Antena Meniu Search
x

Video SURSE: Alegerile locale şi alegerile europarlamentare, pe 9 iunie. Care sunt partidele avantajate

Social-democraţii şi liberalii nu a bătut încă palma pe subiectul comasării alegerilor şi au amânat decizia pe săptămâna viitoare. Cel mai probabil vom merge la urne în aceeaşi zi - 9 iunie - pentru a ne alege primarii şi a ne trimite reprezentanţii în Parlamentul European. O măsură care favorizează PSD şi PNL, susţin analiştii. Lucrurile se complică, însă, când vine vorba de alipirea scrutinului prezidenţial de cel parlamentar. 

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 08.02.2024, 19:31

Vezi și

Deşi decizia finală se lasă aşteptată, varianta comasării europarlamentarelor cu alegerile locale, pe 9 iunie, pare bătută în cuie. 

Marcel Ciolacu, premierul României: Făcând această comasare, mai mulţi cetăţeni, mai mulţi români, participă la vot. Participând mai mulţi români, atunci clasa politică e mai legitimă.

Avantaje pentru unele formaţiuni. Mizele PNL şi PSD

Măsura aduce avantaje pentru unele formaţiuni şi dezavantaje pentru altele. Să le luăm pe rând: Miza pentru PNL este să depăşească AUR, formaţiune apropiată în sondaje. Liberalii se bazează pentru asta pe cei peste 1.200 de primari. Aceştia vor trage tare în campania în care sunt direct implicaţi, ceea ce va ridica scorul partidului şi pentru europarlamentare.

Pe acelaşi subiect

Şi PSD contează pe mai bine de 1.400 de primari, cu acelaşi scop. În unele localităţi, social-democraţii vor candidaţi comuni cu PNL, pentru a contracara adversarii puternici ai celorlalte partide.

AUR are doar trei primari, deci nu poate conta pe influenţa lor. Suprapunerea scrutinelor ar împiedica formaţiunea să aibă o campanie concentrată pentru fiecare tip de alegeri în parte. În aceeaşi situaţie este coaliţia formată din USR, PMP şi Forţa Dreptei. Împreună au sub 100 de edili. 

Cum arată scenariile pentru a doua comasare: prezidenţiale şi parlamentare

Mai trebuie negociată a doua comasare. Surse Observator spun că PNL vrea lipirea primului tur al prezidenţialelor cu alegerile parlamentare, pe 2 decembrie. PSD preferă comasarea în turul doi, pe 8 decembrie. Rămâne de văzut dacă cele două partide vor avea şi un candidat comun.

Nicolae Ciucă, preşedintele PNL: Nu am luat în calcul acest lucru.

Adi Zăbavă, consultant în comunicare politică: Înclin să cred că o comasare a turului doi al alegerilor prezidenţiale cu alegerile parlamentare va însemna nu doar un candidat comun la prezidenţiale, ci şi liste comune pentru PSD şi PNL la alegerile parlamentare.

Nicolae Ciucă, preşedintele PNL: Funcţia de preşedinte trebuie să reprezinte expresia voinţei poporului. 

Adi Zăbavă, consultant în comunicare politică: Dacă nu am avea liste comune la alegerile parlamentare, pentru PSD şi PNL, ci doar un candidat comun la alegerile prezidenţiale, atunci partidul care n-ar da candidatul ar avea foarte mult de pierdut.

Negocierile continuă săptămâna viitoare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Alegeri locale 2024 » SURSE: Alegerile locale şi alegerile europarlamentare, pe 9 iunie. Care sunt partidele avantajate