De ce vor pesediştii alegeri prezidenţiale în septembrie, iar liberalii în noiembrie. Şedinţă decisivă în coaliţie la Guvern
Zi decisivă în Coaliţia de guvernare. PSD şi PNL vor stabili azi dacă Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă vor fi adversari în lupta pentru Palatul Cotroceni. Tot azi, liderii din cele două partide vor negocia data alegerilor prezidenţiale.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
UPDATE: Schimbare de ultim moment. Liderii Coaliţiei se vor întâlni într-o şedinţă la Guvern.
Liderii Coaliţiei de guvernare se vor întâlni în această seară într-o şedinţă decisivă la Vila Lac din Capitală, în care PSD şi PNL vor trebui să stabilească dacă vor avea un candidat comun la alegerile prezidenţiale sau dacă cele două partide vor merge pe căi separate, ceea ce ar însemna ca liderii Coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, să fie adversari în bătălia pentru Cotroceni.
Oficial, cele două partide au stabilit încă de la finalul săptămânii trecute că vor merge pe căi separate, fără un candidat comun, la prezidenţiale. Sursele Observator spun, însă, că este foarte posibil să se discute până în ultima clipă, în şedinţă, scenariul în care PSD să-l susţină pe Nicolae Ciucă drept candidat comun, asta după ce liberalii au venit cu varianta să ofere la schimb social-democraţilor funcţia de premier, postul de comisar european din partea României şi şefia uneia dintre camerele din Parlament. "Se poate negocia orice formulă, inclusiv aceasta", a declarat Nicolae Ciucă.
În acelaşi timp se va discuta şi despre data alegerilor prezidenţiale, pentru că şi aici avem un conflict major în Coaliţia de guvernare. Pe de-o parte, liderii PSD îşi doresc ca prezidenţialele să fie organizate în septembrie. Sursele politice spun că această insistenţă ar avea legătură cu momentul recalculării şi majorării pensiilor, în ideea în care social-democraţii îşi doresc să profite de acest moment din punct de vedere electoral.
- Coaliţia de guvernare stabileşte astăzi data alegerilor prezidenţiale. Neînţelegeri între PNL şi...
- SURSE: PNL, gata să treacă în opoziţie pentru a da viitorul preşedinte. Planurile partidelor înainte de alegeri
- Elena Lasconi candidează la șefia USR și își asumă candidatura la prezidențiale: "Vă rog să aveți...
De cealaltă parte, liberalii şi-ar dori ca alegerile prezidenţiale să fie organizate la termen, adică în noiembrie. Argumentul liberalilor este acela că nu se poate face campanie electorală în august, atunci când românii sunt în perioada de concedii, ninteresaţi de viaţa politică. Un alt argument al liberalilor este acela că dacă s-ar organiza alegeri în septembrie, ar perturba începutul de an şcolar pentru că primul tur ar fi pe 15 septembrie. Înţelegerea iniţială a fost ca alegerile să fie organizate pe 15 septembrie primul tur şi pe 29 septembrie al doilea tur.
Iohannis: Prezidenţialele pot avea loc în septembrie, octombrie sau noiembrie
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că alegerile prezidenţiale pot avea loc în septembrie, octombrie sau în noiembrie, subliniind că dacă se doreşte altceva trebuie schimbată legislaţia şi să preşedintele României trebuie ales de români şi nu de partide.
"În ce priveşte alegerile prezidenţiale, în conformitate cu legislaţia în vigoare, ele pot avea loc în septembrie sau în octombrie sau noiembrie atât. Dacă se vrea altceva trebuie schimbat în legislaţia şi cred că este prea târziu. Nu contează, după părerea mea, dacă au loc în septembrie, în octombrie sau în noiembrie, ceea ce contează este opinia românilor. Este important pentru mine să subliniez că preşedintele României trebuie să fie ales de români şi nu de partide. De aceea avem vot direct şi de aceea cred că este important ca românii să se informeze şi să se intereseze, indiferent dacă în timpul campaniei se află la munte, la mare la birou sau în orice altă parte", a afirmat Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, după întâlnirea cu preşedintele Italiei, Sergio Mattarella.
El a spus că este clar că, pentru următorii cinci ani, aceste alegeri sunt cele mai importante. "Se discută mult în jurul a câtă putere are sau nu are preşedintele. Eu pot să vă spun că are suficientă putere pentru a face din alegerile prezidenţiale miza principală a alegerilor din acest an. La fel de importante sunt şi parlamentarele, şi localele şi europarlamentarele, dar ştim că pentru români miza este alegerea preşedintelui şi cred că este bine aşa. De aceea nu vreau să spun când să aibă loc sau cine ar trebui să candideze. Asta se stabileşte de partide".
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰