Antena Meniu Search
x

Filmul fugii lui Cătălin Cherecheş din ţară. Poliţia explică pas cu pas planul pus la cale de primar: A plecat cu un taxi, folosind actele unei rude

Primarul municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş, condamnat definitiv vineri la 5 ani de închisoare, a ieşti din ţară vineri la ora 7.49, prin punctul de frontieră Petea, sub identitatea unei rude, au anunţat sâmbătă reprezentanţii Poliţiei de Frontieră. A fost declanşată cercetarea faţă de agentul de poliţie de fontieră care a verificat documentele lui Cherecheş, fără a sesiza că aceasta are documente false.

de Redactia Observator

la 25.11.2023, 13:40

Vezi și

"Pe 24 noiembrie nu a fost găsit la domiciliu, a fost dat în urmărire naţională, iar în jurul orei 18 a fost dat în urmărire internaţională. Au fost efectuate verificări în punctele de trecere a frontierei la graniţa cu Ungaria. A fost intensificat schimbul de informaţii cu autorităţile maghiare şi cu alte state europene", a declarat reprezentantul Poliţiei de Frontieră.

Responsabilii Poliţiei de Frontieră au declarat că edilul a ieşit din ţară cu un taxi şi că se afla pe locul din dreapta şoferului. De asemenea, au precizat că documentul prezentat la control a fost unul real, nu falsificat şi că asemănarea dintre Cherecheş şi cel al cărui document l-a utilizat este foarte mare.

"S-a stabilit că a folosit o altă identitate, aparţinând unei rude, o persoană de sex masculin. S-a prezentat un autovehicul înmatriculat în România în care se aflau două persoane, un conducător auto şi el. Actul de identitate aparţinea unei rude a lui Cherecheş Cătălin care locuieşte într-un stat din Europa. Au fost verificate documentele, a confruntat persoanele cu actele, poliţistul de frontieră a înmânat şi unui coleg actele, apoi le-au permis intrarea pe teritoriul Ungariei. 

Referitor la posibilitatea substituirii persoanei, analizăm modalitatea în care poliţistul de frontieră a efectuat controlul, cu menţiunea că exista o asemănare între Cherecheş Cătălin şi ruda a cărui act l-a prezentat, dar asta nu e o scuză. (...)  Acesta a precizat că imaginile captate în punctul de trecere a frontierei nu permit stabilirea „în mod clar şi neechivoc” a identităţii persoanelor care trec frontiera. 

Pe acelaşi subiect

Dacă poliţistul de frontieră ar fi avut dubii privind identitatea, aşa cum credem că ar fi trebuit, era trecut în linia a doua de control şi acolo era stabilită identitatea. Desigur că în fiecare punct de trecere a frontierei există linia a doua de control şi sunt aceste mijloace la dispoziţie. (...) Problema este că persoana căutată nu a venit sub numele Cherecheş Cătălin, a venit cu un alt document şi în acel document era numele unei persoane asupra căreia nu exista niciun consemn”, a spus chestorul de poliţie Victor Ştefan Ivascu, şeful Poliţiei de Frontieră.

Conducerea a dispus la nivelul IPTF Sighetu Marmației declanșarea cercetării prealabile față de agentul de poliție de frontieră în vederea stabilirii existenței unei abateri disciplinare. Totodată, s-a luat măsura sesizării din oficiu a unității de parchet competente cu privire la săvârșirea infracțiunilor de trecere frauduloasă a frontierei de stat și fals privind identitatea.

Cătălin Cherecheş, condamnat la 5 ani de închisoare

Cătălin Cherecheș, primarul din Baia Mare, a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Curtea de Apel Cluj a respins, vineri, apelul primarului şi a menţinut sentinţa dată în februarie 2022 de Tribunalul Cluj, fiind modificate doar câteva dispoziţii privind pedeapsa complementară.

Din completul de la Curtea de Apel Cluj a făcut parte şi judecătoarea Georgiana Rodica Farcaş Hîngan, pe care soacra lui Cherecheş a încercat să o mituiască, pentru a obţine o condamnare mai uşoară sau chiar achitare. Cu o zi în urmă de aflarea sentinței, edilul a cerut strămutarea procesului de la Cluj la o altă instaţă competentă. 

Cătălin Cherecheş este acuzat de luare de mită în formă cotinuată. Procurorii DNA au reuşit să-l prindă în flagrant în aprilie 2016, când a luat 70 de mii de lei pentru o numire în cadrul clubului de fotbal orăşenesc. Patru luni mai târziu era plasat în arest la domiciliu, iar în decembrie a fost eliberat. Cherecheş se întoarce în Primăria Baia Mare pe 10 mai 2017.

În februarie 2022, primeşte sentinţa în primă instanţă 5 ani de închisoare cu executare. În urmă cu o lună, soacra edilului încearcă să-i obţină o pedeapsă mai blândă şi negociază o mită de 50.000 de euro cu mama judecătoarei din dosar.

Socrii lui Cherecheş, în arest pentru 30 de zile

Socrii primarului din Baia Mare sunt în arest pentru 30 de zile, după ce soacra lui Cătălin Cherecheş a fost prinsă în flagrant în timp ce încerca să dea mită 50.000 de euro ca să obţină pentru ginerele său o sentinţă mai blândă.

Cei 50.000 de euro ar fi reprezentat doar jumătate din mita totală pe care soacra voia să o dea mamei judecătoarei pentru a obţine libertatea ginerelui său. Denunţul la DNA l-a făcut chiar magistratul, iar mama sa ştia de flagrantul organizat într-un centru comercial. Primarul susţine că nu ştia nimic despre acţiunile soacrei. Ba chiar  ameninţă cu divorţul dacă soţia i-a ascuns ceva.  

Cătălin Cherecheş este primar in Baia Mare din 2011. În septembrie şi-a transformat cununia civilă într-o activitate de interes local. La ceremonia organizată pe un teren inchiriat de la Primărie au fost invitaţi toţi localnicii. Evenimentul privat a fost transmis în direct pe pagina oficială a instituţiei pe care Cătălin Cherecheş o conduce. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Filmul fugii lui Cătălin Cherecheş din ţară. Poliţia explică pas cu pas planul pus la cale de primar: A plecat cu un taxi, folosind actele unei rude