Antena Meniu Search
x

5 lucruri de ştiut despre Campionatele Europene de înot în bazin scurt. Competiţia e între 5 şi 10 decembrie în AntenaPLAY

Site-ul oficial al Federaţiei Europene de Nataţie, len.eu, a prezentat 5 lucruri de ştiut despre Campionatele Europene de înot în bazin scurt, ce se vor desfăşura în perioada 5-10 decembrie, live în AntenaPLAY.

de Redactia Observator

la 05.12.2023, 15:11

5 lucruri de ştiut despre Campionatele Europene de înot în bazin scurt (5-10 decembrie, AntenaPLAY)
5 lucruri de ştiut despre Campionatele Europene de înot în bazin scurt (5-10 decembrie, AntenaPLAY) - Profimedia Images

David Popovici este unul dintre numele importante care vor concura pentru medalii la competiţia de la Otopeni, unde România va fi reprezentată de un lot de 21 de sportivi.

5 lucruri de ştiut despre Campionatele Europene de înot în bazin scurt

1. 22 de ani de Campionate Europene de înot în bazin scurt

Ediţia de la Otopeni este o bornă de 22 de ani de Campionate Europene de înot în bazin scurt. Prima ediţie a avut loc în 1996 şi a înlocuit Campionatele Europene de sprint, care au fost organizate în perioada 1991-1994.

Pe acelaşi subiect

Alexander Popov, unul dintre cei mai mari înotători din istorie, a fost unul dintre primii câştigători ai Europenelor în bazin scurt, cucerind medalia de aur, în 1991, la 50 de metri liber, cu 8 luni înainte să devină dublu campion olimpic, la Barcelona.

2. Prima ediţie desfăşurată în România

Complexul olimpic din Otopeni va fi gazda unui asemenea eveniment pentru prima oară, după ce a organizat cu succes Europenele de juniori din 2022.

Complexul este situat la 10 kilometri la capitala României, Bucureşti, şi a fost inaugurat în 2021, având cinci piscine şi tribune care pot primi până la 3.000 de fani.

3. David Popovici conduce lotul României

Toate vedetele înotului european vor fi prezente la Otopeni, inclusiv David Popovici. La 19 ani, David este deja dublu campion mondial şi european, în bazin normal şi deţinătorul recordului mondial la 100 de metri liber, 46.86.

Popovici este şi singurul român care a cucerit o medalie de aur în bazin scurt. A reuşit performanţa la Kazan, în 2021, la 200 de metri liber. La Mondialele în bazin scurt de la Melbourne, el a obţinut un argint.

4. Ştafetele mixte, introduse în 2012

Una dintre cele mai importante schimbări ale programului Europenelor în bazin scurt a venit în 2012, la Chartres, unde a fost introdusă proba de ştafetă mixtă.

Florent Manaudou a fost cel care a câştigat prima medalie de aur la proba menţionată mai sus. Înotătorul ajuns la 33 de ani care şi-a adjudecta la Chartres cinci medalii de aur, va fi prezent şi la Otopeni.

5. Libertate, dreptate, fraternitate

Logoul competiţiei, care este unic pentru fiecare ediţie, este simbolul libertăţii, dreptăţii şi al fraternităţii. A fost creat de Federaţia Română şi de cea Europeană şi are o semnificaţie aparte legată de valorile pentru care luptă România.

"Albastrul reprezintă libertatea, galbenul simbolizează dreptatea şi roşul reprezintă fraternitatea naţiunii", a spus Camelia Potec, şefa înotului românesc.

Programul complet al lui David Popovici la Campionatele Europene de înot în bazin scurt 2023

Programul complet al lui David Popovici la Campionatele Europene de înot în bazin scurt 2023 îl aduce în prim-plan pe dublul campion mondial şi european la două probe, de 100 şi 200 de metri liber. Competiţia se va desfăşura în perioada 5-10 decembrie, live în AntenaPLAY.

David Popovici va încerca să obţină a doua medalie de aur pentru România la Campionatele Europene de înot în bazin scurt, după ce tot el a cucerit-o şi pe prima, la Kazan, cu doi ani în urmă, la 200 de metri liber.

Dacă nu va lua decizia de ultimă oră să participe şi la alte probe, Popovici va fi prezent în bazinul de la Otopeni, în ultimele trei zile ale competiţiei, atunci când vor avea loc seriile, semifinalele şi finalele de la 100 şi 200 de metri liber, scrie as.ro

Programul la 100 metri

  • serii – 9 decembrie, 10:15
  • semifinale – 9 decembrie 19:31
  • finala – 10 decembrie 19:08

Programul la 200 metri

  • serii – 8 decembrie, 9:40
  • semifinale – 8 decembrie, 18:28
  • finala – 9 decembrie 18:06

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » AntenaPLAY » 5 lucruri de ştiut despre Campionatele Europene de înot în bazin scurt. Competiţia e între 5 şi 10 decembrie în AntenaPLAY