștiga încrederea cetățenilor în instituții. În afară de criticile și de modul în care au votat românii, s-a desfășurat fără probleme deosebite.
Ați preluat președinția României într-un moment foarte dificil pentru societate, pentru România. Acela în care nu prea mai are încredere în liderii săi. Ați anunțat că veți vota cu Nicușor Dan. De ce ați considerat că e necesar să faceți asta?
- Ceremonia de validare a lui Nicuşor Dan la CCR. "Vor fi multe provocări şi sper că le vom duce la bun sfârşit....
- Gigi Becali, către George Simion: "Care sânge, mă? Cum te joci cu cuvintele astea? Cine te crezi, bă?"
- CCR discută miercuri contestația făcută de George Simion pentru alegerile prezidențiale din 18 mai
- Rezultatele alegerilor, subiect de glume. Nicușor Dan, viralizat după ce "a apărut" pe fumul alb care a anunțat...
- Giorgia Meloni l-a felicitat pe Nicușor Dan, după ce l-a învins pe Simion: "Sunt convinsă că vom putea construi...
Ilie Bolojan: În primul rând, am încercat în această perioadă să mă comport normal. Să deschid instituția, să-i ascult pe cetățeni, să intru într-un dialog cu ei, să răspund presei, dar asta nu este o problemă de performanță, ci o problemă de normalitate. Și nu e bine când normalitatea uneori este percepută drept performanță. Performanța înseamnă mult mai mult. Asta trebuie să recâștigăm și în lumea politică, capacitatea de a face performanță. Pentru că asta creează condiții pentru dezvoltare.
Eu, de fiecare dată, de peste 20 de ani de când sunt în politică, am susținut candidații partidului din care fac parte. Mi se pare o chestiune de fidelitate, de respect. Atunci când nu au fost candidați ai partidului, întotdeauna am anunțat electorii care au încredere în mine care este opțiunea mea. Nu încercând să-i manipulez, nu încercând să le fac sugestii, dar cred că e o chestiune de responsabilitate. Analizând cei doi candidați care au rămas, am anunțat și nu ascund asta, ca eu voi vota cu Nicușor Dan.
Ați accepta funcția de prim-ministru al României dacă Nicușor Dan câștigă alegerile?
Ilie Bolojan: Ceea ce pot să spun în momentul de față este că un prim-ministru al României depinde de câteva elemente. În primul rând, depinde de o majoritate parlamentară care să-l propună. Noi avem în momentul de față un premier interimar, ceea ce nu cred că este bine și, imediat după aceste alegeri, este nevoie, pentru că avem o presiune de timp, să se formeze o majoritate parlamentară care să susțină un premier.
Problema nu este să vrei tu să ocupi o funcție, ci să existe o majoritate care să susțină un anumit format. Din păcate, această majoritate nu este ușor de format, pentru că Parlamentul României este pulverizat din punct de vedere politic. Suntem în situația în care, pentru a forma practic o majoritate stabilă, trebuie formată din patru partide, în așa fel încât să avem o majoritate stabilă.
În al doilea rând, va fi important cine va fi ales președintele României. Pentru că găsirea unui guvern interimar îi dă președintelui posibilitatea să joace acest joc constituțional în România și va conta mult și care va fi susținerea pe care președintele României o dă sau nu unui candidat.
Și, în ultimul rând, e o mare responsabilitate. Și pentru a livra de pe o astfel de funcție trebuie să ai niște condiții îndeplinite. Trebuie să ai autoritate, capacitate de instituție, suport politic. Eu sunt foarte de acord că atât eu cât și partidul pe care eu l-am reprezentat are responsabilitatea, pentru că a contribuit și el la această situație neplăcută în care este România, să nu dezerteze de pe acest front al răspunderii și să participe la aceste negocieri. Sunt de acord să ne asumăm toată responsabilitatea pentru a face parte dintr-o formulă de guvernare care să dea un guvern stabil. Nu doar premierul este important.
Considerați că același lucru ar trebui să facă și PSD? Care acum vorbește foarte mult despre a rămâne în opoziție.
Ilie Bolojan: Eu nu dau sfaturi nimănui și fiecare partid își stabilește strategia așa cum considerăde cuviință. Dacă suntem corecți cu noi și cu românii, trebuie să recunoaștem că principalul element de dificultate al țării noastre în momentul de față este criza bugetară în care ne găsim. Această criză bugetară vine din anii trecuți, vine din decizii care au fost luate. Vine din creșteri de pensii sau salarii, unele de investiții, care au fost adoptate de guvernele anterioare. Avem o dificultate de finanțarea acestui deficit, pentru că noi trebuie să luăm credite și avem o dificultate majoră legată de menținerea rating-ului României, în așa fel încât să putem lua credite în continuare, să fim o țară de încredere în care se poate investi. Această situație în care este România este dată sigur și de modul în care partidele care au guvernat până acum au gestionat țara noastră. Și PSD și PNL, cred că au o responsabilitate principală pentru această situație și e normal, din punctul meu de vedere, să încerce să corecteze lucrurile care s-au acumulat în mod greșit.
Ce spune Ilie Bolojan despre scrisoare celor 7 foști ambasadori ai SUA la București?
Ilie Bolojan: Fiecare candidat la funcția de președinte vine cu o istorie care ține de el. Ajunge președinte cu o percepție pe care a creat-o vis-a-vis de acel candidat. În condițiile în care percepția s-a format asupra unui candidat, este de natură să genereze neîncredere, să genereze lipsă de orientare clară în termeni geo-politici. Această percepție se transferă și asupra țării respective, pentru că președintele României, în acest caz, când participă la reuniuni internaționale, reprezintă România acolo și percepția asupra lui se transferă și asupra percepției României. România e într-o situație bugetară dificilă și e nevoie de credibilitate, e nevoie de stabilitate.
Încotro credeți că ar trebui să meargă Guvernul viitor, pentru a salva stabilitatea economică a României? Tabloul constrângerilor de care trebuie să se ocupe noul Guvern
Ilie Bolojan: Guvernul viitor, indiferent care va fi el, are niște constrângeri majore de care nu va putea fugi, indiferent de ce se va spune în aceste zile. Una dintre constrângerile pe care le avem este relația cu Comisia Europeană, ceea ce înseamnă, pe de o parte, accesarea fondurilor din PNRR, iar a doua constrângere legată de Comisie este legată de consolidarea fiscală, deci de deficit. Avem o întârziere mare în absorbția de fonduri europene, care se finalizează anul viitor, acest exercițiu din PNRR, și pentru a nu pierde acești bani e nevoie de urgentarea absorbției. Există o parte a absorbției care ține de licitații, contestații, deci de capacitatea administrativă, care e împărțită între multe autorități și nu e ușor de atacat. Dar există și o responsabilitate birocratică, care este în principal la Guvernul României și la coaliția de guvernare, care înseamnă realizarea unor reforme. Dacă nu faci anumite reforme, nu faci tranșele de bani. Noi le-am întârziat.
Guvernul va fi forțat, în termenul cel mai scurt, să ia aceste măsuri pentru a pune în practică aceste considerente birocratice pe care România și le-a asumat. Nu ne-a forțat nimeni. De absorbția acestor bani va depinde ratingul nostru. Fără bani europeni, riscul să fim degradați este foarte mare. Și, al doilea lucru, investițiile în țara asta. O bună parte din investiții sunt finanțate din bani europeni. Dacă nu ne luăm bani europeni, nu mai putem susține aceste investiții, ceea ce înseamnă condiții mai proaste de dezvoltare. Asta e o constrângere majoră.
A doua constrângere este această consolidare fiscală. Toate țările europene care au deficite mari, pentru a nu mai ajunge în situația Greciei din anii trecuți, Comisia, în momentul în care se vede că deficitele depășesc în mod cronic o cifră rezonabilă, să spunem de 3%, invită țara respectivă la negocieri, în așa fel încât să facă un plan pentru a redresa finanțele. Noi ne-am angajat să facem aceste lucruri, pe de o parte să ne creștem veniturile, dar asta înseamnă două lucruri pentru noi: ori ne creștem încasările, sau vom crește taxele și impozitele.
Trebuie lucrat la scăderea cheltuielilor fără să speriem oamenii, fără să dăm cifre care n-au niciun fundament. Este evident că statul român risipește o parte din banii publici pe care îi colectează și trebuie eliminată această risipă în cea mai mare parte. Acolo unde e nevoie de reduceri de personal, cred că trebuie redus personalul.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰