Război Rusia - Ucraina, ziua 148 LIVE TEXT. Rusia şi Ucraina urmează să semneze vineri, la Istanbul, un acord privind exportul cerealelor
Război Rusia - Ucraina, ziua 148 LIVE TEXT. Luptele continuă în Ucraina invadată de ruşi de aproape cinci luni, iar efectele se resimt la nivel internaţional, prin relaţii diplomatice tensionate şi o ameninţare energetică ce planează cu precădere asupra Europei. În timp ce Kremlinul afirmă că obiectivele sale militare se extind acum dincolo de graniţa estică a regiunii Donbas, spre sudul teritoriului ucrainean, preşedintele Volodimir Zelenski susţine că Rusia foloseşte Ucraina ca teren de testare pentru a ataca alte ţări. Declaraţiile sale vin după ce, miercuri seară, au fost raportate explozii şi tiruri de arme automate în apropiere de centrala nucleară din Zaporojie. Joi, forţele ruse vizează încercuirea termocentralei de la Vuhlehirsk, iar ucrainenii au anunţat că cel puţin doi oameni au murit, iar alţi 19 au fost răniţi într-un atac din Harkov.
De Redactia Observator la 21.07.2022, 22:04- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - prezent, aici
UPDATE 22:04. Putin a discutat despre piața petrolului cu prințul moștenitor saudit
Președintele rus Vladimir Putin și prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman au vorbit joi la telefon și au subliniat importanța continuării cooperării în cadrul grupului OPEC+ al producătorilor de petrol, anunță Reuters, citat de Mediafax. Conversația a avut loc la șase zile după ce președintele SUA, Joe Biden, l-a vizitat pe prinț în Arabia Saudită - subliniind importanța regatului atât pentru Washington, cât și pentru Moscova, într-un moment în care războiul Rusiei din Ucraina zguduie piețele energetice globale.
La 2 iunie, OPEC+, care reunește Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol cu alți producători, în frunte cu Rusia, a convenit asupra unei creșteri mai mari decât se aștepta a producției, un pas salutat de Biden. Surse au declarat pentru Reuters că Arabia Saudită s-a consultat îndeaproape cu Rusia înainte de a insista pentru creșterea producției. "Situația actuală de pe piața mondială a petrolului a fost analizată în detaliu. A fost subliniată importanța coordonării în continuare în cadrul OPEC+", a precizat Kremlinul într-un comunicat. "S-a remarcat cu satisfacție faptul că țările participante la acest format își îndeplinesc în mod constant obligațiile pentru a menține echilibrul și stabilitatea necesare pe piața mondială a energiei."
- Război Rusia - Ucraina, ziua 147 LIVE TEXT. Explozii şi tiruri de arme automate în apropiere de centrala nucleară...
- Planul de urgenţă al UE dacă ruşii opresc gazul: Europa ar putea obliga România să consume cu 15% mai puţin...
- Vladimir Putin, prima întâlnire cu un lider NATO. După discuţia cu Erdogan, preşedintele Rusiei a dat vina pe...
UPDATE 21:22. Rusia şi Ucraina urmează să semneze vineri, la Istanbul, un acord privind exportul cerealelor
Rusia şi Ucraina urmează să semneze un acord privind exportul de cereale, vineri, la Istanbul, anunţă joi seara preşedinţia turcă, relatează AFP, citat de news.ro. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi secretarul general al ONU Antonio Guterres urmează să particpe, alături de reprezentanţi ai Rusiei şi Ucrainei la ceremonia de semnare a acordului, anunţă preşedinţia turcă.
UPDATE 21:05. Zelenski spune că informația că este bolnav este o știre falsă a hackerilor ruși
Președintele Volodimir Zelenski a postat joi pe Instagram o înregistrare video din biroul său pentru a-i asigura pe ucraineni că se simte bine, după apariția a ceea ce el a spus că a fost o știre falsă despre starea sa de sănătate publicată de hackeri ruși, scrie Reuters, citat de Mediafax. Zelenski, în vârstă de 44 de ani, a făcut aceste remarci în aceeași zi în care Kremlinul a respins ceea ce a spus că sunt informații false potrivit cărora președintele rus Vladimir Putin nu se simte bine.
Postarea sa de pe Instagram a apărut după ce o companie media ucraineană a declarat că hackerii au difuzat o știre falsă despre sănătatea lui Zelenski la unul dintre posturile sale de radio, în urma unui atac cibernetic. "Astăzi, Rusia a lansat mai multe știri false conform cărora statul ucrainean nu este controlat de președintele Zelenski, deoarece acesta se află în spital, sau mai degrabă la terapie intensivă din cauza unei probleme grave de sănătate", a declarat Zelenskiy.
"Așadar, iată-mă aici, în biroul meu, și niciodată nu m-am simțit atât de bine ca acum", a spus el. "Iar vestea proastă pentru cei care se află în spatele unor astfel de falsuri este că nu sunt singur. Suntem 40 de milioane de ucraineni". Într-o aparentă ironie la adresa vârstei lui Putin, el a spus: "Și cu tot respectul pentru bătrânețe, 44 nu înseamnă aproape 70 de ani".
UPDATE 18:28. Olena Zelenska, despre fiul ei de 9 ani: "Vrea doar să facă arte marţiale şi să înveţe să folosească o puşcă"
Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a declarat că războiul Rusiei în Ucraina i-a afectat propria familie şi l-a determinat pe fiul ei în vârstă de nouă ani să îşi piardă interesul pentru pasiunile din trecut şi să îşi dorească să devină militar. Ea a subliniat că băiatul ”vrea doar să facă arte marţiale şi să înveţe să folosească o puşcă”, notează News.ro. Zelenska a spus, într-un interviu exclusiv acordat miercuri pentru NBC News, că nu îşi poate convinge fiul de nouă ani să revină la pasiunile din trecut, precum arta şi ştiinţele umaniste.
UPDATE 17:10. Lukaşenko: "Războiul în Ucraina trebuie să se oprească pentru a evita 'prăpastia nucleară'"
Occidentul, Ucraina şi Rusia trebuie să se înţeleagă pentru a evita "prăpastia războiului nuclear", a declarat joi preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, principalul aliat al Rusiei, într-un interviu acordat în exclusivitate agenţiei France Presse, citată de Agerpres. "Haideţi să ne oprim. Nu trebuie mers mai departe. Mai departe e prăpastia. Mai departe este războiul nuclear. Nu trebuie să se ajungă până acolo", a spus el.
"Trebuie să oprim, să ne punem de acord, să oprim acest haos, operaţiunea şi războiul în Ucraina", a adăugat Lukaşenko. Dar, potrivit preşedintelui belarus, care a pus la dispoziţia armatei ruse teritoriul ţării sale pentru a ataca Ucraina, revine Kievului să facă concesii şi să meargă la negocieri, singura cale de a ieşi din conflict. Precedentele discuţii, care începuseră în primele zile ale ofensivei ruse în Ucraina au eşuat, fiecare tabăra declinându-şi responsabilitatea, aminteşte AFP. "Totul depinde de Ucraina, în prezent, particularitatea momentului este că războiul se poate termina în condiţii mai favorabile, acceptabile pentru Ucraina", consideră Lukaşenko.
UPDATE 17:00. Ucraina acuză Moscova că stochează arme într-o centrală nucleară ocupată
Ucraina a acuzat joi Rusia că stochează arme grele şi muniţie la centrala nucleară ocupată de la Zaporijia, în sudul ţării, unde Moscova a denunţat desfăşurarea unor atacuri cu dronă, relatează AFP, citată de Agerpres. Conform Energoatom, operatorul ucrainean de energie nucleară, cel puţin 14 unităţi de material militar greu, cu muniţiile lor, sunt stocate în sala de maşini a reactorului numărul unu al centralei, cea mai mare din Europa.
"Întregul arsenal greu adus cu toată muniţia este de acum extrem de aproape de echipamente care asigură funcţionarea turbo-generatorului", şi-a exprimat compania îngrijorarea pe contul său de Telegram. Echipamentele ruseşti sunt situate în proximitatea imediată a rezervorului principal de petrol, al cărui produs inflamabil serveşte la răcirea turbinei cu abur, în timp ce hidrogenul este folosit la răcirea generatorului, conform Energoatom. Compania ucraineană este îngrijorată de riscul unei detonări accidentale sau al unui incendiu. Rusia a acuzat anterior Ucraina că a efectuat atacuri cu dronă asupra centralei nucleare, ocupată de Moscova din martie.
UPDATE 15:54. Şeful Statului Major al SUA: Rusia nu a distrus niciun sistem HIMARS în Ucraina până acum
Șeful Statului Major al SUA, Mark Milley, susține că trupele Rusiei nu au reușit să distrugă niciun sistem avansat de artilerile pe care Ucraina le-a primit din partea statelor occidentale. CNN notează că aceste declarații vin la scurt timp după ce Moscova a anunțat că a reușit să elimine un sistem HIMARS amplasat în apropiere de linia frontului. "Până în prezent, sistemele HIMARS pe care le-am furnizat [ ...] nu au fost eliminate de ruși", a explicat generalul Mark Milley. El a mai adăugat că SUA nu sunt singura țară care oferă sisteme de artilerie cu rază lungă de atac Ucrainei.
UPDATE 15:28. Ruşii vor să anexeze toate teritoriile ucrainene ocupate în prezent
Rusia vrea să anexeze toate teritoriile ocupate din Ucraina până la mijlocul lunii septembrie. Potrivit Bloomberg, autorităţile de la Kremlin pregătesc referendumuri în zonele controlate de armata rusă. Oficialii ruşi vor ca tot acest proces să se încheie până pe 15 septembrie, cel târziu. Tot acest proiect al anexării este condus de la Moscova de Sergei Kiriyenko, primul secretar adjunct al administraţiei ruse.
UPDATE 15:15. Zaharova acuză Kievul de atacuri cu drone asupra centralei nucleare ucrainene Zaporojie, aflată sub controlul armatei ruse
Diplomaţia rusă acuză joi Kievul de faptul că a atacat cu drone, săptămâna aceasta, instalaţia centralei nucleare Zaporojie, în sudul Ucrainei, aflată sub controlul armatei ruse din martie, relatează AFP, citată de news.ro. ”Asta confirmă voinţa autorităţilor ucrainene de a crea condiţii ale unei catastrofe nucleare nu doar pe teritoriul lor, ci în toată Europa”, acuză într-o conferinţă de presă săptămânală o purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.
Zaharova nu anunţă însă pagube care să pună în pericol securitatea nucleară a instalaţiei.
Ea acuză forţe ucrainene de faptul că au efectuat un atac cu dronă luni, ”la câţiva zeci de metri de structuri vitale securităţii centralei, un rezervor de combustibil nuclear uzat şi rezervorul de răcire al unui reactor”. Ea acuză Kievul că a atacat din nou miercuri. Presa rusă a publicat imagini cu coloane de fum în oraşul Energodar, în care se află centrala nucleară. AFP scrie că nu a putut verifica aceste informaţii din surse independente.
UPDATE 14:35. Marea Britanie va livra noi arme Ucrainei
Marea Britanie va trimite Ucrainei noi piese de artilerie şi peste 1.600 de arme antitanc, a anunţat joi secretarul britanic al apărării Ben Wallace, potrivit Reuters. Anunţul vine după ce săptămâna trecută premierul britanic Boris Johnson a promis un nou sprijin militar pentru Ucraina în valoare de 1 miliard de lire sterline (1,2 miliarde de dolari), totalul ajutorului oferit de Regatul Unit de la începutul războiului ajungând la 2,3 miliarde de lire. "Împreună cu partenerii noştri internaţionali vom asigura că Ucraina dispune de instrumentele necesare pentru a-şi apăra ţara de invazia ilegală a lui Putin", a scris Wallace într-un comunicat citat de Agerpres.
Ministrul britanic a mai menţionat că Marea Britanie va livra de asemenea sisteme de radar anti-baterie, sute de drone şi peste 50.000 de cartuşe de muniţie. Marea Britanie a furnizat până acum Ucrainei o întreagă serie de echipamente militare, între care aproape 7.000 de arme antitanc, sute de rachete şi vehicule de luptă blindate, şi de asemenea se ocupă de instruirea militarilor ucraineni, aminteşte Reuters.
UPDATE 14:15. MAE rus acuză Kievul că a atacat situl centralei de la Zaporojie
Purtătoarea de cuvânt a MAE rus a acuzat joi Kievul că a efectuat lovituri cu drone la situl centralei nucleare de la Zaporojie, din sudul Ucrainei, aflată din martie sub controlul forţelor ruse, transmite AFP. Ea a mai susţinut că nu au existat contacte cu Statele Unite în legătură cu negocierile de pace cu Ucraina, a consemnat Reuters.
Forţele ucrainene au efectuat luni un atac cu dronă "la câteva zeci de metri de structuri vitale pentru securitatea centralei de la Zaporojie, un rezervor de combustibil nuclear uzat şi rezervorul de răcire al unui reactor", a spus Maria Zaharova în conferinţa de presă săptămânală. Zaharova nu a menţionat producerea de pagube care ar pune în pericol securitatea nucleară a sitului, dar a apreciat că "acest lucru confirmă voinţa autorităţilor ucrainene de a crea condiţiile unei catastrofe nucleare nu doar pe teritoriul lor, ci în întreaga Europă".
Potrivit purtătoarei de cuvânt a diplomaţiei ruse, citată de Agerpres, Kievul a lovit din nou situl centralei miercuri. Media ruse au publicat imagini cu presupuşi nori de fum în oraşul Enerhodar (Energodar), unde este situată centrala. AFP notează că aceste informaţii nu au putut fi verificate din surse independente. Maria Zaharova a precizat că Moscova a contactat secretariatul Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice )AIEA) după cele două incidente.
Săptămâna trecută, operatorul ucrainean de energie nucleară Energoatom a acuzat la rândul său armata rusă că a instalat lansatoare de rachete la situl centralei de la Zaporojie, care este cea mai mare din Europa. Conform Energoatom, la faţa locului se află circa 500 de militari ruşi.
Purtătoarea de cuvânt a MAE rus a mai afirmat în aceeaşi conferinţă de presă că nu au existat contacte cu Statele Unite în legătură cu negocierile de pace cu Ucraina, a consemnat Reuters. "Administraţia americană le interzice subalternilor de la Kiev chiar să se gândească la negocieri cu noi şi evident îi obligă să lupte până la ultimul ucrainean", a declarat presei Maria Zaharova. Negocierile de pace dintre Rusia şi Ucraina sunt îngheţate de la debutul lui aprilie, când tratativele de la Istanbul, mediate de Turcia, în vederea unui armistiţiu au eşuat.
La sfârşitul lui iunie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a spus luni şefilor de stat din ţările G7, într-un discurs prin videoconferinţă, că nu este momentul potrivit pentru negocieri cu Rusia, el considerând că Ucraina trebuie mai întâi să-şi consolideze poziţia pe plan militar înainte de a relua aceste negocieri. Miercuri, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat că negocierile de pace cu Ucraina "nu au sens".
Pe 7 iulie, în timpul unei reuniuni televizate cu şefii grupurilor politice din camera inferioară a parlamentului, preşedintele rus Vladimir Putin a spus că Rusia "nu a început încă lucrurile serioase" în Ucraina, provocându-i totodată pe occidentali să învingă Rusia "pe câmpul de luptă" din Ucraina, mai aminteşte Reuters.
UPDATE 13:30. Putin acuză că americanii fură petrol din Siria și îi jefuiesc resursele naturale
La finalul summitului din Iran, în timp ce răspundea la întrebările jurnaliștilor, Vladimir Putin a sugerat că americanii fură petrol din Siria, potrivit declarațiilor postate pe siteul Kremlinului. Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Seyyed Ali Khamenei, i-a spus lui Vladimir Putin în cadrul întâlnirii de marți că americanii ar trebui să fie forțați să părăsească partea de est a fluviului Eufrat din Siria, potrivit agenției IRNA. Khamenei a declarat Iranul s-a opus întotdeauna intervenției militare în Siria și că partea de est a râului Eufrat, bogată în petrol, este ocupată de americani care trebuie forțați să părăsească regiunea.
UPDATE 13:15. UE impune noi sancţiuni Rusiei
Uniunea Europeană a impus mai multe sancţiuni Rusiei, joi, pe fondul războiului din Ucraina, după ce statele membre ale blocului au susţinut o serie de măsuri care ar include importurile de aur şi ar înăspri controalele exporturilor asupra unor bunuri de înaltă tehnologie, relatează The Associated Press.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că ”sancţiunile consolidate şi prelungite ale UE împotriva Kremlinului” transmit ”un semnal puternic Moscovei”, acela că Uniunea ”va menţine presiunea ridicată atât timp cât va fi nevoie”. Detaliile sancţiunilor sunt încă neclare, deoarece trebuie să fie mai întâi publicate în monitorul oficial al UE.
Oficialii UE au făcut eforturi constante pe parcursul săptămânii de a înăspri pachetul extins de sancţiuni împotriva Rusiei şi au căutat modalităţi de a adăuga o interdicţie a exporturilor de aur în speranţa că măsurile ar putea începe în sfârşit să aibă un impact decisiv asupra războiului din Ucraina. Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat luni că, în acest moment, ”cel mai important lucru este interzicerea aurului rusesc”, care este a doua industrie de export ca mărime a Moscovei, după energie.
Grupul celor Şapte s-a angajat luna trecută să impună un embargo asupra aurului, argumentând că Rusia a folosit aurul pentru a-şi susţine moneda, în încercarea de a evita impactul mai multor runde de sancţiuni pe care naţiunile din întreaga lume le-au impus deja Moscovei de la data lansării invaziei. Pe lângă măsurile restrictive, UE a decis să acorde şi 500 de milioane de euro pentru a spori ajutorul militar Ucrainei.
UPDATE 12:40. Atac rusesc asupra Harkovului. Ucraina anunţă cel puţin 2 morţi şi 19 răniţi, inclusiv un copil
Cel puţin două persoane au fost ucise şi alte nouăsprezece au fost rănite, printre care şi un copil de 13 ani, într-un atac asupra Harkovului, a declarat şeful administraţiei militare regionale Oleg Siniehubov, relatează The Guardian. Siniehubov a postat pe contul de Telegram că printre răniţi se numără un copil şi că patru persoane ”sunt în stare gravă”, relatează news.ro. ”Inamicul rus atacă exclusiv străzile oraşului, pavilioanele comerciale şi infrastructura rezidenţială. A fost atacată o clădire rezidenţială în care se afla un cabinet stomatologic privat. În incintă nu se aflau oameni. Locuitorii din Harkov sunt rugaţi să fie extrem de vigilenţi, inamicul trage haotic şi brutal în oraş”, a mai precizat guvernatorul regional.
UPDATE 11:45. Rusia nu va exporta petrol pe piaţa mondială dacă preţul este plafonat sub costul de producţie
Rusia nu va exporta petrol pe piaţa mondială dacă preţurile sunt plafonate sub costul de producţie, a anunţat vicepremierului Alexander Novak la televiziunea rusă. Statele Unite speră să impună un plafon la prețul petrolului rusesc până în decembrie, a declarat miercuri secretarul adjunct al Trezoreriei, Wally Adeyemo. Preşedintele Vladimir Putin a avertizat marți că preţul ţiţeiului va creşte semnificativ dacă va fi impusă o plafonare.
UPDATE 10:30. Şeful CIA, despre starea de sănătate a lui Putin: E prea sănătos
Nu există informaţii că Vladimir Putin este instabil sau că are o sănătate şubredă, a spus directorul CIA William Burns, potrivit BBC. Au existat tot mai multe speculaţii neconfirmate în presă conform cărora Putin, care împlineşte 70 de ani în acest an, ar putea fi bolnav, posibil de cancer. Dar William Burns a spus că nu există dovezi care să sugereze acest lucru, glumind că părea "prea sănătos".
UPDATE 10:15. Forţele ruse vizează încercuirea termocentralei de la Vuhlehirsk
Forţele ruse încearcă să încercuiască termocentrala de la Vuhlehirsk, situată la aproximativ 50 de kilometri nord de Doneţk (estul Ucrainei), au anunţat joi serviciile de informaţii militare britanice, relatează Reuters. ''Rusia prioritizează capturarea infrastructurii esenţiale naţionale, precum centralele electrice'', a declarat Ministerul Apărării britanic în buletinul informativ cotidian citat de Agerpres. Potrivit ministerului, obiectivul capturării termocentralei de la Vuhlehirsk face parte din operaţiunea mai amplă a forţelor ruse de a avansa către oraşele strategice Kramatorsk şi Sloviansk.
UPDATE 10:00. Directorul CIA estimează că 15.000 de ruşi au murit în războiul din Ucraina
Statele Unite ale Americii estimează că pierderile umane înregistrate de Rusia de la începutul invaziei Ucrainei se ridică la aproximativ 15.000 de morţi. În plus, numărul răniţilor ar fi ajuns la circa 45.000, relatează Reuters. "Ultimele calcule efectuate de SUA arată că aproximativ 15.000 de soldaţi ruşi au murit şi de trei ori mai mulţi militari au fost răniţi. Sunt cifre semnificative", a declarat miercuri directorul CIA, William Burns. "Ucrainenii au suferit, la rândul lor, pierderi importante - probabil ceva mai mici de atât, totuşi", a adăugat el.
UPDATE 09:15. Rusia reia livrările de gaze spre Europa prin Nord Stream 1
Rusia reia, joi, transporturile de gaze spre Europa prin conducta Nord Stream 1. Gazoductul traversează Ucraina, ţara vecină cu România care e invadată de ruşi de aproape cinci luni, iar potrivit Reuters fluxurile rămân reduse, în urma sancţiunilor occidentale impuse Moscovei. Europa primeşte, din nou, gaze prin Nord Stream 1, după o "pauză de mentenanţă" care a durat 10 zile. ”Funcţionează”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei Nord Stream pentru AFP, fără a preciza, totuşi, cantitatea de gaz livrată.
Guvernul german se temea că această conductă nu va fi redeschisă de Moscova după încheierea reparaţiilor. Potrivit datelor transmise de Gazprom către Gascade, operatorul german de reţea, conducta ar trebui să livreze 530 GWh în timpul zilei, adică doar ”30%” din capacitatea sa”, a afirmat preşedintele Agenţiei Germane de Reţea, Klaus Müller, joi, pe Twitter.
Gigantul energetic rus Gazprom a anunţat că nu poate garanta reluarea livrărilor prin această conductă de gaz aflată în întreţinere până joi dimineaţă. Grupul a invocat absenţa turbinei, necesară conform companiei pentru funcţionarea unei staţii de compresoare. Acesta a reprezentat un ”pretext”, potrivit Berlinului, care denunţă deciziile ”politice”. Între timp, preşedintele rus Vladimir Putin a dat de înţeles că conducta ar putea reporni joi dimineaţă, dar că, dacă Rusia nu va primi turbina lipsă, aceasta va funcţiona la o capacitate de 20% de săptămâna viitoare. Motivul este că a doua turbină trebuie, la rândul ei, să fie supusă reparaţiilor la sfârşitul lunii iulie.
UPDATE 08:15. Banca centrală a Rusiei a relaxat din nou restricţiile de pe piaţa valutară
Banca centrală a Rusiei va permite băncilor din ”ţări neprietenoase” să tranzacţioneze între valute străine pe pieţele valutare din Rusia, a anunţat miercuri autoritatea de reglementare, transmite Reuters. Moscova a etichetat ţările care i-au impus sancţiuni drept ”neprietenoase” – o listă care include întreaga Uniune Europeană, Statele Unite, Marea Britanie, Japonia, Australia şi altele.
Banca centrală a abolit, de asemenea, o limită de 30% la plăţile în avans către nerezidenţi pe contractele de import pentru unele servicii - parte a controalelor valutare introduse după ce Rusia a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina, declanşând o serie de sancţiuni occidentale. Potrivit băncii, relaxarea restricţiilor ”va susţine activitatea economică externă şi va crea condiţiile pentru construirea unor noi lanţuri de aprovizionare”.
Rusia şi-a încurajat sectorul financiar să se îndepărteze de dolarul american, euro şi alte valute ale ţărilor care au impus sancţiuni Moscovei începând cu 24 februarie. Pe fondul scăderii importurilor şi a restricţiilor privind tranzacţionarea şi retragerile de valută străină, rubla a crescut la maxile multianuale. Dar acest lucru i-a speriat pe factorii de decizie, care spun că moneda puternică dăunează industriei ţării şi a determinat banca să reducă ratele dobânzilor şi să ridice treptat unele restricţii.
Permiterea ca băncile nerezidente din ”ţări neprietenoase” să înceapă tranzacţionarea între diferite valute străine pe piaţa rusă ”va ajuta băncile ruse să răspundă mai bine cererii companiilor şi cetăţenilor”, se arată în comunicat. O interdicţie privind tranzacţionarea cu ruble va rămâne în vigoare, a spus banca centrală într-un comunicat, iar companiilor străine nefinanciare din ”ţări neprietenoase” le este în continuare interzisă orice tranzacţie valutară pe piaţa rusă.
UPDATE 07:20. Zelenski: Rusia foloseşte Ucraina ca teren de testare pentru a ataca alte ţări
Rusia foloseşte Ucraina ca un teren de testare pentru posibile alte atacuri împotriva altor ţări europene, potrivit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, scrie dpa. "Rusia testează în Ucraina tot ceea ce poate fi folosit împotriva altor ţări europene”, a spus Zelenski în discursul său video de miercuri, citat de news.ro. "A început cu războiul gazelor şi a încheiat cu o invazie la scară largă, cu teroare de rachete şi oraşe ucrainene arse".
De asemenea, Ucraina trebuia să învingă Rusia, pentru ca şi alte ţări să fie în siguranţă, spuse Zelenski: "Cu cât se întâmplă mai repede acest lucru, cu atât toate familiile europene, toate ţările europene vor experimenta mai puţine daune şi suferinţe".
Liderul ucrainean şi-a exprimat încă o dată recunoştinţa pentru lansatoare de rachete multiple HIMARS furnizate de SUA, la aproximativ cinci luni de la începutul războiului. În acelaşi timp, el a insistat să primească sisteme de apărare aeriană. Există deja acorduri cu parteneri internaţionali, dar având în vedere atacurile ruseşti se impune "o viteză complet diferită şi este necesar un nivel diferit de protecţie", a spus Zelenski.
Lavrov: Rusia nu se mai limitează doar la Donbas, se concentrează și pe alte teritorii
Obiectivele Rusiei în Ucraina se extind, acum, dincolo de estul regiunii Donbas, spre sudul ţării, a declarat Ministerul rus de Externe. Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că administraţia de la Krmelin se concentrează de asemenea şi pe "o serie de alte teritorii" şi s-ar putea extinde, relatează CNN.