Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Primele măsuri pentru organizarea alegerilor din toamnă. Cum vrea Guvernul să evite haosul de la locale

Guvernul a adoptat primele măsuri pentru organizarea alegerilor prezidenţiale şi parlamentare din toamnă. De data aceasta vom merge la vot trei duminici la rând: pe 24 noiembrie, 1 decembrie şi 8 decembrie. Pare că haosul instituţional de pe 9 iunie nu i-a determinat pe guvernanţi să îmbunătăţească situaţia. După ce au făcut socoteala politică, acum organizarea alegerilor nu mai e cu emoţii, chiar dacă lucrătorii electorali au clamat că instituţiile responsabile nu şi-au făcut treaba la alegerile de luna trecută. 

de Antuanela Raileanu

la 26.07.2024 , 09:12

"Aprobăm un set de măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea în bune condiţii a alegerilor prezidenţiale din 24 noiembrie şi 8 decembrie şi a celor parlamentare de pe 1 decembrie", a anunţat Marcel Ciolacu în şedinţa de Guvern de joi. 

Autoritatea Electorală Permanentă a început pregătirea celor două scrutinuri din toamnă. Însă, peste 3.300 de persoane s-au retras din Corpul Experţilor Electorali. "Evident că este o mare fluctuaţie la intrarea şi la ieşirea din acest corp electoral, iar noi nici nu se terminaseră bine alegerile locale şi am început instruirile, recrutările de noi experţi electorali", a explicat Toni Greblă, preşedintele AEP.

Alegerile comasate din 9 iunie au arătat că instituţiile statului nu sunt pregătite pentru trei tururi de alegeri consecutiv. Funcţionarii electorali au stat atunci zile în şir pentru a preda sacii cu voturi. "Un haos general, este o bătaie de joc, nu se ţine cont de ordine, treci prin patru cinci filtre ca să poţi să ajungi la un răspuns".

Vezi și

Membrii secţiilor de vot au acuzat statul de neprofesionalism. "Nu există comunicare, nu există profesionişti, nu există profesori, fiecare face ce vrea şi ce înţelege. Apoi a început calvarul la BES sector 2, unde era o hală, pot să spun o hală de vite, îmi cer scuze, nu jignesc oamenii, dar aşa ne-am simţit cu toţii".

Pe acelaşi subiect

Cum se pregăteşte AEP pentru alegerile din toamnă

"Pentru alegerile prezidenţiale, rezultatele vor fi la Biroul Electoral Central - luni, după alegeri. Probabil miercuri, vom avea şi rezultatul definitiv în primul tur de scrutin. Şi identic, la al doilea tur de scrutin. În mod similar se vor petrece lucrurile şi pentru alegerile parlamentare", spune Toni Greblă, preşedintele AEP.

La alegerile din toamnă românii din străinătate vor putea vota prin corespondenţă. La prezidenţiale, votul în diaspora va începe de vineri, de pe 22 noiembrie, în ţară se va vota doar duminică, pe 24 noiembrie. La fel şi la parlamentare, votul în diaspora va începe de sâmbătă, iar în ţară se va vota doar pe 1 decembrie, atunci când vor fi deschise secţiile de vot. Turul doi al alegerilor pentru şeful statului va fi testul decisiv pentru partidele politice. Secţiile de vot vor fi deschise între 07 şi 21, cu posibilitatea de prelungire acolo unde va fi nevoie

Antuanela Raileanu Like
Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Alegeri prezidenţiale 2024 » Primele măsuri pentru organizarea alegerilor din toamnă. Cum vrea Guvernul să evite haosul de la locale