Antena Meniu Search
x

"Să-i dea achitare. Dacă nu e bine, schimbaţi cifra din faţă." Cum a încercat soacra lui Cherecheș să o cumpere pe judecătoare. Abia căsătorit, primarul ameninţă cu divorţul

Socrii primarului din Baia Mare au fost arestaţi pentru 30 de zile. Şi asta după ce soacra lui Cătălin Cherecheş a fost prinsă în flagrant în timp ce încerca să dea mită 50.000 de euro ca să obţină pentru ginerele său o sentinţă mai blândă.  După gratii a ajuns şi socrul edilului care si a ajutat soţia. Anchetatorii au probe care arată că banii de mită ar fi provenit de la familia Chereches. Cu toate astea, primarul se dezice de tot si ameninţă chiar cu divorţul. 

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 10.11.2023, 14:24

Vezi și

Reporter: "Ştia Cătălin Cherecheş de ce aţi încercat să faceţi? Ştia de mita pe care aţi încercat să o daţi?" 

Reporter: "Cine v-a pus să daţi mita?"

Fericirea familiei Cherecheş s-a spulberat la mai puţin de două luni de la nuntă. Soacra primarului a ajuns după gratii după ce a fost prinsă în flagrant în timp ce dădea mită mamei unei judecatoare ce urma sa se pronunte in procesul edilului. Claudia Gliga ar fi venit la întâlnirea cu mama magistratului intr un restaurant dintr un mall din Cluj-Napoca cu 50.000 de euro. 

Alex Prunean, reporter Observator: "Soacra primarului a încercat iniţial să dea mita sub pretextul cumpărării unui stand de haine, pe care mama judecatoarei îl deţine în această piaţă din Târgu Mureş. Pentru că nu a primit un răspuns, luni, i-a zis spus direct femeii că banii sunt pentru sentinţa în cazul lui Cherecheş."

Pe acelaşi subiect

Acelaşi lucru reiese şi din stenogramele înregistrate la dosar. 

Rodica Farcaș-Hîngan, mama judecătoarei: "Ce... "În ce constă să fii mai..."  

Claudia Gliga, socra lui Cătălin Cherecheş: "Jumătate acuma, jumătate la sentinta."

Rodica Farcaș-Hîngan: "În ce constă să  fie blând și să..."

Claudia Gliga: "Să-i dea achitare. Să-i dea achitare." 

Rodica Farcaș-Hîngan: "...și să veniți cu..."

Claudia Gliga: "Da. Și asta-i oferta. Jumătate acuma, cu jumătate la sfârșit. Deci voi veni cu avans. Dacă nu-i bine cât îi, schimbați cifra din față. Eu ce să zic..." 

Rodica Farcaș-Hîngan: "Păi eu..."

Claudia Gliga: "Na!"

Rodica Farcaș-Hîngan: "...atâta aștept." 

Claudia Gliga: "Avans, cincizeci de mii. Avans! M-ați înțeles? Si la..."

În timp ce cele două mame negociau, soţia primarului aştepta în parcarea centrului comercial. A ajuns si ea la audieri seara trecută la DNA. 

Reporter: "Ştia domnul Cherecheş de ce urma să se întâmple? Aţi vorbit cu mama dumneavoastră?"

Mită pentru o sentință mai blândă

Cei 50.000 de euro ar fi reprezentat doar jumătate din mita totală pe care soacra voia să o dea mamei judecătoarei pentru a obţine libertatea ginerelui său. Denunţul la DNA l-a făcut chiar magistratul, iar mama sa ştia de flagrantul organizat la mall. Procuorii au arestat-o nu doar pe soacră, ci şi pe socrul primarului de Baia Mare. Anchetatorii spun că si-a ajutat soţia moral şi material. Cel mai probail el i-a dat banii şi stia ce urma sa faca cu ei.

Procesul lui Cătălin Chereches urma sa aiba loc peste doua saptamani. In primă instanţă edilul are o condamnare de 5 ani de închisoare. Tot de la o mită ar fi plecat totul. El este acuzat că a luat 30 de mii de lei ca să facă o numire la conducerea unui club sportiv din Baia Mare. 

Cu puţin timp înainte de flagrant, Cătălin Cherecheş posta pe Facebook imagini în care se reculege la mormântul bunicilor lui. Primarul susţine că nu ştia nimic despre acţiunile soacrei. Ba chiar  ameninţă cu divorţul dacă soţia i-a ascuns ceva.  

Cătălin Cherecheş, primarul oraşului Baia Mare: "N-a făcut-o în numele meu. Să-i se aplice prevederile legale, cât de drastice, că lucrurile astea mi se par nişte cretinităţi. Cu soacra n-am vorbit de când m-am însurat. Nu e exclus să fie vreo manevră din asta. Chiar intenţionată, făcută şi de soacra mea." 

Reporter: "Soacra dumneavoatră să vă facă asta intenţionat? Dar cu ce scop?"

Cătălin Cherecheș: "Nu ştiu! Eu nu cred decât în mama şi în Dumnezeu."

Proaspăta doamnă Cherecheş este creatoare de modă. Părinţii ei deţin o vilă impunătoare în oraşul Reghin si o afacere prospera cu prăjituri. Luna trecută, casa evaluată la peste jumătate de milion de lei a fost scoasă la licitaţie după ce socrii primarului nu au mai plătit ratele creditului ipotecar. 

Vecin al socrilor lui Cătălin Cherecheş: "Cu mine nu au fost de treabă. Nu mă prea salută aşa pentru că sunt un om mult mai inferior văzut de ei. Nu-s la nivelul lor, să spun aşa, după cum umblă ei îmbrăcaţi sau cu ce maşină umblă prin oraş." 

Cătălin Cherecheş i-a dat mamei sale toată averea sa

Înainte de căsătorie şi primarul din Baia Mare și-a lichidat averea. Cel puţin în acte. I-a vândut mamei sale tot ce avea. Contra unei sume de aproape 400.000 de lei, a înstrăinat două terenuri intravilane, o casă de locuit şi una de vacanţă. După însurătoare, potrivit declaraţiei de avere, primarul a mai rămas doar cu trei ceasuri, unul în valoare de 25.000 de euro, un card de credit şi un garaj gol pentru maşina sa. Bolidul de lux i-a fost a pus sub sechestru în acest dosar. 

Contactată de Observator, mama judecătoarei a refuzat să comenteze situaţia ca să nu influenţeze ancheta procurorilor. Potrivit unor surse, magistratul a vrut să se retragă din acest proces. Cererea i-a fost însă refuzată. Dacă judecătoarea ar fi fost schimbată exista riscul ca fapta să se prescrie in aprilie iar noul proces să nu se termine până atunci. 

Răzvan Doseanu, avocatul lui Cătălin Cherecheș: "E o coincidenţă foarte interesantă ca atunci când aştepţi un apel pe care e foarte probabil să-l câştigi, raportat la decizia recentă a Înaltei Curţi, ca cineva să complice lucrurile. Dacă va da condamnare, noi probabil vom spune şi o altă parte a opinie publice că nu e decât o încercare de distanţare a magistratului de scandalul în care mama magistratului a fost implicată."

Cătălin Cherecheş este primar in Baia Mare din 2011. In septembrie, şi-a transformat cununia civilă într-o activitate de interes local. La ceremonia organizată pe un teren inchiriat de la Primărie au fost invitaţi toţi localnicii. Evenimentul privat a fost transmis în direct pe pagina oficială a instituţiei pe care Cătălin Cherecheş o conduce. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » "Să-i dea achitare. Dacă nu e bine, schimbaţi cifra din faţă." Cum a încercat soacra lui Cherecheș să o cumpere pe judecătoare. Abia căsătorit, primarul ameninţă cu divorţul