Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video SURSE: Planul PSD-PNL de a conduce România în următorii 10 ani include şi UDMR. Alegerile prezidenţiale - momentul cheie

PSD şi PNL negociază împărtirea Puterii pentru următorii 10 ani. Cu cinci luni înainte de alegeri, cele două partide se pregătesc, în culise, pentru un nou Guvern de Coalitie în 2025. Liderii cred că aceasta ar fi singura formulă stabilă pentru guvernarea tării, iar surse Observator spun că inclusiv UDMR ar putea reveni la Putere. În acest timp, unul din doi români nu face nicio diferentă între stânga si dreapta, după trei ani de mariaj politic PSD-PNL.

de Marius Gîrlaşiu

la 09.07.2024 , 22:00

E nevoie de doi pentru un tango - inclusiv pe scena politică, iar Marcel Ciolacu si Nicolae Ciucă pregătesc în culise un nou Guvern de Coalitie din 2025. Surse Observator spun că PSD si PNL ar putea semna un protocol pentru împărtirea puterii, după votul din primul tur al luptei prezidentiale. Acordul negociat în secret prevede că cele două partide îsi vor împărti Palatele Cotroceni si Victoria, dacă unul dintre liderii Coalitiei va deveni sef al Statului după alegerile din decembrie.

"Dacă ne uitam la rezultatele obtinute la alegerile locale se poate discuta despre o abordare similara pentru guvernarea din 2025", spune Nicolae Ciucă, preşedinte PNL.

"Momentan am stabilit un calendar si faptul că avem candidaturi separate", spune Marcel Ciolacu, preşedinte PSD.

Vezi și

Sursele spun că UDMR ar putea reveni la guvernare

Pe acelaşi subiect

"Cel care va castiga la prezidentiale il va accepta pe adversarul sau ca prim-ministru. Din Turul II, de la parlamentare vor crea conditiile pentru o Coalitie si va fi sprijinit candidatul care ramane in competitie", spune Cristian Pîrvulescu, analist politic.

Surse de la vârful Coalitiei spun că inclusiv UDMR ar putea reveni la guvernare după alegeri. Asta dacă PSD si PNL vor avea nevoie de maghiari pentru o majoritate confortabilă în Parlament.

"Ne dorim sa avem si din 2025 o colaborare cu PNL, nu stiu, Coalitie sau Alianta, nu stiu la ora asta. Am o varsta, stiu multe lucruri. Sunt convins ca in Romania e nevoie de stabilitate in contextul actual", spune Paul Stănescu, secretar general PSD.

Planul Coaliţiei ar putea să pice dacă Geoană va intra în cursa pentru preşedinţie

Analistii politici cred că pactul din Coaliţie ar putea să pice dacă Mircea Geoană va intra în cursa pentru Cotroceni.

"Dacă independentul ar fi sustinut de ambele partide ar fi cu totul altceva. PSD poate negocia orice cu PNL. Nu îl obligă nimic pe aşa numitul independent să accepte acele înţelegeri. Preşedintele Romaniei are toate puterile pentru a stabili primul ministru orice Protocol ar semna partidele intre ele", spune Cristian Pîrvulescu, analist politic.

Între timp, un sondaj INSCOP la comanda news.ro, arată că după trei ani de alianţă la putere PSD-PNL, pentru români nu mai sunt graniţe între stânga şi dreapta.

Aproape 50% dintre români nu se consideră nici de stânga, nici de dreapta, din punct de vedere politic. Mai mult decât atât - 15% dintre români nici măcar nu ştiu ce înseamnă "stânga" sau "dreapta" pe scena politică. Dintre cei care au o optiune clară - 13% se identifică mai degrabă cu stânga, iar 19% se consideră mai degrabă de dreapta ca orientare politică. Dacă ne uităm la simpatizantii partidelor politice, 43% dintre cei care votează PSD nu se consideră nici de stânga, nici de dreapta. 46% dintre alegătorii PNL spun acelaşi lucru, iar procentele rămân ridicate si în ceea ce priveşte votantii AUR si USR.

Marius Gîrlaşiu Like

Jurnalism înseamnă să publici tot ceea ce alții - de regulă liderii politici - nu vor să fie publicat. Orice altceva înseamnă doar Relații Publice. Nu am spus-o eu, a spus-o marele scriitor britanic George Orwell. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Alegeri prezidenţiale 2024 » SURSE: Planul PSD-PNL de a conduce România în următorii 10 ani include şi UDMR. Alegerile prezidenţiale - momentul cheie