Antena LIVE

Curs valutar

Haos în Franţa după victoria extremei stânga. Care sunt scenariile şi strategia lui Macron pentru a evita paralizia politică

Rezultate alergeri Franţa. Francezii au ales o Adunare Națională fracturată, împărțită în trei blocuri, dar niciunul nu are majoritatea absolută necesară pentru a forma un guvern, sugerând că urmează o lungă perioadă de paralizie politică, arată o analiză Financial Times (FT). Macron ar putea încerca să formeze o coaliție de guvernare după model german, cu stânga, dar prin excluderea extremiștilor din "La France insoumise" care domină frontul. Actualul prim-ministru ar putea să rămână în funcție până cel puțin după Jocurile Olimpice. Alte soluţii sunt un guvern tehnocrat sau un guvern minoritar condus de Noul Front Popular. 

De la 08.07.2024, 12:38
WhatsApp
Emmanuel Macron la vot în turul 2 la alegerile legislative din Franţa Profimedia

Potrivit rezultatelor finale, publicate de Ministerul de Interne, Noul Front Popular (NFP, stânga şi extrama stângă) a obţinut primul loc cu 178 de mandate. Coaliţia lui Macron, Ensemble, a obținut 156 de mandate. Partidul Rassemblement national (RN, extremă dreapta) și aliații săi au terminat doar pe a treia poziție, cu 142 de locuri.

Urmează republicanii lui Éric Ciotti și diferite partide de dreapta cu 66 de parlamentari. Niciun partid nu are, așadar, majoritatea absolută în Adunarea Națională la finalul acestor alegeri legislative.

Ce se întâmplă în continuare după alegerile din Franţa

Vor urma negocieri între liderii partidelor pentru a determina dacă poate fi creat un guvern de coaliție. Pragul pentru o majoritate absolută este de 289 de locuri. Altenativa este un guvern minoritar care să poată supraviețui unui vot de cenzură. Pragul pentru o majoritate relativă este de 178 de locuri. 

Pe acelaşi subiect

O opțiune de rezervă ar fi un guvern tehnocrat condus de un prim-ministru nepartizan până când vor fi convocate alte alegeri anul viitor, explică FT. 

Încă de duminică noapte liderii partidelor din fiecare bloc au început să înainteze scenarii. Deşi RN-ul lui Le Pen va rămâne izolat în parlament, va reprezenta o amenințare pentru orice guvern dacă va alege să susţină o viitoare moţiune de cenzură.

Un oficial de la Palatul Elysée a spus că Macron va așteaptă să vadă structura noii Adunări Naționale pentru a lua deciziile necesare, o dovadă a rolului jucat de președinte în numirea premierului.

Poate NFP să conducă un guvern minoritar?

În calitate de câștigători surpriză al alegerilor legislative anticipate, liderii NFP au spus că vor încerca să formeze un guvern pentru a-și îndeplini agenda electorală progresistă, care include planuri mari de creştere a taxelor și cheltuielilor și reintroducerea unui impozit pe avere.

Dar NFP este alcătuit din mai multe partide de stanga, La France insoumise (LFI) fondat de Jean-Luc Mélenchon şi considerat de extremă stânga, Partidul Socialist, Verzii sau Ecologiștii şi Partidul Comunist, iar disputele interne vor acapara agenda politică înainte de nominalizarea unui premier. 

În cadrul NFP, LFI este cea mai mare forță, estimată la 72 de locuri, dar celelalte partide împreună o depășesc numeric, astfel că întrebarea cine ar putea fi premier va fi deosebit de sensibilă. Liderul LFI, Jean-Luc Mélenchon, şi-a anunţat pretenţiile în ciuda obiecțiilor partenerilor săi. 

Frontul are sarcina dificilă să-şi menţină unitatea mai ales că centriștii lui Macron vor căuta să rupă partidele de centru-stânga din NFP și să le atragă de partea lor. Şi lidera Verzilor, Marine Tondelier, o voce influentă în cadrul NFP, a declarat că vrea să guverneze. Însă în condiţiile în care NFP nu are nici unit majoritatea absolută, centriștii din adunare ar trebui să cadă de acord să nu declanşeze o moţiune de cenzură.

Pot centriștii lui Macron să formeze o mare coaliție de guvernare în stil german?

Alianța Ensemble a lui Macron a suferit o mare înfrângere, pierzând aproximativ o treime din cele 250 de locuri pe care le deținea. Dar membrii săi încă cred că pot forma o coaliţie în parlament. "Se pare că vom fi esențiali în toate discuțiile. Nimeni nu poate obține o majoritate fără noi", a declarat un deputat. 

Strategia lui Macron mizează pe îndepărtarea partidului LFI din Noul Front Popular și de a forma o alianță cu socialiștii, verzii și comuniștii (consideraţi moderaţi)

Fostul ministru de externe Hubert Védrine a prezis că Macron îl va menține premier pe Gabriel Attal, în special în timpul Jocurilor Olimpice care încep pe 26 iulie, înainte de a încerca să formeze o coaliție de centru-stânga. Dar s-a întrebat dacă "stânga rezonabilă" va reuși să taie legăturile cu LFI.

În plus, şi pretenţiile grupurilor de centru-stânga pot fi o pastilă greu de înghițit pentru partidul președintelui. Acestea i-ar putea cere lui Macron abrogarea legii nepopulare privind creșterea vârstei de pensionare sau a legii imigrației adoptată anul trecut. De asemenea, stânga ar putea cere majorări de taxe, excluse de centriști.

Unii aliați ai lui Macron vor să includă într-o eventuală coaliţie de guvernare partidul conservator Les Républicains. Dar multe dintre politicile de centru-stânga sunt inacceptabile pentru republicanii de dreapta. "Dreapta republicană trebuie să rămână independentă", a spus deputatul republican Geoffroy Didier.

Poate un guvern tehnocrat să fie soluția?

Dacă nu va apărea nicio coaliție, Macron ar putea numi un guvern condus de un funcționar public de nivel înalt sau o personalitate nepartizană care să conducă țara cel puțin până în iunie 2025, când ar putea fi convocate alte alegeri.

Prima sarcină a acestui guvern ar fi să adopte un buget în toamnă. Dar ar fi vulnerabil la eventuale moţiuni de cenzură. Dacă va cădea la vot, instituțiile statului ar putea fi testate mai mult ca niciodată de un blocaj politic.

Cel mai rău scenariu ar fi o soluţie de compromis şchioapă până în iunie viitor, a spus François Patriat, senator și apropiat al lui Macron. Președintele va chema pentru consultări toți liderii de partid începând de luni.

Mujtaba Rahman, director general la Eurasia Group, o companie de consultanț politică, este mai puțin optimist. "Franța se confruntă acum cu o perioadă de confuzie politică profundă, care ar putea fi exploatată de Le Pen".

"Celelalte forțe politice de stânga, dreapta și centru se vor lupta să cadă de acord în lunile următoare pentru a atenua furia sau anxietățile electoratului francez", a spus el.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

alegeri franta emmanuel macron parlament guvern extrema dreapta extrema stanga
Întrebarea zilei
Vă permiteţi să investiţi cel puţin 25 de lei pe zi?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Drumul spectaculos din România care duce la Peștera de Gheață. Puțini au...
Fanatik.ro
Publicat 06.10.2024
Recomandări pentru o vacanță perfectă, în Grecia, toamna
spotmedia.ro
Publicat 05.10.2024
Mutarea saudiților care îl doare pe Putin
spotmedia.ro
Publicat 04.10.2024
Cei 700.000 de pensionari care vor pierde 300 lei la pensie, începând cu 1...
Gandul
Publicat 05.10.2024
Povestea cutremurătoare a unei românce care are cancer. Codin Maticiuc: „La...
Adevărul
Publicat 06.10.2024
Lora și Ionuț Ghenu au fost fabuloși la dansul mirilor. Imagini superbe de la...
A1
Publicat 06.10.2024
Horoscopul zilei de 7 octombrie 2024. Gemenii sunt sfătuiți să investească mai...
CaTine
Publicat 06.10.2024
Cum a arătat tortul de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță....
spynews.ro
Publicat 06.10.2024
„Pe băiatul meu îl cheamă Vladimir, după Vladimir Putin!”.O campioană a...
GSP
Publicat 06.10.2024
Cum arată și cu ce se ocupă fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță. Câți...
Click.ro
Publicat 06.10.2024
„Calul troian” ascuns în smartphone-ul tău. Cum ar putea duce telefoanele la...
Useit
Publicat 06.10.2024
O mamă rămasă văduvă și-a crescut singură cei trei copii mici. Peste ani a...
Redacţia.ro
Publicat 04.10.2024
Calvarul unei românce care a avut o relație cu un bărbat turc de religie...
libertatea.ro
Publicat 05.10.2024
Rosé de la BLACKPINK va lansa un nou album solo. Proiectul intitulat „Rosie”...
ZU
Publicat 06.10.2024
Pastă de sardine. Rețetă simplă pentru o gustare delicioasă
Hello taste
Publicat 06.10.2024
Consumul de somon afumat în sarcină. Cât de sigur este acest aliment pentru...
Deparinti
Publicat 06.10.2024
Descoperirea dezamăgitoare a unui român, după ce a cumpărat 15 sticle de...
ziare.com
Publicat 06.10.2024
Cum arată acum actorul Mauricio Islas, din celebra telenovelă Amor Real. Ce...
Happy
Publicat 04.10.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Efectele dăunătoare ale stresului asupra calității somnului. Ce poți face...
Medicool
Publicat 06.10.2024
Naşul lui ”Bocciu” face acuzaţii halucinante! Rapid, incriminată pentru...
orangesport.ro
Publicat 26.09.2024