Antena Meniu Search
x

PNL joacă la rupere şi ameninţă că aruncă în aer coaliţia dacă Marcel Ciolacu încalcă o linie roşie. Blocaj în negocierile pentru Cotroceni

Sunt zile fierbinţi şi în politica românească. Coaliția de guvernare fierbe. PSD şi PNL nu s-au înţeles aseară pe data alegerilor prezidenţiale. Un conflict care ar putea dinamita Coaliţia, mai ales că cele două partide vor merge pe cont propriu în cursa pentru Cotroceni. 

Marius Gîrlaşiu
de Marius Gîrlaşiu

la 20.06.2024 , 13:59

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a venit joi la Palatul Victoria pentru a avea discuţii cu premierul Ciolacu. Întâlnirea are loc după eşecul din coaliţie pe stabilirea datei alegerilor prezidenţiale, au precizat surse politice.

Şeful liberalilor a ajuns la Guvern după anunţul privind reprogramarea şedinţei în care trebuia să intre, spre adoptare, HG care stabileşte data alegerilor prezidenţiale în luna septembrie. Miercuri, liderii coaliţiei au discutat mai bine de trei ore despre acest subiect însă nu au ajuns la un acord. Data limită pentru stabilirea calendarului alegerilor în luna septembrie este 2 iulie.

Conflict major în Coaliţie

Vezi și

Miercuri seară au fost trei ore de discuţii tensionate între liderii Coaliţiei de Guvernare, iar o nouă discuţie a avut loc în această dimineaţă. În urma acesteia, au mers acolo şi liderii PNL, asta după ce cele două partide nu s-au înţeles în privinţa datei pentru alegerile prezidenţiale.

Pe acelaşi subiect

Au păstrat poziţii de forţă în aceste negocieri. Pe de-o parte, PSD vrea alegeri pe 15 şi 29 septembrie. Sursele politice spun că această insistenţă ar avea legătură cu momentul recalculării şi majorării pensiilor, în ideea în care social-democraţii îşi doresc să profite de acest moment din punct de vedere electoral. De cealaltă parte, PNL vrea alegeri la termen, adică în luna noiembrie.

Este un conflict major în coaliţia de guvernare. Două partide pe poziţii de forţă. Sursele Observator spun că liderii PNL le-ar fi explicat social-democraţilor că ideea de a organiza alegerile prezidenţiale în septembrie ar fi fost în regulă doar dacă ar fi existat un tandem între Ciucă şi Ciolacu, adică un candidat comun pentru Palatul Cotroceni, susţinut de cele două formaţiuni politice.

PSD le-a reproşat liberalilor că nu-şi respectă propriile decizii, având în vedere că, iniţial, a existat o decizie, în luna martie atunci când s-a stabilit calendarul pentru toate rândurile de alegeri. La vremea respectivă, liderii PNL au fost de acord ca prezidenţialele să fie organizate pe 15 şi 29 septembrie. Iată că s-au răzgândit acum. 

PNL ameninţă că va bloca HG privind data alegerilor

În acest moment, PNL ameninţă că va bloca HG privind data alegerilor. Au un avantaj: liberalii au Ministerul de Interne şi Ministerul Justiţiei, în condiţiile în care HG trebuie iniţiată de MAI şi avizată de ministrul de Justiţie. Asta le permite liberalilor să ameninţe că vor bloca, în cursul acestor negocieri, HG în cazul în care PSD va insista să organizeze cursa pentru Cotroceni în luna septembrie. 

Surse de la vârful PNL spun că dacă Marcel Ciolacu ar trece o linie roşie şi ar demite miniştrii liberali, Cătălin Predoiu şi Alina Gorghiu, în cazul în care aceştia nu ar da avizul pentru Hotărâre, ar însemna să se rupă Coaliţia de Guvernare - o ameninţare explicită de la vârful PNL. Cert este că Guvernul este obligat să aprobe HG până pe 2 iulie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aţi fost nevoit să apelaţi la terapie, pentru copilul vostru, în adolescenţă?
Observator » Alegeri prezidenţiale 2024 » PNL joacă la rupere şi ameninţă că aruncă în aer coaliţia dacă Marcel Ciolacu încalcă o linie roşie. Blocaj în negocierile pentru Cotroceni