Antena LIVE

Curs valutar

Români, martori la incendiile din Grecia: " Era ca un zid de flăcări, am auzit ţipete din apă"

E stare de urgenţă în urma incendiilor din Grecia, izbicnite în plin sezon turistic. Flăcările care au cuprins pădurile de pini de lângă Atena au înghiţit drumuri, autostrăzi şi case. 74 de oameni au fost găsiţi morţi până acum.

De la 24.07.2018, 20:50

E stare de urgenţă în urma incendiilor din Grecia, izbicnite în plin sezon turistic. Flăcările care au cuprins pădurile de pini de lângă Atena au înghiţit drumuri, autostrăzi şi case. 74 de oameni au fost găsiţi morţi până acum. Unii au ars de vii în maşini, încercând să se salveze. Sunt cele mai grave incendii care au cuprins ţara, în ultimii zece ani. Iar autorităţile suspectează că ar fi fost provocate. În Grecia, anual, îşi petrec vacanţele şi aproape o jumătate de milion de turişti români. Niciunul nu ar fi printre victime, însă mulţi au văzut cu ochii lor, dezastrul.

"Se vedeau doar flăcări. Era ca un zid de flăcări şi cerul era acoperit de o pâclă roşie. Noi am auzit ţipete venind din apă, ceea ce era incredibil. Ceea ce am putut să facem noi ca oameni de pe vapor a fost să ne aprindem toţi luminile de pe telefon şi să le îndreptăm spre mare". Acestea sunt mărturiile unei românce care a văzut cu ochii ei tragedia din Grecia.

Românca se întorcea pe continent cu feribotul din insula Andros, când a auzit strigăte de ajutor. În jur nu se mai vedea nimic. Doar nori negri de fum şi flăcări. 

Alice Bursuc, director de beauty la Revista Elle: Echipajul nostru s-a întors cu alţi patru oameni, printre care şi un copil destul de mic, care era încolăcit de gâtul mamei pe barca de salvare. 

Turiştii care au vâslit pe mare, într-o barcă pescărească, au fost aduşi în viaţă toţi în portul Rafina. E stare de urgenţă în toată Grecia. 

Lăsaţi totul în urmă şi fugiţi! A fost îndemnul salvatorilor, acolo unde în foc mai exista speranţă de viaţă. Canicula a uscat pădurile de pini care s-au aprins luni, simultan, la vest şi est de regiunea Attica, lângă Atena. Primele focare au apărut în Kineta, apoi flăcările s-au extins rapid spre oraşele Penteli şi  Mati. De mai bine de 24 de ore, pe străzi pe aud sirenele pompierilor şi ale ambulanţelor. Înteţit de un vânt de peste o sută de kilometri pe oră, focul a cuprins rapid păduri, drumuri şi case. Oamenii au fost prinşi ca într-o capcană. 

Akis Spiratos, ghid turistic în Grecia: "Erau nepregătiţi total şi s-a dat evacuarea propriu-zisă. Dacă nu ai Poliţie să-ţi deschidă un drum să pleci, vă daţi seama că nu ai unde să fugi. De aceea au şi murit oameni, nu ştiau unde să se ducă. 

74 de morţi au numărat până acum autorităţile. 26 au fost găsiţi în apropierea unei singure vile. Mame cu copii în braţe, fraţi sau prieteni. Toţi au încercat să ajungă pe ţărm, să se salveze aruncându-se în mare. 

Nina Ghiţă, româncă stabilită în Atena: "Nu ştim dacă nu cumva sunt blocaţi pe undeva şi nu au mai putut găsi locul respectiv. Nu s-a ajuns în toată zona".

Oraşul Mati a fost ras de pe faţa pământului. Străzile lui sunt acum cimitir de maşini. Din autoturismele arse, pompierii au scos cadavrele celor care au murit încercând să-şi salveze familiile. Una dintre victime este un bebeluş de doar şase luni. 

Sunt căutări dramatice la sol şi pe mare. Sunt aproape 200 de răniţi, iar în spitale e nevoie de sânge. Autorităţile au cerut sprijin internaţional, suspectând că focurile ar fi fost provocate. 

Akis Spiratos, ghid turistic în Grecia: Este anormal să înceapă focurile în aceeaşi clipă, în mai multe zone, de jur împrejurul Atenei, peste tot. 

Drone americane ar putea fi ridicate deasupra pe coastei Greciei. Italia, Polonia, Germania şi Franţa au acordat deja tot sprijinul. România, de asemenea, ia în calcul să ofere ajutor.

Mihai Fifor, ministrul Apărării: "Am discutat de două ori cu omologul meu, ministrul grec al Apărării. Putem deplasa acolo aeronavă, care să poată participa la stingerea incendiilor."

Zona este freceventată în special de turiştii greci. 600 de copii veniţi în tabere au fost evacuaţi. Autostrada care duce spre Patras, al treilea oraş ca mărime al Greciei, e şi ea în flăcări. 

Zona afectată de incendii este frecventată şi de turişti români, în special de grupuri care merg în pelerinaj la mănăstirea din Nea Makri. Până acum, însă, Ambasada României din Atena nu a primit solicitări de asistenţă consulară. Oficialii români sunt permanent în contact cu membrii celulei de criză, activată de Ministerul Elen de Externe. 

Nicolae Demetriade, preşedinte ANAT: "Noi trebuie sa transmitem tuturor romanilor care se afla in Grecia sa fie extrem de atenti la orice situatie care poate sa apara. Sa-si ia masuri de prevedere, sa nu ramana in locurile unde izbucnesc astfel de focare."

Cursele aeriene spre Grecia nu au fost suspendate. O mie de români pleacă zilnic cu avionul spre destinaţii turistice din această ţară. În Grecia urmează trei zile de doliu naţional. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

extern observator19 imagini apocaliptice grecia romani vacanta
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Țara care renunță la clasa pregătitoare. Copiii vor începe şcoala cu un an...
Fanatik.ro
Publicat 19.09.2024
Mormântul unui copil vampir, descoperit în Polonia
spotmedia.ro
Publicat 19.09.2024
Uluitor | Sanatoriul Techirghiol, obligat să plătească 50.000 de lei unui...
Gandul
Publicat 19.09.2024
„Asasinul” trimis de Iran pentru a-l ucide pe Netanyahu este un pensionar...
Adevărul
Publicat 19.09.2024
Lora și Ionuț Ghenu s-au căsătorit civil. Cum a arătat cântăreața în ziua...
A1
Publicat 19.09.2024
Horoscopul zilei de 21 septembrie 2024. Gemenii trebuie să se desprindă de...
CaTine
Publicat 20.09.2024
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări...
spynews.ro
Publicat 19.09.2024
Logodnica titularului de la Rapid a venit din Australia în România şi a trăit...
GSP
Publicat 17.09.2024
Zodiile care au noroc în toate în luna octombrie. Scapă de datorii, de...
Click.ro
Publicat 19.09.2024
Primele recenzii iPhone 16. Ce spun experții și utilizatorii despre noul...
Useit
Publicat 19.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a...
Redacţia.ro
Publicat 19.09.2024
Cum și-a pierdut Irinel Columbeanu averea. Mihai Albu: „Nu pe femei și...
libertatea.ro
Publicat 19.09.2024
Cardi B a fost criticată de fani pentru rutina ei intensă de antrenamente....
ZU
Publicat 19.09.2024
Ruladă cu gem de căpșuni. Un desert simplu, delicios și aspectuos
Hello taste
Publicat 20.09.2024
Ce trebuie să faci pentru a crește stima de sine a fetei tale, potrivit...
Deparinti
Publicat 19.09.2024
Taximetriștii, la un pas de revoltă: „Dispeceratele au creat un adevărat...
ziare.com
Publicat 19.09.2024
Eiza González a purtat o rochie roz cu decolteu la premiile Emmy. A avut aceeași...
Happy
Publicat 19.09.2024
Ce include o dietă sănătoasă. Alimentele de care ai nevoie în fiecare...
Medicool
Publicat 20.09.2024
Marian Iancu susţine că un club imită Rapidul: "Este o boală grea şi se ia,...
orangesport.ro
Publicat 17.09.2024