Tribunalul Mureş a pronunţat sentinţa pentru socrii lui Cătălin Cherecheş. Cei doi sunt acuzaţi de DNA că au încercat să mituaiscă o judecătoare
Socrii primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare: Claudia Gliga a primit 3 ani, iar soţul ei, Dorin Petru Gliga, a primit 2 ani şi 6 luni. Hotărârea magistraţilor Tribunalului Mureş, dată în dosarul în care DNA îi acuză pe cei doi că au încercat să mituaiscă o judecătoare, nu este definitivă.
De Redactia Observator la 11.04.2024, 14:43Decizia pronunţată de instanţă poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii, apel care se va depune la Tribunalul Mureş.
"În temeiul art. 396 alin. (1) şi (2) Cod procedură penală, cu aplicarea art. 396 alin. (10) Cod procedură penală condamnă inculpatul G.C., la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, faptă prevăzută de art. 290 alin. (1) Cod penal raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000 (...) În temeiul art. 91 Cod penal, dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere a pedepsei de 3 ani închisoare. În temeiul art. 92 Cod penal, stabileşte un termen de supraveghere de 4 ani. (...) În temeiul art. 396 alin. (1) şi (2) Cod procedură penală, cu aplicarea art. 396 alin. (10) Cod procedură penală condamnă inculpatul G.D.P., la pedeapsa de 2 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la dare de mită, faptă prevăzută de art. 48 alin. (1) Cod penal raportat la art. 290 alin. (1) Cod penal raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000. (...) În temeiul art. 91 Cod penal, dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere a pedepsei de 2 ani şi 6 luni închisoare. În temeiul art. 92 Cod penal, stabileşte un termen de supraveghere de 3 ani", se arată în decizia pronunţată, astăzi, de judecătorii Tribunalului Mureş.
Socrii lui Cherecheş, trimişi în judecată de procurorii DNA pentru dare de mită
Soţii Gliga au fost trimişi în judecată de DNA în 19 decembrie 2023, după ce ar fi încercat să cumpere achitarea ginereului în dosarul de corupție.
- Viaţa fugarului Cătălin Cherecheş în puşcărie. Are coleg un proxenet şi refuză mâncarea pe motiv că are...
- Fugarii condamnaţi vor plăti costul repatrierii. Proiectul, trimis în Parlament pentru a fi aprobat în procedură...
- Soacra lui Cătălin Cherecheş rămâne în arest preventiv. Socrul, în arest la domiciliu. Ambii au fost trimişi...
- Filmul fugii lui Cătălin Cherecheş din ţară. Poliţia explică pas cu pas planul pus la cale de primar: A plecat...
Soacra lui Cherecheş ar fi fost prinsă în flagrant într-un centru comercial din Cluj Napoca când ar fi încercat să dea 50.000 de euro mită mamei unei judecătoare de la Curtea de Apel. În schimbul acestor bani, judecătoarea ar fi trebuit să-l scape pe Catalin Cherecheş.
”Această ofertă iniţială ar fi fost valabilă doar în condiţiile în care magistratul respectiv ar fi urmat să pronunţe o sentinţă favorabilă (soluţie mai blândă) în cauza în care afinul inculpatei ar fi fost judecat pentru săvârşirea unor presupuse infracţiuni de corupţie”, arată procurorii DNA.
În 6 noiembrie, inculpata ar fi promis judecătorului, prin intermediul aceluiaşi martor, suma de 50.000 euro, reprezentând un avans dintr-o sumă care nu a fost cuantificată până în prezent, dar cel puţin egală cu suma menţionată, restul urmând a fi remişi după data când instanţa de judecată ar fi urmat să pronunţe în cauza respectivă o soluţie de achitare.
În acest context, în 8 noiembrie, într-un restaurant din Cluj-Napoca, inculpata ar fi remis martorului avansul de 50.000 euro promis şi alte foloase necuvenite, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante. Soacra ar fi fost ajutată și de soțul ei, care a fost arestat preventiv pentru complicitate la dare de mită. "În demersurile descrise mai sus, inculpata ar fi fost ajutată de soţul său atât moral, cât şi material, acesta din urmă asigurându-i soţiei sale transportul atât în vederea «rezolvării problemei» la Baia Mare, cât şi ulterior, la remiterea sumei de 50.000 euro", mai afirmă procurorii DNA. În cauză a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra sumei de 50.000 de euro, ridicată cu ocazia procedurii flagrantului, în vederea confiscării speciale.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mureş, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcţiei Generale Anticorupţie. Soacra lui Cătălin Cherecheş, prinsă în flagrant delict de procurorii DNA, în timp ce i-ar fi dat mamei unei judecătoare de la Curtea de Apel Cluj 50.000 de euro, pentru o sentinţă mai blândă în dosarul edilului, a fost reţinută pentru 24 de ore.
Şi socrul lui Cherecheş a fost reţinut în acelaşi dosar, ulterior ei fiind arestaţi.
Cătălin Cherecheş, condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare
În 24 noiembrie, Cătălin Cherecheş a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare, în dosarul în care este acuzat de luare de mită. Interdicţia referitoare la dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a ocupa funcţia de primar a fost prelungită de la 4 la 5 ani.
În urma condamnării, prefectul judeţului Maramureş a constatat încetarea mandatului de primar al lui Cătălin Cherecheş. Cherecheş a fugit din ţară, fiind depistat de poliţişti în Augsburg, Germania. Luna trecută, fostul primar din Baia Mare a fost adus în România, la Penitenciarul Rahova.