Antena Meniu Search
x

Video Negocieri dure în Coaliţie: Cum încearcă PSD si PNL să îşi împartă puterea după alegeri

Totul sau nimic în negocierile din Coaliţie. PSD si PNL au pus ţara la cale si vor să-şi împartă puterea după alegeri. Social democraţii insistă în negocieri şi ar vrea un candidat comun în cursa pentru Cotroceni. Pentru asta, PSD ar da la schimb funcţia de premier şi locuri egale pe liste comune în Parlament. De cealaltă parte, surse de la vârful PNL spun că liberalii si-ar semna sentinta dacă ar sustine un candidat PSD la alegerile prezidenţiale

Marius Gîrlaşiu
de Marius Gîrlaşiu

la 09.02.2024, 21:30

Vezi și

Sursele Observator spun că liderii PSD au venit cu o ofertă concretă la negocierile din Coaliţie. Social democraţii ar fi dispuşi să cedeze funcţia de premier şi ar oferi în plus paritate pe liste comune la alegerile parlamentare. Adică număr egal de candidaţi pentru Senat şi Camera Deputaţilor. 

Cum încearcă PSD si PNL să îşi împartă puterea după alegeri

Asta cu o singură condiţie: aceea ca PNL să facă un compromis şi să sustină candidatul PSD la alegerile prezidenţiale. În Coaliţie se discută şi despre alianţe punctuale în teritoriu, şi e posibil ca cele două partide să susţină candidaţi comuni în marile oraşe din ţară.

De celaltă parte, surse de la vârful PNL spun că scenariul unui candidat comun în cursa pentru Cotroceni ar fi exclus, iar PNL va avea un candidat propriu la alegerile prezidenţiale. În privinţa comasării, cele două partide au interese politice divergente şi caută să obţină avantaje electorale. Liderii PNL speră că vor evita un dezastru politic dacă alegerile locale vor fi comasate cu scrutinul european din luna iunie. Miza ar fi ca, prin implicarea primarilor, PNL să învingă AUR la primele alegeri din acest an.

În acest scenariu, Nicolae Ciucă şi-ar salva poziţia în partid. Altfel, el ar risca să fie debarcat din funcţie dacă PNL va fi învins de partidul lui George Simion. La rândul lor, social democraţii ar vrea ca alegerile parlamentare să fie programate în aceeaşi zi cu scrutinul prezidenţial. În acest caz: PSD ar avea şanse mai mari în cursa pentru Cotroceni, iar partidul ar profita din plin şi ar obţine un scor mai mare la alegerile generale din decembrie. Liderii Coaliţiei vor relua negocierile săptămâna viitoare, iar surse politice spun că preşedintele Klaus Iohannis va fi consultat şi ar putea oferi o soluţie de compromis celor două partide.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Alegeri prezidenţiale 2024 » Negocieri dure în Coaliţie: Cum încearcă PSD si PNL să îşi împartă puterea după alegeri