Cum a devenit un castel din Carpați, cu o istorie turbulentă, o destinație populară printre turiștii străini
Un castel impunător, ascuns în munții Carpați și cu un trecut tumultos, a devenit una dintre cele mai populare destinații turistice din Transilvania. Domeniul a atras atenția jurnaliștilor de la The Guardian.
De Redactia Observator la 23.11.2024, 16:31Dincolo de porțile uriașe din fier forjat, turiștii sunt așteptați într-un peisaj care amintește de vechile domenii englezești, dominat de castelul impunător, scriu jurnaliștii de la The Guardian. Acum, clădirea veche de șase secole funcționează ca un hotel.
În secolele trecute, oameni din întreg Imperiul Austro-Ungar, din care făceau parte și regiunea Covasna, satul și castelul Zabola, veneau aici pentru a se trata. Zona, situată deasupra unui vulcan adormit (ultima erupție a avut loc acum 20.000 de ani), are izvoare minerale subterane, dar nu a fost niciodată la fel de faimoasă precum stațiunile Bad Gastein din Austria sau Karlovy Vary din Cehia și, prin urmare, este încă accesibilă.
Înainte de al Doilea Război Mondial, contele Ármin Mikes, care locuia în castelul Zabola, plănuia să deschidă un loc de tratament lângă Lacul Sfânta Ana. Începuse să construiască cabane din lemn lângă izvoarele minerale pentru ca vizitatorii să se poată schimba și încălzi. Apoi a izbucnit războiul, urmat de instalarea regimului comunist. Infrastructura pentru băi a fost distrusă, iar viața din această vale liniștită a devenit la fel de turbulentă ca și pământul clocotitor de sub ea, mai scrie The Guardian.
Castelul din Carpați cu o istorie turbulentă
- Atmosferă de "groază" pe domeniul Dracula Daneş din Mureş. Cum au sărbătorit turiştii Halloween-ul
- Planurile statului cu vila Reginei Maria din Mamaia. Castelul, de zeci de ani în ruină în timp ce la Balcic...
- Kate Middleton, fotografiată îmbrăţişând o adolescentă de 16 ani bolnavă de cancer. Prinţesa de Wales a...
Familia aristocrată Mikes a fost expropriată în 1949 de comuniști, care au transformat castelul într-un spital timp de 40 de ani. Locuitorii satului Zabola au fost forțați să lucreze în ferme colective, iar membrii familiei Mikes au fost trimiși în închisori, fiind considerați „dușmani ai statului”. Una dintre fiice, Katalin Mikes, a reușit să scape în străinătate.
La un deceniu după răsturnarea regimului lui Nicoale Ceaușescu în 1989, moștenitorii Katalinei, familia Roy Chowdhury, descendenți ai nobililor transilvăneni, au revendicat proprietatea ruinată. Au restaurat-o apoi au transformat-o într-un hotel cu 32 de camere și încă 11 căsuțe răspândite pe proprietate. Familia a colaborat cu ghizi locali pentru a stimula economia, oferind turiștilor activități precum drumeții și excursii la izvoarele termale în pădurile din împrejurimi.